Gisteren zaterdag 26 augustus is in het park Casier naast het Pompmolentje het groot kunstproject ‘Pirate Pavilion’ van Be-Part, Platform voor actuele kunst, officiëel geopend. Het paviljoen werd ontworpen door kunstenaar Nico Dockx en Voet Architectuur en functioneert als een open laboratorium. Het kunstproject van Be-Part heeft een oppervlakte van 144 vierkante meter en moet een ontmoetingsplek worden waar kunstenaars en publiek gedurende zes zaterdagen in dialoog kunnen gaan. Gedurende vijf weken tot 30 september worden er in het Piraten Paviljoen door 25 verschillende actoren nog diverse activiteiten georganiseerd.
Kunst Project
Patrick Ronse, artistiek leider van Be-Part, gaf uitleg bij het kunstproject. “Be-Part is volgend jaar 20 jaar actief in Waregem. Na jaren in de veilige en besloten omgeving van tentoonstellingsruimtes gewerkt te hebben wilden we met Be-Part de publieke ruimte innemen. Dit als aanvulling op onze reguliere werking en bovenal als een andere benadering van kunst, die lokale verankering meer naar voor schuift.
We kozen voor de constructie van een paviljoen in het Park Baron Casier, een 8 hectare groot park met prachtige bomen, pal in het centrum van Waregem. Het paviljoen zou niet enkel een autonoom bouwwerk worden, maar ook een interdisciplinair laboratorium, een ontmoetingsplek waar kunstenaars en publiek in dialoog gaan, een plek voor discussie, debat en verwondering. Het paviljoen is een uitnodiging om van gedachten te wisselen en om nieuwe relaties aan te gaan.
Als centrale kunstenaar gingen we in zee met beeldend kunstenaar, curator en boekenmaker’ Nico Dockx. Als geen andere kunstenaar in ons land staat Nico Dockx bekend om zijn wereldwijd netwerk met andere kunstenaars maar ook met archi[1]tecten, musici, curatoren, wetenschappers, ... Voor het ontwerp en de realisatie van het paviljoen zocht Nico Dockx de samenwerking op met Voet architectuur en de realisatiestudio Zuidervaart.
Nico Dockx en Caroline Voet vonden in Claessens Canvas een lokale partner voor het paviljoen. Vlak bij de Leie en midden in de Vlasstreek stichtte Victor Claessens in 1906 een bedrijf waar hoogwaardig schilderdoek werd geproduceerd. Bijna 120 jaar later produceert Claessens op een kleinschalige wijze nog steeds schilderdoek van topkwaliteit.
Het paviljoen is ontworpen opdat de impact op de omgeving minimaal is. De totale oppervlakte bedraagt 144,4 m². Het zeil dat het dak vormt wordt gedragen door 25 ranke kolommen van 560 cm hoogte in staal en 4 houten steunberen zorgen voor de stabiliteit. Claessens Canvas levert 18 schilderdoeken van 200 x 320 cm die tussen de kolommen komen te hangen en multi-inzetbaar zijn. Het paviljoen dat de naam ‘Pirate Pavilion’ kreeg, ‘vaart’ op een symbolische wijze de stad binnen, ‘entert’ en neemt de publieke ruimte in. Het is een plek die beschutting biedt en niet enkel de piratenvlag maar ook de notie van democratie hoog in mast draagt.”
Activiteiten
Heel wat activiteiten staan te wachten. Beeldende kunstenaars Perjovschi en George Roşu hebben als eersten het canvas betekent tijdens het openingsweekend. De vijf volgende weekends krijgen we nog onder meer Dennis Tyfus, Nico Dockx, Caroline Voet, Philippe Van Cauteren, Louwrien Wijers, workshops van vzw Mooss, een volksfeest met Seppe Nobels en Instroom Academy en finissage op 30 september met Chris Dercon.
Niet minder dan 25 Waregemse actoren ontplooien in die periode tot 30 september activiteiten van diverse aard in het paviljoen. Het zijn achtereenvolgens Lokaal Mondiaal Beleid, Octo, Filip Dewaele, Kinderkoor Muzquito, Okra Waregem, Femma Gaverke, GHG Waregemse Verhalen, Fotoclub Regenboog, Natuurpunt, Erfgoed Vlaanderen, Stedelijke Kunstacademie, FemmaVie, Ten Anker, KWSLE jeugdschaak, Bevers Harmonie orkest, Spellenclub Incognito, Tuinhier, Waregemse Gidsenkring, Avansa, Qui-vive, Find your floww, JCI Waregem, Bib Waregem, Glan Dran Whisky, Kobe Lefebve en Isaura Billiet, Amba-Amba, Welzijnshuis.
Meer info op www.be-part.be
|