Vzw Ten Anker, de zorginstelling die volwassen personen met een verstandelijke beperking ondersteunt, vierde haar gouden jubileum met een groot Ankerfeest in OC Nieuwenhove. Eind oktober 1974, 50 jaar geleden, werd VZW Gezinsvervangend Tehuis Ten Anker opgericht in Waregem om aan de groeiende vraag naar huisvesting voor volwassen personen met een handicap te kunnen voldoen. Op vandaag telt Ten Anker 93 cliënten en 54 medewerkers.
De organisatie had sympathisanten, bewoners en hun familie uitgenodigd voor een groot eetfestijn. Het werd een bijzondere namiddag waarbij herinneringen uit de voorbije halve eeuw werden opgehaald, en waarbij een magazine ter ere van de verjaardag werd voorgesteld. Een trotse directeur Nicolas Desmet : “We hebben een geschiedenis geschreven door mensen voor mensen, die start vanuit de gedrevenheid om mensen met een beperking een kwaliteitsvol leven te bieden en na 50 jaar met dezelfde drijfveer doorgaat.”
“Vzw Ten Anker werd 50 jaar geleden opgericht als ‘Gezinsvervangend Tehuis’. Vanuit de groeiende vraag naar huisvesting voor volwassen personen met een beperking steken een aantal sociaal voelende personen uit Waregem de koppen bijeen. Het doel is om een gezinsvervangend tehuis op te richten voor personen met een beperking die in beschutte werkplaatsen uit de regio werken. Midden 1977 was genoeg sponsoring ingezameld en kon men langs de Zuiderlaan 50 overgaan tot het leggen van de eerste steen van dat tehuis. Nog eens twee jaar later op 1 september 1979 namen de eerste bewoners hun intrek in de gebouwen. Alle bewoners gingen overdag werken in een beschutte werkplaats.
De maatschappij staat niet stil en doorheen de jaren veranderden de basisbehoeften van de bewoners, die een jaartje ouder werden. Vanaf 1994 voorziet Ten Anker permanente dagopvang. Bewoners die niet meer kunnen werken hielpen overdag met huishoudelijke taken en in 1999 startte een begeleider van Ten Anker het activiteitenatelier op met begeleide activiteiten in de kelder van de woning.
Het nieuwe millennium leidde een tijdperk in waar er sterker gefocust werd op de individuele ondersteuningsnood. Ook het activiteitencentrum kreeg een forse uitbouw. In 2002 werden aanpalend aan het hoofdgebouw in de Zuiderlaan 14 nieuwbouwappartementen gebouwd. Hier kunnen bewoners zelfstandig wonen, alleen of samen met hun partner.
Het activiteitencentrum kreeg in 2011 zijn locatie op het domein ‘Karmel’. Op 1 september 2013 startte Ten Anker samen Beschut Wonen De Rank het activerings- en activiteitencentrum ACAR als laagdrempelig initiatief dat dagactiviteiten aanbiedt. In 2015 nam ACAR neemt zijn intrek in het Torenhof en startte met een semi-industrieel atelier. Het dagbestedingsaanbod wordt ook verruimd met begeleid werken. Twee jaar later opende ACAR een tweede locatie op OC Gaverke met een kunstatelier en andere creatieve ateliers. Vanaf 2022 verhuisde de vzw haar activiteitencentrum en winkel naar de Markt. Een bewuste keuze om wonen en werk te kunnen scheiden.
Ten Anker evolueerde verder naar een moderne organisatie met een professionele uitstraling, én met een gloednieuw gebouw, dat begin oktober 2023 geopend werd door Vlaams minister Hilde Crevits. Het hoofdgebouw van de zorginstelling in de Zuiderlaan werd volledig gerenoveerd. Het voormalige gebouw met een bovenverdieping van twintig kamers, leefruimte, keuken, wasserij en bureaus barstte uit zijn voegen en was sterk verouderd. Het vernieuwde complex telt twintig kamers waar de bewoners zelfstandig kunnen wonen. De bewoners beschikken nu over ruimere en moderne kamers, eigen sanitair, een betere toegankelijkheid met rolstoel en een ziektebed, aangepaste badkamers, rustplaatsen, gesprekruimtes en een groter restaurant. De medewerkers genieten op hun beurt van meer comfort. Wat verderop, naast het jeugdcentrum, werden enkele jaren geleden reeds drie woningen voor telkens vier bewoners gerealiseerd.
“Tijdens onze reis door het verleden werd duidelijk dat er zich bepaalde tendensen aftekenen. Zo merk je bij een directeurswissel dat er een andere wind waait maar ook dat onze organisatie sterk afhankelijk is van de steeds wijzigende regelgeving van de overheid. Daar hangt de voortdurende zoektocht - noem het soms smeekbede in Brussel - aan verbonden om de nodige financiële middelen te verwerven, zodat we ons doel kunnen realiseren.”
Voorzitter Patrick Vanheusden : “Dat doel blijft hetzelfde: volwassen personen met een verstandelijke beperking ondersteunen om volwaardig deel te nemen aan de samenleving en een kwaliteitsvol leven te bieden. Daarbij merken we nog een tendens op, namelijk onze uitdrukkelijke wil - noem het Waregemse koppigheid - om onze autonomie en kleinschaligheid te behouden. Dat is niet evident in tijden van schaalvergroting. Maar we willen dat de cliënt centraal staat en dat we een warme thuis kunnen bieden waar iedereen elkaar kent.”
Ten Anker organiseert een wijnverkoop om het gouden jubileum in de verf te zetten. Wijn bestellen kan aan 10 euro per fles via katelyne.vander.cruyssen@tenankerwaregem.be, of in de winkel in Markt 25. Meer info vind je via https://tenankerwaregem.be .
|