In Desselgem bestaat er al 60 jaar een voetbalclub. Op 1 mei 1948 werd White Star Desselgem onder impuls van medepastoor E.H. Vercoutere en Georges Vanhoutte boven de doopvont gehouden. De nieuwe voetbalvereniging werd ingeschreven bij de KBVB en kreeg het stamnummer 4948 mee. Dit jaar kan dus het diamanten jubileum van de intussen koninklijk geworden voetbalvereniging worden gevierd. Oud-speler en historicus Luc Pauwels zorgde alvast voor een bijzonder gedenkboek over de club.
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Deze voetbalvereniging heeft Desselgem een sportieve ziel gegeven, zegt auteur historicus Luc Pauwels. De koninklijke White Star Desselgem speelt momenteel in vierde provinciale C van West-Vlaanderen, maar ooit waren er kampioenentitels in derde (volgens onze informatie zeker al in de seizoenen 1952-1953 en 1962-1963). WS Desselgem kende toen glorieuze voetbaldagen en bereikte dus enkele keren de tweede provinciale. Maar verder doorstoten naar eerste was er niet bij, maar spelers als Johnny en Filip Desmet, en een aantal andere Desselgemse topspelers kwamen na hun opleiding bij WS Desselgem wel in nationale reeksen aan hun trekken met uiteraard Filip Desmet en het nationaal elftal als absolute top. Met Filip Goesaert had Desselgem toen trouwens nog een tweede veelbelovend talent, maar na zijn transfer naar SV Waregem koos deze voor een andere toekomst.
Eerst speelde men op de terreinen achter de huidige sporthal, waar men na verloop van tijd plaats moest ruimen voor serreteelt van Wolfcarius. Men moest het terrein toen bereiken vanaf de Nieuwstraat door de garage van Nestie Bauwens - Remi Debeerst. Later kwam men nog aan het terrein via de Kleine Nieuwstraat en uiteindelijk werd omstreeks de jaren 1970 het huidig terrein ingehuldigd naast de gemeenteschool op het einde van die Kleine Nieuwstraat. Het was voor toenmalig voorzitter en medestichter Georges Vanhoutte het resultaat van jarenlang aandringen bij het Desselgemse gemeentebestuur. Het werd een voetbalstadion dat veel clubs toen Desselgem benijdden met zelfs ruimte voor een atletiekpiste. Die is er weliswaar nooit gekomen.
Desselgem blijft fier op zijn White Star. Daarom is het ook niet zo verrassend dat de club voor elke thuiswedstrijd kan rekenen op 100 tot 150 vaste supporters. In vierde provinciale is dat vrij veel. Bij die wedstrijden zelf stopt het niet. Voor de aftrap en zeker na het laatste fluitsignaal is het feest in de kantine. Zeker als gewonnen werd, blijft iedereen er plakken. Dat kun je ook in het boek lezen. Belangrijk is wel dat de club altijd kon terugvallen op belangrijke figuren die zich voor meer dan honderd procent hebben ingezet. Ook vandaag is dat nog zo.
De vereniging telt in totaal veertien ploegen: elf jeugdteams, juniores, reserven en het eerste elftal. Luc Pauwels hield het bij de jongerenploegen, waar hij tot dezelfde lichting behoorde van Filip Desmet. Deze figuur krijgt dan ook speciale aandacht in het gedenkboek. Voor de samenstelling van zijn boek kon Luc Pauwels rekenen op de diensten van Micha Denys, Paul Peers en Niels Poissonnier. Zij schreven over de recentste periodes terwijl Luc zelf de eerste decennia behandelde. Het zijn niet alleen de voetballers die in de schijnwerpers staan. Er is aan iedereen gedacht die ook maar een deel van zijn vrije tijd besteedde aan de club. Wie allemaal bezig was op en rond het veld: hij of zij komt in beeld. Want White Star is vooral een volkse vereniging en wil dat ook blijven. Op sportief vlak betekent het dat de club speelt met talenten uit de eigen ploegen.
We hebben het gedenkboek van Luc Pauwels evenwel nog niet kunnen inkijken, maar we vernemen dat het een goed geïllustreerde uitgave werd van een 125-tal bladzijden. Het bevat heel wat nostalgisch fotomateriaal en is doorspekt met tal van boeiende anekdoten. Het is voor 25 euro te bestellen bij Rita Michels tel 056-71.90.80.
Zie ook: www.kwsd.be
|