xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> Pasar Waregem Leiekant koos de site Zavelputten in Beveren-Leie tot het mooiste plekje van de gemeente. 356 personen hebben hun stem uitgebracht en 46 % daarvan was gewonnen voor de Zavelputten te Beveren-Leie. Andere genomineerde plekjes waren het Munkenhof te Desselgem (29 %) en De Lourdesgrot te Sint-Eloois-Vijve (25%). Vanaf maandag 16 maart vind je een overzichtskaartje van Vlaanderen met de verkozen plekjes van 140 afdelingen op de website van Pasar Buur Natuur.
Dichtbij is ook mooi, en dat wil Pasar bewijzen! Met het jaarthema Buur Natuur ging Pasar op zoek naar hét mooiste natuurplekje in 140 gemeenten: een prachtig natuurgebied, een mooie holle weg, een schitterend uitzicht
In de deelnemende gemeenten kon iedereen, samen met de Pasar-afdelingen, uit een 3-tal mooie natuurplekjes, een winnaar verkiezen.
Natuur en recreatie gingen bij de verkiezing van dit plaatsje hand in hand, waardoor je de verkozen plekjes binnenkort ook kan beleven tijdens een heleboel activiteiten in jouw buurt. Pasar-leden zullen ook wandel- of fietsfiches van de verkozen natuurplekjes kunnen downloaden.
De sociaal-culturele vakantievereniging Pasar vzw had tot 18 mei 2008 nog de beter toegankelijke naam Vakantiegenoegens. De beweging wil zoveel mogelijk mensen motiveren en kansen geven om hun vakantie en recreatie zo waardevol mogelijk in te vullen. Ook zij die om een of andere reden verhinderd worden om vakantie te nemen, krijgen daarbij aandacht. 'Vakantie voor allen' realiseren is daarbij de onderliggende idee en de drijfveer van de plaatselijke afdelingen. Pasar Waregem Leiekant is daar één van
Pasar of Vakantiegenoegens Waregem Leiekant kende de afgelopen jaren al een druk activiteitenprogramma. Op zondag 19 april 2009 staat de Kordaalwandeling in Nokere op het programma en van 20 tot 24 mei is er een kampeerweekeind in Sint-Elbev in Kemmel. Huidig voorzitter is Myriam Sabbe. In verband met de verkiezing van het mooiste plekje van de gemeente zijn er donderdagavondwandelingen op de genomineerde plekjes :
Donderdag 7 mei om 19u : Munkenhof Desselgem
Donderdag 18 juni om19u : Zavelputten Beveren-Leie
Donderdag 30 juli om 19u : Lourdesgrot Sint-Eloois-Vijve
Natuurgebied Zavelputten Beveren-Leie
 De Zavelputten van Beveren-Leie is vooral een interessant vijverbiotoop. Tussen de Grote Heirweg en de St.-Jansstraat werd in 1974 gestart met het ontzavelen van een 5,2 ha groot landbouwperceel. Hierdoor ontstond een put, die gevoed door grond- en regenwater, evolueerde tot een interessant vijverbiotoop. Na het beëindigen van de werken en het aanleggen van bermen rond de vijver, kon de natuur het gebied verder koloniseren.
Aan de noordoostzijde ontwikkelde zich een wilgenzoom met vlak daarvoor aan de waterkant een lisdoddevegetatie. Hierin vinden talrijke watervogels nestgelegenheid zoals de fuut en het zeldzame dodaarsje. Gelegen langs de Leie heeft de Zavelput een gunstige ligging daar de vogels meestel de rivieren volgen voor de winter- en zomertrek. Vanuit de kijkhut zie je misschien een bonte verzameling watervogels zoals de tafel-, kuif-, krak- en slobeend of een turende blauwe reiger.
In het Leielandschap tussen Ooigem en Beveren-Leie is de Zavelput nog steeds een waardevolle open ruimte gebleven. Het gevarieerde landschap rond de vijver met bossen, weiden en riet, biedt hier nog voldoende troeven. Dit werkt de natuurlijke verspreiding van fauna en flora in de hand. De boomvalk komt 's zomers in de omgeving van de vijver op libellen of zwaluwen jagen. De libellen zijn hier trouwens goed vetegenwoordigd, wat de natuurwaarde van het gebied verhoogt en wijst op een goede waterkwaliteit.
Begin '87 werd het gebied door de gemeente Waregem aangekocht met passief recreatiegebied als bestemming. De milieuraad gaf het startsein voor het ontwerp van een aangepast aanplantingsplan. Dit werd door Wielewaal Waregem ontworpen en uitgevoerd in samenwerking met alle lagere scholen van Waregem. In '89 werd er een kijkhut geplaatst van waaruit men de,vooral in de winter talrijke, watervogels kan observeren.
Begin '90 werd het gebied met 1 ha uitgebreid. Hierin situeert zich de overloop van de vijver. Langs deze zwakstromende afvoerbeek groeien enkele interessante planten. Door het aanleggen van een dam door de gemeente kan het waterpeil kunstmatig aangepast worden.
Toekomstperspectieven van de Zavelput. Een beheerswerkgroep ontstaan uit de milieuraad, pleit voor het bewaren van het open karakter van de vijver en het behoud van de oevervegetatie. Beheerswerken kunnen daarbij de natuurwaarde van de vijver en zijn omgeving nog heel wat verhogen. Een educatieve uitbouw met infopanelen en het invoeren van een politiereglement waren noodzakelijk. Zo kan in de toekomst elke wandelaar blijvend genieten van wat de Zavelput te bieden heeft.
Vogelwaarnemers vinden er een geschikte uitkijkpost. Uit de waarnemingen van de laatste maanden citeren we de komst van Viltig Judasoor (Auricularia mesenterica), Wulp (Numenius arquata), Fuut (Podiceps cristatus), Kuifeend (Aythya fuligula), Tafeleend (Aythya ferina), Aalscholver (Phalacrocorax carbo), Staartmees (Aegithalos caudatus), Wilde Eend (Anas platyrhynchos), Parkeend (Anas platyrhynchos forma domesticus), Grote Bonte Specht (Dendrocopos major), Krakeend (Anas strepera), Waterral (Rallus aquaticus), Watersnip (Gallinago gallinago), Blauwe Reiger (Ardea cinerea), Ekster (Pica pica), Koolmees (Parus major), Koperwiek (Turdus iliacus), Pimpelmees (Cyanistes caeruleus), Sperwer (Accipiter nisus), Torenvalk (Falco tinnunculus),
Zwarte Kraai (Corvus corone),
http://www.pasar.be/WaregemLeiekant/
 observatiehut zavelputten Beveren-Leie
 Natuurgebied Zavelputten Beveren-Leie
 Munkenhof dreef Desselgem Lourdesgrot Sint-Eloois-Vijve
|