Op maandag 20 januari organiseert Luminus een infomarkt voor de realisatie van een nieuwe windmolen in de Industrielaan in Waregem. De inwoners van de Biest en het centrum van Waregem kregen daarvoor een uitnodiging in de bus. De infomarkt gaat maandag door van 17 tot 21 u. in OC De Roose, Smedenstraat 4, Waregem. Luminus dient een aanvraag voor omgevingsvergunning in het vooruitzicht van een openbaar onderzoek. Voor de stad blijkt verrast met de aanvraag.
Het Waregems stadsbestuur was in het verleden niet mild met aanvragen voor windmolens op haar grondgebied. De voorbije 10-15 jaar kregen al een tiental geplande projecten op Waregems grondgebied, vooral langs de E17 en de Leie, geen vergunning. Uiteindelijk is het aantal windmolens bij ons beperkt tot twee van bvba Storm Desselgem op de industriezone langs de Leie. Het stadsbestuur heeft al in het verleden eventuele windmolenprojecten voorbehouden voor de geplande industriezone Blauwpoort.
De Spaanse energieproducent Energía! en het Duitse recyclagebedrijf Masi hebben (hadden?) bijna twee jaar geleden een vergunning verkregen voor de bouw van een windturbine op het te ontwikkelen bedrijventerrein Blauwpoort in Waregem. De vergunning was geldig voor een windturbine met een maximale tiphoogte van 216,5 meter – de op 2 na hoogste op het Belgische vasteland. Dankzij deze turbine zou naar verwachting de volledige elektriciteitsbehoefte van de toekomstige bedrijven gedekt worden met lokaal geproduceerde hernieuwbare stroom. Daar horen we momenteel niets meer over… De site Blauwpoort is een strategisch interessante plaats om een nieuwe windturbine te bouwen, aangezien de ter plaatse opgewekte hernieuwbare elektriciteit rechtstreeks gebruikt kan worden door de lokale industrie.
Industrielaan
Het nieuwe windmolenproject van Luminus ligt buiten de zone Blauwpoort, maar de locatie even ten westen langs de Industrielaan sluit daar wel bij aan. Het ligt op minder dan 500 meter van het centrum van de Biestwijk. Volgens Luminus De zone is het een uitstekende locatie voor windenergie. De gekozen locatie past helemaal binnen de visie van de Vlaamse Overheid : in een zone met veel wind, vlakbij industriegebied en naast de E17 snelweg.
“Een snelle elektrificatie is een absolute voorwaarde voor een CO2-neutrale toekomst. Daarom moeten we nu werk maken van alternatieve energiebronnen die ons voorzien van betrouwbare en schone energie. Windenergie is precies dat. Ze maakt ons minder afhankelijk van fossiele brandstoffen, zoals aardolie of aardgas. Zo helpt ze ons de klimaatverandering tegen te gaan. Daarom investeert ook Luminus in windenergie. De windturbine in Waregem zal ongeveer 12.000 MWh per jaar produceren. Dat komt overeen met het verbruik van zo’n 3.400 gezinnen. Hiermee wordt 1.900 ton CO2 (eq.) vermeden in vergelijking met de Belgische elektriciteitsmix. Zo investeren we in een schonere, gezondere en meer duurzame wereld voor onze kinderen, kleinkinderen en alle toekomstige generaties. En maken we samen het verschil.”
Kenmerken van de geplande windturbine: D= rotordiameter: max. 150 m; H= tiphoogte: max. 230 m; Maximaal vermogen: 4,2 MW. De keuze voor een windturbine met deze kenmerken heeft als voordelen: moderne windturbines zijn stiller, de wieken draaien trager zodat dit voelt rustiger aanvoelt en er kan meer groene elektriciteit geproduceerd worden. Alle windturbines van Luminus voldoen volledig aan de richtlijnen van de overheid, die aanbevelen om de energierecuperatie uit wind te optimaliseren en daarbij rekening te houden met de criteria voor de integratie in het landschap.
Hoe verloopt de vergunningsprocedure?
Het Vlaams Gewest verleent de vergunningen. De minister baseert zich hiervoor op het gecoördineerd advies van de Gewestelijke Omgevingsvergunnings-commissie of GOVC. In deze commissie zijn de belangrijkste adviesdiensten en relevante afdelingen van de overheid verzameld. Door de betrokken gemeenten of steden wordt gedurende 30 dagen een openbaar onderzoek georganiseerd waarbij bewoners inspraakreacties kunnen indienen (opmerkingen of steunschriften). De gemeente/stad verzamelt deze voor de vergunningverlener.
De gemeente/stad kan daarnaast ook zelf haar advies uitbrengen aan de GOVC. Gelijktijdig met het openbaar onderzoek vraagt de GOVC adviezen op bij de relevante overheidsdiensten en -afdelingen, zoals onder meer: Agentschap voor Natuur en Bos, Agentschap Wegen en Verkeer, Departement Omgeving stedenbouwkundig advies, Departement Omgeving milieuadvies, Vlaamse Milieumaatschappij, Vlaams Energie Agentschap, Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer: luchtvaart, Defensie: militaire luchtvaart, Hulpverleningszone brandweer, …
|