In aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen 2024 organiseert Groen Waregem vier gespreksavonden, telkens rond een thema dat leeft bij de inwoners. Met een expert ter zake als spreker, om de meningen te verrijken, te nuanceren, maar vooral: onderling gesprek op gang te brengen. De eerste editie heeft fietsstraten (en breder: mobiliteit) als thema en vindt plaats op donderdagavond 17 november om 19.30 u. in het Jeugdcentrum. Ze slaan hiervoor de handen in elkaar met Groen Anzegem.
Simon Wemel, voorzitter en gemeenteraadslid van Groen Waregem, verwoordt het zo: “Met je fiets in een autofile staan in een fietsstraat? In Waregem kan het. Het stadsbestuur voerde enkele jaren geleden met goede bedoelingen een nieuw mobiliteitsplan door in het centrum. Maar een echt plan kan je dit niet noemen. Het zijn losstaande ingrepen, die vooral frustratie opwekken bij bewoners en bezoekers van onze stad. Wij willen - samen met hen - nadenken hoe het beter kan.”
Debbie Vandenberghe van Groen Anzegem vult aan: “In Anzegem werden de voorbije jaren onder impuls van onze gemeenteraadsleden en schepen de eerste fietsstraten ingevoerd. In schoolomgevingen was dat vaak met een grote impact naar verkeersveiligheid. Toch kan het ook in Anzegem nog beter.”
Groen nodigt ‘de andere Kris Peeters’ uit, één van Vlaanderens meest verfrissende stemmen in het mobiliteitsdebat. Zijn oplossingen zijn niet altijd voor de hand liggend. Allen elektrisch rijden om schonere lucht te bekomen, de voormalige Antwerpse fietsambtenaar vindt dat niet zo slim. “Rekken van een mobiliteitssysteem dat ten dode is opgeschreven”, noemt hij dit. Hij kijkt naar bomen langs wegen die gekapt worden, naar airbags die de inzittenden van een auto beschermen en de megabumpers die andere weggebruikers de lucht in katapulteren.
Kris Peeters biedt nieuwe inzichten en zorgt voor een andere kijk op mobiliteit. Na zijn lezing wil Groen zo veel mogelijk gesprek doen ontstaan over de Waregemse en Anzegemse mobiliteit. “Een fietsstraat op een stuk van de Ring is absurd. Voet- en fietspaden worden nauwelijks onderhouden, laat staan vernieuwd. Bij elke heraanleg vergeet men veilige oversteekplaatsen voor fietsers en voetgangers. Er is véél werk aan de winkel, maar mobiliteit krijgt in Waregem duidelijk géén prioriteit. Daar willen wij verandering in brengen.” aldus Simon Wemel.
De toegang is gratis. Groen Waregem heeft de uitnodiging ook rechtstreeks aan het college van burgemeester en schepenen, en alle gemeenteraadsleden bezorgd. Ze hopen – los van partijkleur en ideologie – zoveel mogelijk Waregemnaars te bereiken. Simon Wemel: “Om de participatie omtrent het thema te verhogen. Iets wat het stadsbestuur nalaat. Bewust of onbewust? Dat laat ik in het midden.”
Van links naar rechts zie je de organisatoren van de cafépraat-avonden: Bianka Kühne, Simon Wemel (met dochter Odet) en Jan Cappelle.
|