De Vijfse Middenstand pakt in Sint-Eloois-Vijve geregeld uit met een activiteit die het sociaal leven in de deelgemeente een boost geeft. Denk maar aan de jaarlijkse kindernamiddag en Lichtjes aan de Leie. Binnen het bestuur werd een werkgroep opgericht om ook een inbreng te hebben in de herdenking van het overlijden van Emile Claus (1849-1924) 100 jaar geleden. Bestuursleden Jan Devos, Liesbeth Deman en Stephanie Goeminne werkten het te brengen. Heel wat horecazaken bewezen intussen het initiatief genegen te zijn.
Koen Avet van Belgabrew en de Emile Claus werkgroep van de Vijfse Middenstand met Jan Devos, Liesbeth Deman en Stephanie Goeminne.
Waar haalt de vereniging haar inspiratie om een passend biertje te laten bijdragen aan het feestelijk karakter van de herdenking en hoe legt de Vijfse Middenstand linken tussen Claus, bier en Yvegem?
Emile Claus werd als 12de in een rij van 13 kinderen op 27/09/1849 geboren In het Gildhuis (waar nu Café Ter Leie op de hoek van E. Clausstraat en A. Biebuyckstraat de dienst uitmaakt). In het Gildhuis baatten vader Sander en moeder Célestine een herberg en kruidenierszaak uit. Ze verkochten er zo wat alles aan dorpelingen en schippers die wachtten tot hun boot op de Leie werd versluisd. In hun tijd dus voorlopers van de Vijfse middenstanders van nu. Het was ook het lokaal van de gilde van de boogschutters. Hun gaaipers stond in de weide aan de rechterkant van straat en Emile heeft die nagetekend op de muur van de herberg. Emile Claus zal in de 15 jaar, die hij als kind in Vijve doormaakte, zeker heel wat biertjes in huis hebben zien passeren. Eerste link gelegd: Claus – bier.
Wie Yvegem (Ingooigem) zegt, denkt vooral aan Het Ljjsternest, waar heel wat meesterwerken van schrijver Stijn Streuvels (1871-1969) op papier werden gezet. In het begin van de 20ste eeuw ontstonden diverse artistieke vriendenkringen, waar schilders, schrijvers, musici en andere kunstenaars mekaar op geregelde tijdstippen vonden. Streuvels behoorde bij zo’n gezelschap in Kortrijk, waar Emile Claus ook sommige maandagbijeenkomsten. Een andere link tussen de twee grootheden was had in Oostpoort (later E. Clausstraat) in Vijve, naast het kasteel Boulez van de toenmalige burgemeester (ter hoogte van Leieburcht nu). In het begin was het werk van Huys naar vorm en inhoud sterk geïnspireerd door Claus en later maakte hij een schitterend portret van Streuvels. Tweede link gelegd, zij het met een omweg via Streuvels: Claus – Yvegem.
Om haar idee omtrent een passend biertje verder uit te werken, ging een werkgroep van de Vijfse Middenstand te rade – hoe kan het ook anders – bij de Brouwers van Yvegem (Yvegem Belgabrew). Zij zijn gekend voor ambachtelijk gebrouwen bier met zorgvuldig gekozen mouten en 100% Belgische hop. Hun vakmanschap zorgt voor een uitgelezen Emiel Clausbier. Het bier wordt nu al aangeboden in meerdere Vijfse horecazaken, winkels en AD Delhaize.
Andere Vijfse verenigingen springen op de kar om ook op hun activiteiten het biertje aan te bieden. En zo draagt iedereen weer bij aan een beetje meer Vijve. Wie het bier voor thuisgebruik wil, kan ook terecht voor de aankoop bij de voorzitter van de Vijfse Middenstand Hans Amez en bij werkgroeplid Slager Jan Devos. En wat meer is sommige handelaars pakken ook uit met een extraatje. Bij Bakkerij Koekegoed gaat het om een Emile Clausbroodje en in Slagerij Devos om Emile Clauspaté.
Emile Claus zegt: ‘Proost en Smakelijk!
|