Op zaterdag 19 april werd het vernieuwde natuurdomein Zavelput in Beveren-Leie officieel geopend na ingrijpende omgevingswerken. Er werden nieuwe wandelpaden, een uitkijkplaats, vispontons en een toerit aangelegd. Met deze aangelegde paden is het domein nog aantrekkelijker geworden voor iedereen die graag in de natuur vertoeft.

De Zavelput was al langer een geliefde bestemming voor lokale vissers en vogelspotters, maar wordt dankzij deze vernieuwingen ook een trekpleister voor wandelaars en dagjestoeristen uit de ruime regio. De vijver is nu makkelijker bereikbaar via een idyllisch wandelponton. De paden werden toegankelijk gemaakt met halfverharding en houtschors. Voor de halfverharding werd een mengeling van steensoorten en biopolymeren gebruikt met uitstekende duurzame eigenschappen. De toplaag is stabiel en toch waterdoorlatend en stuift minder dan vergelijkbare ondergronden dankzij het zelfherstellend vermogen bij nat weer. Fietsen is niet toegelaten in het natuurgebied, want de padenstructuur is enkel geschikt voor wandelaars. Dat wordt ter plaatse duidelijk aangegeven met verkeersborden.
De omgevingswerken werden voorbereid door studiebureau Haegebaert uit Jabbeke en uitgevoerd door aannemer Arbowar uit Waregem. De totale kostprijs bedroeg 508 514,42 euro.

Biodivers en klimaatbestendig natuurdomein
De Zavelput groeit stap voor stap uit tot een prachtig natuurdomein waar het heerlijk vertoeven is. In 2024 werden op de omliggende gronden - met een oppervlakte van 8,3 hectare - nog 24 000 bomen geplant door verenigingen en vrijwilligers. In dit nieuwe bos staan 27 verschillende soorten inheemse bomen en struiken. Het gebied zal in de toekomst nog meer dan vandaag van grote waarde zijn voor vele insecten, vogels en zoogdieren. De Zavelput profileert zich als een aantrekkelijke groene long voor de omgeving met een rustgevend, luchtzuiverend en verkoelend effect.
En dan is er vlakbij nog het Goed te Beaulieu dat de stad zal ombouwen tot een zorghoeve, waar mensen met een beperking permanent en onder begeleiding zullen wonen en werken. De oogst uit de omliggende tuinprojecten zal er dagelijks worden verwerkt en verkocht in een ‘traag café’, waar wandelaars en fietsers genieten in een uniek erfgoedkader. Goed te Beaulieu wordt een plaats waar zorg, recreatie en toerisme hand in hand gaan en elkaar versterken.
|