Climaxi tikte de actuele analyseverslagen op de kop die de vervuiling aangeven op en rond het ex-stort Ghistelinck aan de Meirestraat te Kruisem. Zowel de studies rond vervuiling met zware metalen en chlorides als die rond PFAS geven meer vervuiling aan dan voorheen. Men plaatste nieuwe peilputten (een deel van de oude putten was verdwenen !?) en ging opnieuw aan het meten. In de helft van die peilputten werden opnieuw alarmerende waarden gevonden die vb. wat chloriden betreft dit keer tot 2210 milligram/l gaan i.p.v. 1490 milligram/l. Tienmaal de saneringsnorm dus, in plaats van zeven.
Climaxi is een beweging voor een sociaal klimaat. Klimaat en Sociale Rechtvaardigheid is een sociale beweging die wil bijdragen aan de realisatie van een proces van sociaalecologische verandering in de richting van een duurzame, ecologische, solidaire en sociaal rechtvaardige maatschappij. Dit is een maatschappij waarin het niveau van democratische participatie in politieke, culturele en economische aangelegenheden substantieel hoger is dan vandaag, en waarin er grotere sociale en politieke gelijkheid is. Dat is één van de belangrijkste sleutels om het klimaatvraagstuk op een effectieve en sociaal rechtvaardige wijze aan te pakken.
Actie Waregemse gemeenteraad
Zowel de studies rond vervuiling met zware metalen en chlorides als die rond PFAS geven meer vervuiling aan dan voorheen. Toch blijft de overheid passief toekijken: voor OVAM is het verder opvolgen en meten van de klassieke vervuiling voldoende. In de vergunning voor het optrekken van een bedrijfsgebouw op het bestaande stort staat dat er moet over gegaan worden tot sanering als de vervuiling uitbreidt. Dat doet ze, maar geen enkele overheid reageert. Welke conclusie moeten we hieruit trekken? Dat vervuilen loont?
"Wat PFAS betreft vraagt OVAM het bodemonderzoek te herwerken. Dat is best logisch om verdere vervuilingsbronnen op te sporen, maar Climaxi en de buurt zijn het getalm in Kruisem en verschillende andere plaatsen van Vlaanderen beu. Wij geven de overheden en de initiatiefnemers tijd tot 1 september om met glasheldere informatie en een dito saneringsplan naar buiten te komen. Als er dan opnieuw niets gebeurd is lanceren wij zelf, samen met de buurt en Zaubeek Gezond, juridische procedures om de sanering op te leggen.
Deze actie is één van de vele acties de we voeren aan gemeenteraden in heel Vlaanderen. Zo gaan we ook naar de gemeenteraad in Stabroek, Boom, Zwijndrecht, Roeselare, Kortemark, Ronse en Kruisem. Vind je dat vervuiling opnieuw op de agenda moet komen? Kom af en neem je vervuilde PFAS-eieren mee".
info@climaxi.be
|