Afgelopen nacht werd een aanzienlijke waterpeildaling vastgesteld op de Leie opwaarts sluis Sints-Baafs-Vijve. Oorzaak is een defect aan de stuw te Sint-Baafs-Vijve. De Waterweg spreekt over 1 meter daling van het waterpeil van de Leie, aan de jachthaven van Sint-Eloois-Vijve gaat het al over twee meter.

De Waterweg : “Na de melding/vaststelling van de daling vanuit River Information Services werd onmiddellijk een interventie ter plaatse gedaan om de stuw manueel dicht te zetten. Dit kon echter niet meer beletten dat het waterpeil in het kanaalpand tussen Sint-Baafs-Vijve en Harelbeke intussen meer dan 1 m gedaald was.”
Er geldt momenteel een stremming van de sluizen Harelbeke, Ooigem en Sint-Baafs-Vijve. Hierdoor is ook de scheepvaart volledig gestremd op de Leie (sluis St Baafs Vijve en Harelbeke) en op het Kanaal Roeselare Leie (sluis Ooigem).
Volgende maatregelen werden genomen:
• Waterbeheersing: water wordt maximaal opgehouden en stuwen gesloten op waterwegnetwerk (bvb ook tot in Beernem) om het pand tussen Sint-Baafs-Vije en Harelbeke weer op peil te krijgen.
• Scheepvaart: aangemeerde schepen en beide getroffen jachthavens worden geïnspecteerd om eventuele schade vast te stellen.
• Oevers en infrastructuur: rondgang en inspectie.
De Vlaamse Waterweg nv volgt de situatie ter plekke nauwgezet verder op.
Leeglopen Leie
Stuwen en sluizen zijn zeer belangrijk voor de waterhuishouding en de scheepvaart. Dat blijkt nu weer bij dit defect. Ze houden het waterpeil van de rivier op peil en zorgen voor een kleine stroming. Schutsluizen zijn bedoeld om schepen van het ene naar het andere waterniveau te brengen. Stuwen, inlaten en dam- en keersluizen, zorgen voor het tegenhouden of juist transporteren van water. In Vijve hebben we zowel sluizen als stuwen.
Als Leie zo zakt moet in eerste plaats gekeken worden naar de sluizen, zo blijkt ook nu weer. Ik herinner mij nog een voorval jaren 7.-80 bij Isoglass, waar ‘s morgens problemen werden vastgesteld omdat waterpeil Leie te laag stond. Ook toen was er probleem met stuw (schotbalken) aan sluis in Vijve. Als de waterkering mankeert, loopt de Leie in bovengelegen deel leeg.
We konden verschillende getuigenissen optekenen uit de Tweede Wereldoorlog over de bijzonder lage waterstand bij de doorkomst van de Duitsers in mei 1940. Een landbouwer uit Beveren-Leie weigerde om zijn erf te verlaten omdat hij vreesde voor overkomst vanuit het bos van Ooigem omdat de Leie toen praktisch leeg was gelopen. Dat had ook toen zijn oorsprong bij de stuw in Vijve, die vernield of open stond.
|