Van 7 tot 15 juni 2008 wordt de Bioweek georganiseerd door BioForum Vlaanderen, een koepelorganisatie van de Vlaamse biologische landbouw- en voedingssector. Het Waregemse Woon- en Zorgcentrum De Meers, Schakelstraat 43, gaat deze en de daaropvolgende week tot 22 juni met opvallende activiteiten mee de biologische toer op. Het meest in het oog springend daarbij is een Vlastentoonstelling in samenwerking onder meer met het Vlasmuseum in Kortrijk. Op de binnenplaats van De Meers werd ondermeer een echte Vlasschaard gezaaid.
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Met de Bioweek wil men duurzame voeding een smakelijke plaats geven in het hart van alle senioren. De Bioweek 2008 staat in het thema van 'bio, mijn natuur'. De boodschap daarachter is simpel: kom uit voor je bio-natuur. Want dit doe je niet alleen uit eigenbelang of voor je gezin (bio is lekker en gezond), maar ook voor het welzijn van dieren en planten, en de toekomst van de natuur! Dit jaar wordt specifieke aandacht gegeven aan grootouders en kleinkinderen.
Biowandeling
Ook De Meers wil bio en wat ermee te maken heeft extra in de verf zetten gedurende de Bioweek. Er worden dan ook heel wat activiteiten georganiseerd. In de tuin van De Meers zullen bewoners en bezoekers een biowandeling kunnen maken. Er wordt een wandeling uitgestippeld met een tiental vragen en verschillende wist-je datjes omtrent bio. Er werd zelfs vlas gezaaid zodat het groeiproces door de bewoners op de voet kan gevolgd worden. Wie wil deelnemen aan deze biowandeling, kan een inschrijvingsformulier bekomen in de
cafetaria 'de Paddock' op de eerste verdieping. Wie alle vragen correct beantwoordt, maakt
kans op een mooie bioprijs. Het is de bedoeling via deze wandeling onze kijk op bio wat te verruimen. Voor ons is het een nieuw gebruik maar je zal merken dat onze bewoners dit vroeger al deden. Toen sprak men echter niet van bio maar gewoon van tuinieren of boeren.
Vlastentoonstelling
Je kan je afvragen wat vlas met bio te maken heeft. Vlas wordt echter bijna volledig gebruikt. Senioren weten nog dat daar maar weinig of niets aan verloren gaat. Is dat niet milieuvriendelijk? Vroeger werden geen pesticiden of andere onkruidbestrijders gebruikt. Als het vlas enkele centimeters hoog stond, gingen de vrouwen op hun knieën het kruid wieden. Ook kennen de bewoners van de Meers het vlas door en door. Velen onder hen werkten dan ook vele jaren in de vlasindustrie. De Leie werd niet ten onrechte de 'Gouden Rivier' genoemd.
In samenwerking met onder andere het Vlasmuseum van Kortrijk wordt in De Meers een tentoonstelling opgezet met uniek materiaal. Eind maart zaaide stagiaire Lieselot Moerman, die dit project coördineerde, een bescheiden vlasgaard op het binnenplein. De bezoekers kunnen tot 22juni een biowandeling maken en de tentoonstelling met oude werktuigen in de cafetaria bezoeken. Heel wat bewoners kunnen daarbij pittige anekdotes vertellen.
Maria Laevens (74) van aan de Krekel in Desselgem, dochter van vlasser Remi, weet hoe lastig de vlassersstiel was. Wie kon lopen, moest werken, zo eenvoudig was het. Ze waren met zes thuis en vader Remi had voor iedereen een job. Dagelijks gaat ze kijken hoe hun vlasgaard daar bij hen in De Meers evolueert. Net als vroeger bid ze soms voor een mooie bloei.
Nog een andere krasse Desselgemnaar, Robert Ragolle (95), getuigt van zijn vlasverleden. Hij werkte dertig jaar in het vlas en daarna als grensarbeider. Hij werkte voor Henri Declercq, de familie Vanoverbeke en Georges Laevens. Het was echt lastig, maar het vlas kreeg hen niet kapot. Zes familieleden Ragolle overleefden het vlas. Hij is blij dat Lieselot met deze tentoonstelling eer brengt aan die harde stiel.
Ook Noël Degreve haalt nog graag herinneringen op. Hij is de zoon van Seef Degreve, uitbater van Prins Albert in Beveren-Leie. Met zijn broers zat hij jarenlang in het vlas. Zijn meest opmerkelijke herinnering? Ze wachtten eens vijf weken op regen, tijdens het velten. Tevergeefs. Ze mochten tenslotte alles weer verzamelen om in de roodputten te stoppen. Dat was pas tegenslag.
De vlastentoonstelling in De Meers is tot 22 juni dagelijks toegankelijk in de cafetaria Paddock, op het eerste verdiep van De Meers. Info: Bart Landsheere, 056-62.98.11. Daar vertoont de filmclub ook De Vlasschaard, film uit 1983 .
Nog binnen het progamma van de Bioweek in De Meers vermelden we medewerking van
♦ Filmclub met vertoning van 'de Vlaschaard', film uit 1983
♦ Kruidendame komt meer vertellen over kruiden: waarvoor werden ze vroeger gebruikt, waarvoor worden ze nu nog steeds gebruikt.
♦ Spelnamiddag voor jong en oud: leerlingen van de lagere school van Beveren-Leie en bewoners van De Meers spelen een spel met thema 'bio'.
De inkom is gratis.
De Meers
De Meers is een tehuis waar 250 bewoners permanent verblijven. De Meers ligt in een groene omgeving, in de nabijheid van het Regenboogstadion en vlak bij het Waregems winkelcentrum. De Meers biedt opvang aan oudere personen die al dan niet zorgbehoevend zijn, maar ook hulpbehoevende jongere mensen kunnen hier terecht. Elke afdeling biedt zorg aan specifieke bewonersgroepen. De begeleiding wordt afgestemd op de noden van de bewoners. Op elke afdeling is een hoofdverpleegkundige verantwoordelijk voor een deskundig team van verpleegkundigen en verzorgenden, een kinesist, een ergotherapeut en een animator.
Zij willen onze bewoners een aangenaam huis aanbieden. Elke afdeling bestaat uit drie leefgroepen die elk over hun eigen gemeenschappelijke lokalen beschikken. Per leefgroep worden aangename activiteiten georganiseerd. Elke bewoner kan daarenboven lid worden van één van onze vele clubs. Drie maal per week kunnen ze beroep doen op de kapper. Wie dit wenst krijgt voetverzorging door een pedicure verbonden aan de instelling.
De Meers beschikt tevens over 10 kamers kortverblijf of nachtopvang. Alle kamers zijn éénpersoonskamers met een badkamer met douche en toilet. Elke kamer beschikt over een telefoontoestel. Bewoners en familie kunnen steeds terecht in het restaurant of de bar die dagelijks open zijn tussen 10 uur en 18u30.
In De Meers is er ook een dagverzorgingscentrum waar dagelijks opvang is van 8u30 tot 18u.
Info : 056/62 98 11 (contactpersonen Bart Landsheere - Liselot Moerman )
(foto David Stockman NB : Liselot Moerman met Noël Degreve, Robert Ragolle, begeleidster Christelle Van Wijnsberghe en Maria Laevens. info Rik Ghistelinck)
|