Vorig weekend had Gil Bossuyt de eer in de voetsporen te gaan van Lance Corporal Rowan, in het gezelschap van Barbara Kinghan, zijn kleindochter. De grootmoeder van Barbara Kinghan werd geboren 2 maanden nadat haar vader in Desselgem om het leven kwam. Gil Bossuyt bracht 100 jaar na de bevrijding het ‘Bevrijdingsoffensief in de Leiestreek’ gedetailleerd in kaart.
Lance Corporal William George Rowan viel op zondagmorgen 20 oktober 1918, tijdens de bevrijding van Desselgem. De 1st Inniskilling Fusiliers probeerden de Dries in handen te krijgen, maar Duitse machinegeweren en forse tegenaanvallen zorgden nog voor veel slachtoffers onder deze Noord-Ierse soldaten.
Omdat de Duitsers een overgang verwachtten aan het Munkenhof en die buurt hadden versterkt, werd door de Britten geopteerd voor een oversteek aan de huidige Tweede Aardstraat in Bavikhove. Op deze gunstig gerichte rivierbocht staken de bataljons de Leie over en het waren de 9th Royal Inniskilling Fusiliers die zaterdagavond 19 oktober als eersten voet zetten op Beverse bodem. Om 20 u. waren al drie companies aan de Beverse kant. Ondersteund door een artilleriebarrage konden ze een zone vrijmaken tot aan de baan Kortrijk-Gent en vielen al slachtoffers. De hele nacht werkten de Field Companies door om de pontons met brugmateriaal te verstevigen en de Royal Engineers zouden nog dagenlang bezig zijn met de aanleg van bijkomende zware bruggen voor artillerie-konvooien en proviandwagens, alsook meerdere voetgangersbruggen voor troepen en vluchtende burgers. Op 18 augustus 2018 werd, dank zij het speurwerk van Gil Bossuyt, op de plaats van de oversteek een gedenksteen ingehuldigd door de 36th (Ulster) Division.
De bevrijding vorderde moeizaam en bij sterke Duits verweer, eerst Beveren-Spriete om vervolgens net de lijn ten noorden van de Gentsesteenweg in Beveren te bereiken. Richting Desselgem stelde het bataljon 1st Royal Inniskilling Fusiliers zich op achter de Barmbeekstraat en de Deken De Bostraat. Om 2 u die nacht kon de aanval worden ingezet richting Desselgem en Spriete om van daaruit tijdens de ochtend van 20 oktober door te stoten na lijf-aan-lijf-gevechten Straete (kruispunt Nieuwstraat-Kasteelstraat) en den Dries te bereiken. Ondertussen waren er heel wat slachtoffers gevallen en 80 Duitsers krijgsgevangen genomen, die werden teruggestuurd over de pontonbrug over de Leie.
In voetsporen van W. G. Rowan
William George Rowan was één van de 9 soldaten van de 1st Inniskilling Fusiliers die vanaf oktober 1918, tot in het voorjaar van 1920, in de bocht van de Meierie in Desselgem een tijdelijk veldgraf kreeg. Deze veldgraven werden in het voorjaar van 1919 opgetekend door pastoor Coussement. Nu bevinden deze slachtoffers zich allemaal op ‘Harlebeke New British Cemetery’.
Het boek van Gil Bossuyt, de weerslag van zijn geduldig onderzoek over het bevrijdingsoffensief in de Leiestreek, is ook warm onthaald in Groot-Brittannië en Noord-Ierland. Daarvan getuigen de contacten met de 36th Ulster Division en families van slachtoffers en onze bevrijders. Deze straatgevechten in de laatste weken van de oorlog waren nog een heel onbekend hoofdstuk, maar in het boek ‘Bevrijdingsoffensief in de Leiestreek : van Ieper tot de Leiestreek’ brengt Gil Bossuyt deze gedetailleerd in kaart.
Barbara Kinghan, haar echtgenoot startten hun tocht met Gil Bossuyt bij het 36th (Ulster) Division Lys Memorial, op de plaats waar de 36th (Ulster) Division in de nacht van 19 op 20 oktober 1918 de Leie overstak. Daarna bezochten ze de plaats waar het tijdelijk graf zich bevond in de Meierie, en eindigden op ‘Harlebeke New British Cemetery’, waar ze hulde brachten bij het graf van Lance Corporal William George Rowan. De meegebrachte foto’s en documenten zorgden voor heel wat ontroering…
Gil Bossuyt: “Het was één van die momenten en ontmoetingen die het vele opzoekwerk meer dan de moeite maken.” Het bijzonder opzoekingswerk van Gil Bossuyt voor zijn boek over de bevrijding in 1918 wordt daarmee nogmaals aangetoond. Ontdek met ons ‘de groote oorlog’ : Ieper, Somme, Loos-Arras, Cambrai… maar ook zeker in de Leiestreek! www.frontaaltours.com
http://www.blog.seniorennet.be/wareber2/archief.php?ID=1760077
http://www.blog.seniorennet.be/wareber2/archief.php?ID=2180821
|