De nationale Groen co-voorzitters Nadia Naji en Jeremie Vaneeckhout trekken dit najaar Vlaanderen rond en vragen aan leden en ambassadeurs om met hen ‘en route’ te gaan voor de huidige groene uitdagingen. Jeremy Vaneeckhout was vorige dinsdag 17 oktober te gast in stadscafé Den Hemel in de Stationsstraat. Waregem is de eerste van 10 haltes in totaal (2 per provincie).
Het was een erg geslaagde avond, met een 100-tal aanwezigen. De Waregemse voorzitter Simon Wemel leidde de avond in, waarna nationaal covoorzitter Jeremie Vaneeckhout (uit Anzegem) uitgebreid de tijd nam om de nationale programmapunten toe te lichten. Daarna volgden vragen uit het publiek, waarbij ook het Waregemse beleid tegen het licht werd gehouden. Volgens Vaneeckhout heeft Waregem het goed, o.a. een gezond financieel beleid, maar kunnen ook hier een aantal zaken fundamenteel beter. Vooreerst de mobiliteit, waar een doordachte visie en samenhangende keuzes ontbreken. Ook de ruimtelijke ordening laat te wensen over, waarbij het bijbouwen van appartementsgebouwen te ver is doorgeslagen. En tot slot zou Waregem de strijd tegen ongelijkheid en armoede moeten opdrijven.
"We moeten het eens hebben over wat er op het spel staat. We staan op een kruispunt in onze geschiedenis. En verandering is onvermijdelijk, maar hoe we veranderen, dat hebben we in eigen handen. Dus voor welke soort verandering kiezen we? Welke keuze maken we in 2024? Laten we de verkiezingen aan extreemrechts en klimaattreuzelaars, of gaan we voor beter? Dat is de uitdaging waar we voor staan," aldus de groene co-voorzitter.
Mobiliteit
Groen wil dat alle delen van de stad vlot, veilig en comfortabel bereikbaar zijn. Het is hoog tijd voor een doordachte visie en een breed gedragen mobiliteitsplan. We zien het als een participatietraject waarbij de verkeerscommissies, burgers, het middenveld en bedrijven mee aan tafel zitten en au sérieux genomen worden. Het plan is niet alleen bedoeld voor het centrum maar ook voor de deelgemeenten.
Het centrum van Waregem is met scholen, kunstacademie, sport- en jeugdverenigingen een dagelijkse ontmoetingsplaats voor vele kinderen en jongeren. Daarom voert Waregem vanaf begin november een algemene zone 30 in binnen de kleine ring.
Niets te vroeg als je weet dat de overlevingskans van een voetganger die aan 30 km/u wordt aangereden vijf keer groter is dan bij een aanrijding aan 50 km/u. Het tijdverlies door deze verlaging van snelheid is 48 seconden, om ons centrum te doorkruisen van de bibliotheek tot aan het station.
Maar er is meer nodig om onze schoolroutes veilig te maken. We horen ouders zeggen: "Ik wil m'n kind graag naar school laten fietsen, maar vind het te gevaarlijk. Dus neem ik zelf ook de auto." Raakt dat niet de essentie van het probleem?
Voet- en fietspaden worden maar met mondjesmaat vernieuwd. Maak daar versneld werk van, beste stadsbestuur. Verkeersexpert Kris Peeters, die Groen Waregem kwam inspireren, gaf een goeie tip met zijn ‘kindnorm’. Als infrastructuur vernieuwd wordt, moet je maar één vraag stellen: “Zou ik mijn kind hier zelfstandig durven laten oversteken?” De kindnorm leert ons dat Waregem nog enkele stappen – of trappen – voorwaarts kan zetten.
Ruimtelijke Ordening:
Waregem is een groeiende stad en heeft veel troeven maar door het stijgend aantal inwoners staat de beschikbare oppervlakte onder druk. Meer inwoners zou op zich geen probleem mogen zijn, maar de ruimte in Waregem wordt nog steeds ingekleurd volgens verouderde plannen en achterhaalde samenlevings- en woonconcepten. Het CD&V-bestuur laat bepaalde projectontwikkelaars hun gang gaan zonder visie op stadsontwikkeling. Met een eenzijdig aanbod van dure appartementen, de verkavelingswoede in woonuitbreidingsgebied én de verharding van meer dan 50 voetbalvelden open ruimte aan de site Blauwpoort gaat het absoluut de verkeerde kant op. Het hergebruiken en renoveren van leegstaande panden kan het innemen van open ruimte beperken en de nieuwbouwbehoefte opvangen.
Gelijke kansen
In onze stad leeft meer dan 10% van de gezinnen in kansarmoede, een cijfer dat blijft stijgen. Er zijn sterke scholen, mooie sportfaciliteiten, fantastische jeugdbewegingen en een top-kunstacademie. Maar is dit aanbod toegankelijk en betaalbaar voor iedereen? Groen wil de participatie aan cultuur, jeugdwerk en sport voor alle Waregemnaren verhogen. Waregem heeft een gezond financieel beleid, het is een rijke stad. Investeer als stad in élke Waregemnaar. Laat niemand achter.
Daartoe organiseert Groen Waregem ook een cafépraat op 14 november in Werkplus, over het thema armoede.
|