De gemeenteraad keurde tijdens zijn oktoberzitting het ontwerp voor de omgevingsaanleg van de visvijvers in Desselgem unaniem goed. Naast het creëren van uitkijkpunten en de aanplanting van een boomgaard met evenementenruimte omvat het ontwerp ook een fietstoegang langs de Schoendalestraat. De zes vijvers tussen de Schoendalestraat en de Gentseweg deden ooit dienst als zandwinningsputten, maar worden nu enkel nog gebruikt door vissers.
De inwoners van Desselgem krijgen er een echt park bij. Een vergeten natuurgebied wordt met de hulp van een landschapsarchitect omgetoverd tot een groene oase. Er wordt ingezet op recreatie, want het bestaande visserscafé maakt plaats voor een gloednieuwe cafetaria. Ina Libbrecht uit Desselgem zal “Tegare” uitbaten met start als tearoom en op termijn mogelijks met aanbod van lunches.
De zandgroeve is al aangegeven op de kaart van het Nationaal Geografisch Instituut (1959-1961). Op de kaart van het Nationaal Geografisch Instituut van 1974 is deze zandgroeve sterk uitgebreid (voor E3?) met het ontstaan van de visvijvers van het huidige recreatiegebied tussen de Schoendalestraat en de Gentseweg.
De gemeenteraad stelde in 2020 een landschapsarchitect aan, die het natuurgebied van 17 hectare nieuw leven moet inblazen. Het is de bedoeling om meer wandelaars, recreatieve lopers en fietsers aan te trekken. De zes vijvers tussen de Schoendalestraat en de Gentseweg deden ooit dienst als zandwinningsputten, maar worden nu gebruikt door vissers en voor kleinschalige natuurbeleving. In de toekomst moet het echter een belevingsplek voor jong en oud worden. Er wordt ook ingezet op recreatie, want het bestaande visserscafé maakt plaats voor een gloednieuwe cafetaria.
Het inrichtingsplan van Buro Bossaert krijgt nu dus vorm. Na het archeologisch vooronderzoek worden er riolerings- en wegeniswerken uitgevoerd met de aanleg van nieuwe nutsleidingen. Daarnaast zal de aannemer vooroevers en uitkijkpunten creëren, de vijvers ontwikkelen en bomen aanplanten. Er komt ook een boomgaard met evenementenruimte. Bij de cafetaria wordt een parking voor 27 wagens voorzien. De kostprijs voor de omgevingsaanleg wordt geraamd op 841 623,30 euro excl. btw.
Vlotte verbinding
Er wordt in het plan ook aandacht besteed aan een vlotte fietstoegang langs de Schoendalestraat. Momenteel kan je de vijvers onder meer bereiken via de parking van de begraafplaats of via de Gentseweg. Er komen in de toekomst nieuwe doorsteken in de Henri Debrabanderestraat en wijk de Baneik. Dat moeten trage wegen worden waarlangs je het domein kan binnenwandelen. Het is een perfecte aanvulling op het bestaande netwerk van trage wegen in Desselgem.
|