xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> Sedert begin dit jaar is de cel Onroerend Erfgoed van de Vlaamse Gemeenschap, voorheen gekend als de Afdeling Monumenten en Landschappen, in Waregemis bezig met de opmaak van een inventaris van het erfgoed op het grondgebied. Dat gebeurt in het kader van de geografische inventarisatie van het erfgoed in Vlaanderen. De meeste gemeenten en steden in de provincie kwamen al aan de beurt. Zo zijn de resultaten van onze buurgemeenten Wielsbeke, Anzegem en Deerlijk reeds beschikbaar. Concreet bestaat de opmaak van deze inventaris uit veldwerk, aanvullend literatuur- en archiefonderzoek en het uitschrijven van teksten.

Een belangrijk werk in hetzelfde kader gebeurde al door het stadsarchief en hun publicatie Bouwbeeld 30-50, invloeden van art deco en modernisme in Waregem in het jongste jaarboek van de geschied- en heemkundige kring De Gaverstreke. Het is een rijk met kleurenfotos geïllustreerde bijdrage van 130 blz. Het is het resultaat van een uitgebreid onderzoek met tentoonstelling op Open Monumentendag in september vorig jaar. Ruim honderd inwoners van het Waregemse centrum vinden er de voorgevel van hun woning in terug. De veldwerkers van het Vlaams Instituut voor Onroerend Erfgoed (VIOE) vinden er al een goede aanloop voor hun onderzoek.
In opdracht van de Vlaamse Overheid is door het Agentschap R-O Vlaanderen - Onroerend Erfgoed, sinds de maand januari gestart met de opmaak van een inventaris van het bouwkundig erfgoed in de gemeente Waregem (inclusief de deelgemeenten). Het veldwerk gebeurt door mevr. Aagje Vanwalleghem van het Agentschap en haar externe medewerkster Silvie Creyf. Zij prospecteren te voet en met de auto alle straten van de gemeente, fotograferen het waardevol bouwkundig erfgoed en beschrijven dit aan de hand van een inventarisfiche.
Tijdens het veldwerk worden enkel van op de openbare weg foto's genomen van het exterieur van de gebouwen. Voor een aanvullend bezoek aan een privé-domein en/of interieur van een gebouw wordt telkens een afspraak gemaakt met de eigenaar van het pand. Al deze gegevens worden dan verzameld in een inventarisdocument dat naast een historische inleiding per gemeente, straatinleidingen en de beschrijving van de waardevolle items bevat.
Dit document dient dan als uitgangspunt voor de selectie van beschermingsvoorstellen. Momenteel zijn er verspreid over het grondgebied een 12-tal beschermde monumenten, 1 stadsgezicht en 1 landschap. Tevens kan de inventaris een hulpmiddel zijn bij de uitbouw van een duurzaam lokaal onroerend erfgoedbeleid, dienen als gids voor het bouwkundig erfgoed in de streek en als aanzet tot verder wetenschappelijk onderzoek.

Het historisch erfgoed van Waregem is rijker dan je zou durven denken. Als beschermde monumenten zijn er de kerken van Sint-Eloois-Vijve en van Desselgem, park en kasteel Casier, het oud station van Sint-Eloois-Vijve, de historische hoeve aan de Deerlijkse weg, het landhuis Saint-Georges en het Goed te Nieuwenhove. Maar ook niet beschermde, historische of zelfs meer recente gebouwen en stadsgezichten zijn waardevol Waregems patrimonium en verdienen de nodige aandacht en een respectvolle behandeling. Heel wat bewoners hebben al jaren oog voor hun erfgoed en zorgen in dit kader met respect voor hun eigendom. We denken hier ondermeer aan de bewoners van het Munkenhof in Desselgem.
Meer info: Aagje Vanwalleghem - Onroerend Erfgoed Tel.: 050 44 28 93
Sandrin Coorevits en Elke Noyez, Bouwbeeld 30-60 met invloeden Art-Deco en Modernisme, De Gaverstreke 36e jb 2008, blz 337-466. (jb nog beschikbaar)
|