Het was aangenaam vertoeven op de eerste Waregemse Cultuurmarkt, die vorige zaterdagnamiddag doorging in en om het Cultuurcentrum De Schakel en het Stadhuis. De 40 deelnemende organisaties hebben ons op evenveel aantrekkelijke standjes bij dit begin van het culturele seizoen laten proeven van hun rijke aanbod voor een zinvolle invulling van de vrije tijd. Het smaakt naar meer en we kunnen dus afscheidnemend schepen Jeannine Vervaeke van Cultuur bijtreden, toen ze geruggesteund door burgemeester Yolande Dhondt, bij de opening als optie vooropstelde dat dit een jaarlijks weerkerend evenement moet worden.
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Jong en oud kon inderdaad genieten en proeven van de Culturele gerechten, die de verschillende verenigingen en organisaties de Waregemse bevolking het komend werkjaar te bieden hebben. En proeven konden we op enkele standen ook letterlijk. De Stedelijke Dienst Toerisme en Feestelijkheden toonde ondermeer een aantal Waregemse spijzen en drank en liet proeven van de Steeple-taart. Bij de KAV-centrum werden ons zelfgebakken wafeltjes aangeboden. In de buurt van de Wereldraad en Amnesty International op de esplanade was Nkonga aan het koken. Elders in de hal van het stadhuis was Oxfam Wereldwinkel aanwezig met in de buurt 11.11.11 en Children in India.
Muziek was een ander thema, dat door deze Cultuurmarkt liep. We waren bij Children in India van promotor Belleman Jaco Coorevits en hier zorgde Steffen Ron voor animatie. In de trouwzaal was er nog Kultuur met de grote K (de wijzen van de spelling waren destijds deze schrijfwijze blijkbaar niet gunstig gezind, zodat we Cultuur met een C moeten schrijven). We bedoelen de gesmaakte optredens van achtereenvolgens de Waregemse Jeugdharmonie, De Zingende Sterren, Gitaarensemble Alegria en het koor Laidos. Deze verenigingen uit de branche van actieve kunstbeoefening hadden trouwens allen een aparte stand op deze Cultuurmarkt. Jeugd en Muziek had zijn stand aan de inkomhal van het stadhuis. Nog muziek was er aan het andere uiteinde van de esplanade met de Awira-ligconcerten aan de vroegere Mustang achter de glazen Louvre-piramide. Awira blijkt een nieuw koor te zijn in Beveren-Leie, dat nog mannenstemmen zoekt.
Opgemerkt werd ook Be-Part, een project rond het Provinciaal Museum voor Moderne Kunst langs de Westerlaan. Links voor de ingang van het Cultuurcentrum waren ze daar bezig met een nieuw modern kunstwerk met stokjes. Kunstig was zeker ook Kunstkring Sint-Lucas, die op zoek was naar de schilder-kunstenaar in ieder van ons. We merkten enkele veelbelovende creatieve elementen op bij de aanwezige politici, die zich lieten verleiden tot het maken van een creatie. Compagnie de Urn had opgemerkte figuren tussen het publiek. In de tentoonstellingsruimte van het Cultuurcentrum De Schakelde waren ook Theater Kunst & Eendracht en Compagnie t Wezen aanwezig op de Cultuurmarkt. Fotos en dias waren er bij de clubs Waro en Regenboog.
De Waregemse geschiedenis en toerisme was rijk vertegenwoordigd in de raadszaal van het stadhuis. De Waregemse Gidsenkring stelde ondermeer hun tijdschrift de Gavergids voor. De Geschiedkundige- en Heemkundige Kring De Gaverstreke toonde historische kaarten van het oude Waregem. In hun stand stonden de oude groene jaarboeken (tot 1999) in aanbieding. In de stand daarnaast presenteerde de Stedelijke Archiefdienst ondermeer ook zijn laatste werkstuk vensters op het verleden. In de raadszaal vonden we verder ook het aanbod van Ciné Club Waregem, KAV Desselgem en Centrum, Provino, Waro, KVLV, Laidos, de Zingende Sterren, gitaarensemble Alegria en KVG Waregem.
In een aantal standen kon u ook deelnemen aan een prijskamp. Bij De Gaverstreke werd naar de kennis gepeild van de betekenis van de benaming Waregem. Vakantiegenoegens Leiekant liet ons de lengte schatten van een in de stand gespannen touw. t Wezen vroeg het juiste voorwerp te plaatsen bij hun theatervoorstellingen en we vergeten hier zeker nog dergelijke trekpleisters. We hebben trouwens de Cultuurmarkt niet zozeer als wareber bezocht en veeleer genoten van de gezellige markt dan onze schrijfstok de pret te laten bederven.
Wellicht de grootste stand werd ingenomen door Schaakclub Luctor en Emergo op het esplanadplein aan de ingang van De Schakel, waar de schaaktafels geïnteresseerden lokten en gevorderden een spelletje speelden op een reuzenschaakbord. Op de esplanade kon u nog kennismaken met Pluk de Tijd en de seniorenraad. Regine en Marc stelden bij de wereldraad hun project Kameroen voor, waar ze op 4 december voor drie maanden naar vertrekken. Maar de prijs van de originaliteit gaat hier naar Tine Moniek, waarvoor we u hier mee de oproep hebben ondersteund om haar uw vakantie-zichtkaarten te bezorgen. We hebben er daar eentje van de tweehonderdtal opgepikt met een gedicht van Tine, dat ze voor de bezoekers ook zelf presenteerde.
Drukkend warm was het in De Schakel, waar we ook kennismaakten met JCI Waregem dat naar aanleiding van zijn jubileum volgend jaar gast is voor het Vlaams congres van de jongerenorganisatie. Daar had ook de stedelijke bibliotheek zijn stand, waar striptekenaar Jean-Pol voor animo zorgde. In de zithoek was er een cultureel gesprek met Werther Van der Sarren en Cécile Rigolle, twee Waregemse monumenten in de theaterwereld. In de hal van de Schakel kon u nog kennismaken met Uit in Regio Kortrijk, de vrijwilligerswerking en Kunst in Huis. We zouden bijna vergeten dat de festivalmarkt doorging in combinatie met het openingsweekend in Cultuurcentrum De Schakel, waar u alle informatie kan bekomen aan het loket.
Niet vergeten gaan we de stand van Marnixring Leeuwercke Waregem. De Vlaamse serviceclub stelde zijn 16de poëziewedstrijd Georges Leroy voor. Ons interesseerde ook de uitgifte van een lijnets van kunstenaar Patriek Roelens n.a.v. het 100e geboortejaar van André Demedts. De veelzijdige Vlaamse letterkundige en cultuurpromotor werd geportretteerd op basis van een minder bekende foto uit het stadsarchief, waarop de auteur met een melancholische blik voor zich uit kijkt. De lijnets is te verkrijgen bij de bestuursleden voor 75 Euro. Op de stand lag ook hun kunstmap uit 1995, een hommage aan bekende kunstenaars uit de streek en ook hier ontbrak André Demedts niet.
|