Donderdag 9 november stond op de agenda van Okra Cultuur een bezoek aan het stadhuis. Het moest een lezing over de mobiliteitsplannen vervangen, een thema dat op het programma stond van de overkoepelende Seniorenadviesraad (SAR). Er waren ruim honderd OKRA-deelnemers voor het geleid bezoek. Ze werden in de raadszaal verwelkomd door het schepencollege en konden daar ook kennismaken met een promotiefilm van de stad.
Het welkomwoord kwam van schepen Joost Kerkhove, die naast bevoegdheid senioren ook voorzitter is van het Bijzonder Comité Sociale Dienst en bevoegdheden heeft als zorg, preventie en gezondheid, gelijke kansen, personen met beperking, armoedebestrijding, integratie, toegankelijkheid en vrijwilligers. Hij gaf een overzicht van wat het stadsbestuur en zijn administratie betekent.
“Op 1 november 2023 telde onze 39870 inwoners en daarmee zijn we de vijfde stad in West-Vlaanderen na Brugge ( 119 541), Kortrijk (78 944), Oostende (72 175) en Roeselare (65 468). We zijn stad geworden in 2000 omwille van onze centrumfunctie ( samen met Mortsel en Genk). We vervullen die functie in diverse sectoren. In de Zorg hebben we het Onze Lieve Vrouw van Lourdes ziekenhuis, WZC De Meers, WZC Acropolys, Aurélys uitgebaat door de groep van Het H.Hart en Karmel ( Curando). Voor Cultuur staat CC De Schakel en Be Part. Voor Sport denken we aan Essevee, de vele sportclubs en de talrijke sportinfrastructuur (zwembad, voetbalvelden, tennisaccomodatie…). Onze centrumfunctie in Onderwijs zien we bij talrijke basis- en middelbare scholen. Inzake Mobiliteit hebben we de rechtstreekse spoorwegverbindingen met Brussel, Antwerpen en Rijsel en de E17. We zijn ook nog kantonhoofdplaats van het vredegerecht Waregem. Onlangs kregen we er een nieuwe vrederechter bij : Hendrina Gevaert (afkomstig uit Kluisbergen) 50 jaar.”
Binnen de stad zijn er zes beleidsorganen zeer belangrijk: de gemeenteraad, de raad voor maatschappelijk welzijn, het college van burgemeester en schepenen, het vast bureau, het bijzonder comité voor de sociale dienst en de burgemeester. Over elk beleidsorgaan gaf schepen Kerkhove verduidelijking.
De gemeenteraad bestaat momenteel uit 33 leden : burgemeester en 7 schepenen en 25 raadsleden + algemeen directeur + adjunct-algemeendirecteur. Moesten we op 1 januari de 40000 inwoners halen dan krijgen we er nog 2 raadsleden bij maar dat zal wellicht net niet lukken. De gemeenteraad komt maandelijks bijeen inde raadszaal en die zittingen zijn openbaar. De huidige samenstelling is als volgt wat de politieke fracties betreffen: CD&V (20 leden), N-VA+/Open Vld: (3/2 - De coalitie is dit jaar uit elkaar gegaan), Groen (3), Vlaams Belang (1), Vooruit (1), Onafhankelijk (3 - mensen die zich niet langer konden verzoenen met de ingenomen standpunten binnen hun partij).
Beslissingen binnen de gemeenteraad zijn bijvoorbeeld : Goedkeuren van dossiers wegeniswerken en rioleringswerken, Aanleggen en onderhouden van wegen, fietspaden en voetpaden, Belangrijke aankopen van gronden en gebouwen, aankopen van machines en voertuigen, Belastingreglementen, goedkeuren van begroting en rekening. Naast de gemeenteraad is er ook een college van burgemeester en schepenen, een uitvoerend orgaan dat elke woensdag zetelt in besloten zitting. Het is verantwoordelijk voor de uitvoering van de beslissingen van de gemeenteraad en neemt ook eigen beslissingen. Denken we aan Afgifte van bouwvergunningen en milieuvergunningen (nu omgevingsvergunningen), Aanstellen van personeel, Toewijzing van opdrachten aan aannemers en leveranciers.
Naast de gemeenteraad is er ook een raad voor maatschappelijk welzijn, die qua samenstelling identiek is aan de gemeenteraad en alle belangrijke beslissingen neemt in de domeinen zorg en welzijn. Het vast bureau is het uitvoerend orgaan van het OCMW is qua samenstelling identiek aan het college van burgemeester en schepenen + adjunct-algemeendirecteur. De vergaderingen van de raad voor maatschappelijk welzijn gaan door aansluitend op de zitting van de gemeenteraad. Het vast bureau vergadert elke woensdagmorgen vóór de zitting van het college van burgemeester en schepenen.
Het Bijzonder comité voor de sociale dienst (BCSD) heeft als taak het uitvoeren van het sociaal beleid van de stad door middel van het toekennen, terugvorderen, herzien of schorsen van individuele steun op het vlak van de maatschappelijke dienstverlening en de maatschappelijke integratie. Het BCSD bestaat uit 9 leden: CD&V (6 leden), N-VA 1/ Open Vld: 1 lid en Groen 1 lid. Het BCSD vergadert 2x per maand in besloten zitting. Tenslotte hebben we nog de burgemeester, benoemd door de Vlaamse Regering, hoofd van politie en brandweer en eerste burger van de stad.
Naast de beleidsorganen heb je nog de administratieve en technische diensten, diensten verbonden aan zorg & welzijn. Aan het hoofd van de stedelijke diensten en de diensten van het welzijnshuis en het WZC De Meers staat de algemeen directeur, bijgestaan door een adjunct-algemeendirecteur. Als algemeen directeur leid en coördineert Guide Delanghe de stedelijke diensten. Hij wordt bijgestaan door de adjunct-algemeendirecteur en de financieel directeur.
De stedelijke diensten omvat een kader van divers personeel in administratie (bib inbegrepen – 147 leden), Technische diensten en onderhoudspersoneel ( 86 arbeiders en 45 onderhoudspersoneel), Onderwijs (5 stedelijke basisscholen en de kunstacademie) met 132 leerkrachten en 5 administratief medewerkers voor Basisonderwijs met 1462 leerlingen en 87 leerkrachten en 6 administratief medewerkers en 9 afdelingshoofden Kunstonderwijs met 2714 leerlingen.
Binnen het OCMW hebben we de Zorg en Serviceflats (219 personeelsleden), Technische dienst (6) + leerwerknemers (31) + keukenpersoneel (39), Administratie (9) + sociale dienst (40) en ondersteunende diensten (7), Poetsdienst aan huis (68) + thuiszorgloket (7) + onderhoud, logistiek transport en wasserij De Meers (44) + dienstencentrum (3).
“Het is duidelijk dat ons stadsbestuur een flink uit de kluiten gewassen organisatie is. Er moeten veel taken worden verricht en daarom heb je voldoende en bekwaam personeel nodig. De War on talent is hier dan ook groot en voortdurend moeten er vacatures worden ingevuld voor de verschillende diensten. De stad heeft met zijn technische diensten het ISO 45 001 certificaat. Dit is een kwaliteitsgarantie op het vlak van arbeidsveiligheid en welzijn op het werk.”
|