Vanavond werd het Waregems Jaarboek 2007-2008 voorgesteld. Dit gebeurde ietwat symbolisch in de Gastronoom in Beveren-Leie. Het is inderdaad een gastronomisch goede uitgave geworden en het moet duidelijk zijn dat alle deelgemeenten hierin aan bod komen. Zoals voorzitter Hans Maddelein van de uitgevende organisatie Unizo Waregem Centrum het nieuwe boek voorstelde, is het opnieuw een visitekaartje voor Waregem en wordt het op termijn een echt collectors-item.
Sedert 1996 stelt een werkgroep van Unizo, eerst jaarlijks en nadien om de twee jaar, het Waregems Jaarboek voor. De nieuwste uitgave plaatst het onvergetelijke jaar 2007 extra in de spots, maar ook 2008 telt heel wat hoogtepunten. In het jaarboek komen een 480 nieuwsitems aan bod uit diverse kranten en weekbladen. Het gaat om nieuws uit alle sectoren en uit alle deelgemeenten.
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Aan de lay-out van het jaarboek besteedde drukkerij Vanderhaegen veel aandacht. Achteraan staat er eveneens een trefwoordenlijst om bepaalde artikels makkelijk te vinden. Het spreekt voor zich dat de boeken over tien jaar een grote waarde krijgen als collectorsitem. Etienne De Riemaeker, Georges Snauwaert en Hans Maddelein verzamelen telkens de artikels voor het jaarboek. Die werden nadien samengevat door de stagiairs Amélie Malfait en Bjorn Eggermont. Het jaarboek 2007-2008 telt 164 blz. met zowat 250 nieuwsitems en ruim 200 foto's.
Elke maand staat er een onderwerp in de kijker. Bezige bedrijven brengt telkens het verhaal van firma's die nieuwe horizonten verkennen. In de rubriek Wakkere Waregemnaars komen telkens een drietal actieve inwoners aan bod. Het hoofdstuk Uit het pittige verenigingsleven omvat het aanbod van de organisaties. Het gebeurde in de stad somt de berichten van de stadsdiensten op. Van de harde schoolbanken en In Memoriam spreken voor zich.
Het bestuur van UNIZO -Waregem vroeg Karel Van Eetvelt, gedelegeerd bestuuder van Unizo-nationaal, om een voorwoord te schrijven voor dit Waregems Jaarboek 2007-2008. Hij deed dat met veel plezier want de stad Waregem is voor hem synoniem van dynamisch ondernemerschap, van geloot in de toekomst, crisis of niet, van actieve ( jonge) ondernemers, van hard werken en stevig feesten als het kan. Neen, dit zijn geen mooie woorden vanuit het verre Brussel. Want Waregem was voor hem de jongste jaren en maanden heel dichtbij.
Hij was in Waregem om de renners van de Tour te zien, maar hij zag hier ook het bloedbad voor zijn favoriete "paarse-witte" voetbalclub, de grondige aanpak van de euromuntjes,... hij beleefde er de nacht van de middenstand en de dynamiek van de Waregemse jonge UNIZO-ondernemers. Zonder ondernemers was Waregem een dode, arme stad. Nu is dat gelukkig omgekeerd. Toch is dat niet vanzelfsprekend. Zonder ondernemers, bereid elke dag opnieuw persoonlijke risico's te nemen, zonder gemotiveerde medewerkers, zonder een (lokale) overheid met zorg voor het ondernemen lukt dat niet. Dat moeten we in deze onzekere tijden meer dan ooit beseften.
Daarom moet al wie zijn of haar verantwoordelijkheid neemt, al wie werkt, wil werken en meer wil werken, daartoe aangemoedigd worden en navenant beloond. Niet door minder maar door meer en verstandiger te werken, kunnen we samen de toekomst aan,... alle doemdenkers en crisissen ten spijt. Want mirakels bestaan niet. Maar Waregem heeft dat al bewezen. Want Waregem leeft.
Het jaarboek is enkel haalbaar dankzij de inbreng van ruim honderd meters en peters. Zij betalen hiervoor 60 euro en ontvangen in ruil drie exemplaren, ter waarde van 18 euro per boek. Het Waregems Jaarboek 2007-2008 verschijnt op 1000 exemplaren en is te bekomen aan 18 euro in de boekhandel en op het secretariaat van Unizo en vzw De Middenstand.
|