xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> Gisteren werd de West-Vlaamse Open VLD-lijst voor de komende verkiezingen goedgekeurd door het provinciaal bestuur. Voor de regio Kortrijk wordt de lijst aangevoerd door Waregems gemeenteraadslid Heidi Vandenbroeke. Op die manier maakt Waregem volgens VLD-voorzitter Xavier Wuyckhuyse wél een realistische kans iemand af te vaardigen in Brussel. Heidi Vandenbroeke maakte met 7201 stemmen bij de vorige Vlaamse verkiezingen in 2004 een sterk debuut bij VLD. Ze stond toen op de 7de plaats en de VLD mocht toen 4 verkozenen uit West-Vlaanderen afvaardigen naar het Vlaams Parlement.
Vanop de 5de plaats zal gemeenteraadslid Heidi Vandenbroeke de blauwe kleuren verdedigen op 7 juni 2009. De plaatselijke liberale familie is trots met het bekomen resultaat. Voor SPa bekwam OCMW-raadslid Tom Demunter slechts een anonieme zestiende plaats op de West-Vlaamse lijst voor de Vlaamse verkiezingen. De CD&V-lijst bevat twee Waregemse kandidaten, die enkel met een monsterscore aan voorkeurstemmen een plaatsje in het parlement kunnen veroveren. Van de andere lijsten hebben we nog geen weet van Waregemse kandidaturen. LDD Waregem vaardigt wellicht Rosinka Vandewalle uit Beveren-Leie af, goed voor 7.159 stemmen op de senaatslijst in 2007. Bij Vlaams Belang heeft Dieter Alyn al verkiezingsfotos gemaakt, maar over zijn plaats op de lijst wordt nog onderhandeld. Bij Groen vernemen we de kandidatuur van Marijke De Vos voor het Vlaams Parlement, maar de plaats op de lijst is nog onbekend. Ook bij NVA, de vorige partij van Heidi Vandenbroeke, kennen we nog de plaats niet voor gewezen gemeenteraadslid en huidig OCMW-raadslid Marianne Verbeke.
"Hopelijk kan ik iets betekenen voor de regio Waregem, want jarenlang is de vijfde grootste West-Vlaamse stad in de steek gelaten door politici op het hogere echelon. Bovendien wil ik een sportieve tegenstrever worden van CD&V'er Davine Dujardin.", aldus het 40-jarige gemeenteraadslid Heidi Vandenbroeke, voor wie de vijfde plaats een plaats is die sterke perspectieven opent. Na een succesvolle deelname in 2004 (7de plaats) en het lijsttrekkersschap bij de voorbije gemeenteraadsverkiezingen doet Vandenbroeke nu een gooi naar een zitje in het Vlaams Parlement.
Voorlopig moet Waregem het stellen zonder vertegenwoordiger in Brussel en daar kan nu verandering in komen. Heidi Vandenbroeke heeft alvast de familie-ervaring mee. Ze kreeg de politieke microbe met de paplepel ingegeven. Haar vader, wijlen Chris Vandenbroeke, was jarenlang Vlaams Parlementslid en gemeenschapssenator. Zelf zetelde ze zes jaar als OCMW-raadslid en sinds 2006 als gemeenteraadslid.
Toch willen we hier de hoop op een Waregemse parlementslid met de Gewestverkiezingen van 7 juni 2009 wel tot realistische proporties terugbrengen. VLD haalde bij de vorige gewestverkiezingen in 2004 slechts 4 verkozenen in West-Vlaanderen. Daarbij zat ook de toenmalige lijstduwer Jean-Marie Dedecker, die toen met 21.276 voorkeurstemmen de vierde parlementszetel binnenhaaalde. Nu wordt Tommelein lijsttrekker vóór de Brugse schepen Mercedes Van Volcem, huidig parlementslid Karlos Callens en gewezen doelman van Club Brugge Dany Verlinden. Andere BV op de lijst is Rik Remmery Vannieuwenhuyse op de zevende plaats. Toch blijft Heidi niet kansloos, als we weten dat er maximaal drie kandidaten kunnen meeprofiteren van de kopstemmen. Misschien kan haar vroegere VU-profiel, dat bij vorige verkiezingen duidelijk in haar goede score heeft meegespeeld, haar helpen om met ietwat meer stemmen het volgende mandaat te bemachtigen. Klimmen tot 10.000 stemmen is dan wenselijk, maar als koploopster in Zuid-West-Vlaanderen zeker niet onmogelijk. Heidi Vandenbroeke moet hopen op een bewuste keuze bij de kiezer, die zich niet mag later verleiden door het BV-gehalte van enkele opponenten.
Bij CD&V zal ook Davine Dujardin met haar vierde plaats bij de opvolgers een bijzonder sterk resultaat moeten neerzetten om in de volgende legislatuur van 5 jaar als opvolger eventueel in het parlement te geraken. Ook burgemeester Kurt Vanryckeghem moet het daar met zijn voorlaatste plaats bij de effectieven, net vóór Leterme, hebben van een monsterscore om het te kunnen halen van zijn over de ganse provincie beter bekende opponenten. Al blijft CD&V met zijn absolute meerderheid van 60 % in de vijfde stad van West-Vlaanderen de aangewezen partij om Waregem een parlementaire vertegenwoordiger te geven, toch schatten we de kans op een Waregems parlementslid ook hier momenteel een stuk beneden de 50 %.
Al wordt bij CD&V in West-Vlaanderen de meerderheid van de mandaten verkozen door de voorkeurstemmen, is het zelfs voor de burgemeester van de vijfde stad in de provincie heel moeilijk om te slagen in zijn poging om Waregem te gaan vertegenwoordigen in het Vlaams parlement. De concurrentie is hier bijzonder groot en hij zal zeker dubbel zoveel stemmen nodig hebben dan de 12.081 stemmen, die huidig eerste schepen Rik Soens vanuit een anonieme 13de plaats haalde in 2004. Burgemeester Moenaert van Brugge haalde toen met 24.723 als lijstduwer geen van de 8 parlementszetels van CD&V binnen, toen nog in Vlaams kartel met NVA. Daar is zeker al het feit dat Yves Leterme als lijstduwer bij de effectieven boven hem zal springen en bijvoorbeeld lijsttrekker Hilde Crevits en een aantal andere kopstukken mogelijks meer dan 30.000 stemmen halen en wellicht geen kopstemmen meer zullen nodig hebben. De opvolging van Leterme en een andere mogelijke Vlaamse minister (Crevits) speelt dan weer in het voordeel van Davine Dujardin bij de opvolgers.
|