De serviceclub Fifty-One Waregem vierde zijn goiuden jubileum (1973-2023) met een feestzitting in Waregem Expo. Om hun maatschappelijke betrokkenheid in de verf te zetten, hadden ze onze minister-president Jan Jambon uitgenodigd, die de 247 aanwezigen tijdens het diner onderhield over de toekomst van Vlaanderen, waarin Fifty-One als serviceclub hun specifieke bijdrage willen leveren.
De Fifty-One Club Waregem werd opgericht in 1973 en telt momenteel 28 actieve leden. Tweemaal per maand houden zij een ontmoetingsvergadering, waarbij agendapunten, projecten en taken besproken en beslist worden.
Geschiedenis
Op onze vraag naar de clubgeschiedenis verwoordde Roger Verbrugge, Past Voorzitter Stichter Fifty-One club Waregem en voormalig vice-Gouverneur D.102 het in 2005 als volgt : “ Om te beginnen waren wij met 12, en iedereen kreeg de raad om uit te zien naar valabele en nieuwe geïnteresseerden. De keuze van het Clublokaal lag voor de hand : het alom gekende restaurant ‘Au Pigeon d'Or’ op de hoek van de markt met de Holstraat. De eerste officiële vergadering vond daar plaats op 18 december 1973 met talrijke aanwezigen van Antwerpen-Haven, afgevaardigden van locale serviceclubs, en talrijke clubleden van Gent die hun keure-overhandiging kwamen aanprijzen.
Als eerste Club in West-Vlaanderen kregen wij als stamnummer het cijfer 9. Wij mogen ons dus rekenen bij de tien eerste clubs van District 102. De clubjaren volgden zich op en in 1982 hebben wij, via Gouverneur Roland Vandaele en ikzelf, informatieavonden georganiseerd in restaurant "De Mote" in Izegem met als doelwit het oprichten van een nieuwe Club. Resultaat: Waregem is ook Peetclub van De Mandel, die op 22 juni 1985 de Keure en het stamnummer 35 toegewezen kreeg.
Als ik terugblik op de evolutie van Fifty-One Waregem, 32 jaar (in 2005) na het prille begin, dan moet ik vaststellen dat er in die tussentijd zéér veel werd gerealiseerd. Door omstandigheden werden wij wel genoodzaakt meermaals van Clublokaal te veranderen: na Pigeon d'Or, na Diana, na Happy, na Ambassade en na Gastronoom, zijn wij nu blijkbaar verankerd in de Grand Cru. De Club doet het goed, is goed georganiseerd en heeft een duidelijke en gestoffeerde dagorde. Een goed werkend bestuur ligt hier aan de basis.
Onder impuls van Luc Kint zijn wij jaren geleden gestart met onze wijnactie om inkomsten te hebben voor ‘Dienst aan de gemeenschap’. Alle leden zetten zich hier ieder jaar actief voor in. Dank zij die gemeenschappelijke inzet kunnen wij ieder jaar flink wat aan ‘Dienst aan de gemeenschap’ uitgeven.” (1e officiële vergadering: 18-12-1973, Stichtingsvergadering: 19-09-1975, Charter Meeting nr 33: 08-05-1976, Fanion nr 9). De jaarlijks terugkerende cultuurprijs voor Waregem werd naar de stichtende voorzitter Roger Verbrugge genoemd.
"Missie"
De Fifty-One Club Waregem is een serviceclub die zich inschrijft in de Fifty-One International, het overkoepelende orgaan van de beweging in binnen- en buitenland.Fifty-One International wil uitdrukkelijk internationaal zijn, in de vaste overtuiging dat men overal mensen van goede wil aantreft. Vriendschap kent immers geen grenzen. Los van alle filosofische, raciale of politieke overwegingen, zal Fifty-One International zich inspannen voor een betere verstandhouding tussen alle mensen. Dit door elkaar beter te leren kennen en zich ten dienste van een gemeenschappelijk doel te stellen.
Het samenvoegen in onze vele clubs van het enthousiasme van de jongere leden en de wijsheid en ondervinding der ouderen moet uitmonden in het bereiken van ware vriendschap, een gezamenlijke menselijke verrijking en het bevorderen van de hoogste intellectuele gaven.
Fifty-One is aanbieder van een omgeving waarin vriendschap, achting en verdraagzaamheid zich positief kunnen vormen en ontwikkelen
en waarbij de persoonlijke uitdagingen en inzet tenvolle ontplooid kunnen worden door initiatieven voor de Dienst aan de Gemeenschap.
Projecten van dienstbaarheid
Woordvoerder Arnold Desmet : “Een caritas-comité van onze club selecteert jaarlijks voor de algemene vergadering een lijst van sociale, caritatieve en culturele projecten die alsdan zullen gesteund worden. Het is misschien typisch voor onze club dat wij in de afgelopen 50 jaar niet echt te koop liepen met onze maatschappelijke betrokkenheid onder het motto: ‘doe wel en zie niet om’.
Toch willen wij, naast de vele kleine projecten van steun aan zorginstellingen en organisaties in en rond Waregem, enkele realisaties en recurrente initiatieven even onder de aandacht brengen:
-Ieder jaar organiseert en bekostigt Fifty-One Club Waregem de zondag voor Waregem Koerse, samen met stad Waregem, de Koetsentocht voor mindervaliden (30 à 40 koetsen voor ongeveer 200 deelnemers en begeleiders).
-Het Kelderke (voedselbank van Waregem) wordt door de club substantieel gesubsidieerd en mede beheerd.
-Classics4kids is een initiatief van onze club, waarbij de eerste zondag na Waregem Koerse een oldtimer event georganiseerd wordt voor kinderen die geen echte thuis meer hebben. Dit jaar namen 50 oldtimers deel en een 40 tal kinderen.
-Stedelijke Kunstacademie Waregem. Jaarlijks overhandigt onze club meerdere prijzen voor laureaten in de verschillende disciplines.
Onze Fifty-One Club schonk aan Waregem drie kunstwerken die ‘de stad van het paard’ blijvend in beeld brengen:
-de bronzen paarden ‘Waregem Koerse’ van Jan Desmarets op het marktplein. Deze bronssculptuur is het uithangbord bij uitstek van de paardenstad Waregem
-de ‘sprong’ van Jean Claeys op het rondpunt aan het Leeuwke
-het paard van Kamagurka in de inkomhal van het stadhuis
http://blog.seniorennet.be/wareber2/archief.php?ID=961611
|