xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> De gemeenteraad keurde vanavond twee straatnamen goed. In de vergadering van de stedelijke commissie voor straatnaamgeving op 29.04.2008 werden nieuwe straatnamen voorgesteld voor de verkaveling Matexi, op de hoek van Meierie met Desselgem-Dries te Desselgem en voor de verkaveling in de Franklin Rooseveltlaan te Waregem. In het eerste geval opteert men voor de benaming Halewijnstraat aan de Meierie te Desselgem. In de Franklin Rooseveltlaan gaat de voorkeur naar het toponiem Truweel in Truweelstraat.
Het toponiem Truweel komt van café Het Truweel, dat er sedert ± 1890 was gevestigd en nu is afgebroken n.a.v. de werken aan de Mercedes-garage.
Het voorstel van Halewijnstraat gaat verder terug en verwijst naar het bekende geslacht Halewijn of van Halewijn. Dit geslacht was van generatie op generatie houder van de Meierie van Desselgem en de Halewijns noemden zich meiers van Desselgem. Hun wapenschild met drie lopende leeuwen (léopards - luipaarden of liebaarden) gaf zijn naam aan de Desselgemse Liebaardstraat die al in 1463 deze naam droeg.
Hier volgt een lijstje van gekende meiers van Desselgem opgediept uit allerlei archieven:
1157 Lambinus van Desselgem
1164 Wouter, ridder uit Harelbeke
1189 Lambinus van Desselgem
1197 Boudewijn van Desselgem
1215 Wouter van Desselgem
1260 Jan, meier van Desselgem met zekerheid behorend tot de adellijke familie Halewijn.
1281 Rogier van Harelbeke meier van Desselgem behorend tot de adellijke familie Halewijn
1309 Wouter van Harelbeke meier van Desselgem behorend tot het geslacht Halewijn
1339 Daneel van Halewijn, meier van Desselgem
1358 Wouter van Halewijn, meier van Desselgem
1397 Jan van Halewijn, meier van Desselgem en burggraaf van Harelbeke
1429 Jan van Halewijn, meier van Desselgem.
De van Halewijns waren trouwe hovelingen van de Graaf van Vlaanderen. Deze laatste had niet altijd een goede verstandhouding met de opstandige stad Gent. Vandaar dat de Gentenaars op hun doortocht naar Kortrijk in 1452 de Desselgemse meierie afstookten. Die meier was immers een trouwe acoliet van hertog Filips de Goede, de toenmalige Vlaamse graaf. Sinsdien bleef de meieriemote onbebouwd, maar de recente opgravingen hebben heel wat gegevens opgeleverd die de geschreven documenten bevestigen.
De nieuwe straat loopt dwars over de vroegere meieriemote heen. Halewijnstraat is alvast een passende naam voor die straat.
|