Gisterennamiddag werd in bibbox het jaarboek voorgesteld van ghk De Gaverstreke (?). De voorstelling ging gepaard met een interessante voordracht van Philippe Despriet, historicus en archeoloog en auteur van talrijke bijdragen in de jaarboeken van GHK De Gaverstreke. Hij gaf een overzicht van zijn archeologische ontdekkingen op het grondgebied van Waregem en omliggende.
Philippe Despriet bracht hulde aan de bijzonder waardevolle bijdragen van gewezen-bestuursleden in de rijke geschiedenis van de Waregemse heemkring. Hij had alle lof voor stichter Rik Castelain, Etienne Ducatteeuw, gewezen voorzitter Guy Algoet, Marcel Delmotte, Luc Wante, Filips Benoit en Norbert Follens. Geen van hen was aanwezig op de voorstelling van het nieuwe jaarboek. De laatst verkozen voorzitter Willy De Bouvrie was wel aanwezig, maar is na zijn uitsluiting nu voorzitter van het nieuwe Geschied- en Heemkundig Genootschap Waregemse Verhalen, dat wel een open transparante werking nastreeft en nieuwe geïnteresseerden toelaat in het bestuur. De Gaverstreke heeft op de secretaris/schatbewaarster na doelbewust geen bestuur meer en geeft zijn jaarboek uit met de medewerking van “toevallige medewerkers”.
Inhoud
Het nieuwe jaarboek wordt voorgesteld als het 51e in de reeks, maar de kleur geeft aan dat we aan een nieuwe episode zijn. Inhoudelijk bevat het jaarboek een aantal interessante gefundeerde bijdragen en dank zij die “toevallige medewerkers” was er ook geen nood aan materiaal om een kwalitatief boek aan te bieden. Op de voorstelling was nogmaals duidelijk dat de kring nu beperkt is tot het echtpaar Leona Van Nuffel en André Braet; vandaar onze verontwaardiging dat de kring nu is herleid tot K 282.
André Braet stelde het nieuwe jaarboek voor. “U wordt verwend met verrassende thema's, ook uit een niet ver verleden. Na de inleiding en Terugblik 2022-2023 beschrijft Charles De Zutter de evolutie van zijn oude nederzetting Ter Elst in de Vijfseweg tijdens de 20ste eeuw. Dit artikel is mooi geïllustreerd met de tuin en de door hemzelf gerestaureerde brug over de vijver. Dezelfde auteur neemt U mee naar Colombia voor de belevenissen van de nagenoeg onbekende diplomaat aldaar Willy Stevens uit Beveren-Leie. Dit wereldkundig gemaakt verhaal van de 120-jarige oorlog tussen Boyaca en België tijdens de 2de helft van vorige eeuw wordt hier voor het eerst in beeld gebracht.
Auteur Jack Callu schrijft de boeiende biografie van de memorabele weldoener Adolf Vandewiele. Deze intelligente Waregemnaar was vertrouwd met het Antwerpse bankwezen en de Russische olie en dit, in een omgeving waar geld en macht vandaag nog nagalmen en de Europese bevolking verontrust. De kennis over Rusland en de geopolitiek komt vaak ter sprake en is erhelderend voor alle generaties wegens geciteerde auteurs, politici, ondernemingen en investeerders.
Ook De historiek van Zonneburcht wordt voor het eerst uit de doeken gedaan. Met passie schreef de bejaarde Waregemse onderwijzeres Jeanne Heyse, dit bijzonder lager onderwijs alhier vanaf het begin in 1967. Heel wat veranderingen vanaf 1973 en nog meer bij het ontstaan van de nieuwbouw komen aan bod. De opeenvolgende directeurs de heren Denhaerinck, Debouver en Vynckier vullen aan met de enorme evolutie en overheidsinmenging tot op heden.
De Tiegemse heemkundige Jan Decock, gidst U door het Sint-Arnolduspark en de top van Tiegemberg en illustreert bovendien de verbazingwekkende cementrustieke werken. Behalve de specifieke techniek en decoratieve stijl leert U in dit artikel Tiegem ten voeten uit kennen.
Onze specialist Etienne Ducatteeuw illustreert de middeleeuwse wijze van het beveiligen van nederzettingen en goederen te Desselgem en Waregem. Uiteraard is de bevolking aldaar rekenplichtig aan de Gentse Sint-Pietersabdij.
Voor het eerst maken we kennis met het Waregems weekblad DE VREDE, dat verscheen van 1905 tot in 1940. De ingesteldheid en leefwereld van overleden groot- en over-grootouders uit Waregem werd tot nog toe te weinig aangesneden. Met het Waregems weekblad 100 jaar geleden start uw waarnemend voorzitter André Braet een vervolgreeks over deze periode tussen de twee wereldoorlogen.
Aansluitend bij voornoemde interbellumperiode beschrijft de nestor van de Waregemse gemeenteraad Jules Godefroid de herinnering aan zijn getroffen woning in 1918.
De deelgemeente Kaster van ons werkgebied is een nieuwe bijdrage van de gedreven archeologische onderzoeker Philippe Despriet. De 86 historisch en archeologisch waardevolle vindplaatsen zijn op kaart gezet en de nalatenschap van J. Claerhout in een nieuw daglicht geplaatst. En tot slot zijn er nog: Sprokkelingen en de Index van de artikels, verschenen na 2012. “
|