Zaterdag 25 januari 2025 werden de winnaars bekend gemaakt van de 25ste Georges Leroyprijs – zeer kort verhaal/gedicht. De tweejaarlijkse Georges Leroyprijs bekroont beginnende dichters en schrijvers die in het Nederlands schrijven. Georges Leroy (1930-1977) was een Waregems letterkundige, beeldhouwer en kunstpromotor (Kunstgalelerij Da Vinci, Gaverprijs) en beroepshalve ook muziekleraar.

Het is sedert 1977 een lange volgehouden traditie van de plaatselijke Marnixring Leeuwercke, dat zich inzet voor de bevordering van onze Nederlandse taal en cultuur, om jonge beginnende dichters in Vlaanderen en Nederland een forum te geven. Ze noemden hun prijs de Leroyprijs naar de plaatselijke cultuurpromotor Georges Leroy. Vanaf 2014 werd de prijs uitgeschreven voor kortverhalen of korte gedichten. In de laatste edities wordt gefocust op het schrijven van een kortverhaal. Een mooi en boeiend kortverhaal schrijven is een uitdaging. Het is een nog grotere uitdaging om een mooi verhaal te schrijven in een heel beperkt aantal woorden. De ingediende werken mogen nu nog maximaal 100 woorden bevatten. Het thema van deze editie is “Nachtleven”. Elke deelnemer mocht maximaal twee verhalen/gedichten indienen.
De wedstrijd staat open voor auteurs uit België en Nederland die op 1 januari 2024 minstens 18 jaar zijn. De wedstrijd werd ook uitgeschreven voor jongeren onder de 18 jaar in een aparte categorie. We ontvingen in totaal voor de volwassenen 305 geldige inzendingen en voor de jeugd 71 inschrijvingen. Na beraadslaging door de jury werden 5 genomineerden geselecteerd voor beide categorieën. Daarna worden de 3 winnaars van elke categorie bekend gemaakt. Meer info vindt u op de website van Marnixring Waregem Leeuwercke www.mrwaregem.eu .
De jury van de 25ste Georges Leroyprijs bestond uit: Beerlandt Ingeborg, Craeye Timme, De Vos Mia, Herrero Thomas, Roelens Arlette, Roelens Xavier, Vanhoutte Dirk en Verbeke Marianne.
In de categorie volwassenen ging de eerste prijs naar Stefanie Huysmans – Noorts met “Kraakbeen”, tweede prijs: Moniek Spaans met “Maanblind”’ en de derde prijs naar Nikki Petit met “Post Festum”.

Bij de jongeren was de eerste prijs voor Jasmien Bais met “03u15”. De tweede prijs was voor Naomi De Baeck met het verhaal “Hart of hard” en de derde prijs werd gewonnen door Luka De Deygere met het verhaal: “Drie Estrella's”.
Marnixring Waregem Leeuwercke is een Vlaamse serviceclub en is de enige serviceclub die als extra dimensie "het koesteren van onze taal en cultuur" aan zijn doelstellingen heeft toegevoegd. Hierdoor onderscheidt de Marnixring zich van alle andere serviceclubs. Marnixring Waregem Leeuwercke werd opgericht in 1975 en viert dus ook in 2025 zijn vijftig jarig bestaan.
50 j Marnixring Leeuwercke Waregem
Het begon allemaal met dhr Marcel Notebaert, lid van Marnixring Broel uit Kortrijk. Deze ‘Kortrijkzaan’ had een relatie met actrice Tine Balder, schoonmoeder van Eric Desmet. Hij vroeg aan Eric om een Ring op te starten in Waregem. Eric wist helemaal niet wat Marnixring betekende en na enige uitleg nam Eric contact met dhr André Depoorter, die op zijn beurt Jozef Amez introduceerde en dan volgden nog Roger Baert en Jan Ballière.
De stichting gebeurde in het lokaal Au Pigeon D'or, restaurant op de markt te Waregem, waar Eric woonde met zijn ouders. Tine Balder werd jaren later "meter" van de Waregemse ring.
De naam "Leeuwercke" = Leeuwerik, staat symbool van de drang om te pogen naar "'t Hoge". Roger Baert was eigenaar van een stuk bouwgrond in de Jan Bouckaertstraat, waar een houten brugje over de Gaverbeek liep met de naam de Leeuwerckebrug. Vandaar de naam Leeuwercke op voorstel van André Depoorter. Jan Ballière was de eerste voorzitter en Eric Desmet was protocolmeester.
Gedurende al die jaren heeft de ring enorme inspanningen gedaan om de Marnixringdoelstellingen op plaatselijk vlak te realiseren. De tweejaarlijkse poëziewedstrijd G. Leroy en de samenwerking met de Waregemse Stedelijke Kunstacademie, afdeling podiumkunsten zijn de rode draad die door deze realisaties loopt. Ze bevorderen de ontplooiing van jong Vlaams literair talent. Door cultuurgerichte projecten te organiseren, die ook een financieel resultaat opleveren, is het de bedoeling om sociale projecten zoals oa. 't Kelderke verder te kunnen blijven ondersteunen.
https://www.mrwaregem.eu/
|