xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> Op dinsdag 24 maart staat voor de zevende keer de Nacht van de Geschiedenis op de kalender. Met het thema 'Van onder het stof' staat textiel in de kijker. Meer dan 215 activiteiten doen u de geschiedenis (her)ontdekken. Bij ons kunt u terecht bij de DF-afdelingen van Waregem en Desselgem. In Waregem ligt het bedrijfsbezoek om 14.30 u. aan het schilderdoekenbedrijf Claessens volledig in de lijn van het thema. Vooraf inschrijven is hier gewenst. In het Damberd in Desselgem worden de recente opgravingen aan de Meierie belicht.
De Nacht van de Geschiedenis wordt ook in Waregem al voor de zevende keer georganiseer. Davidsfonds Waregem-Centrum blijft als textielstad volledig binnen het thema Van onder het stof, waarbij textiel in de kijker wordt geplaatst. De afdeling biedt een bedrijfsbezoek aan van de NV Claessens, Molenstraat 47, een bedrijf dat vermaard is voor zijn specialisatie in het prepareren van schilderdoek. Het bedrijf bestaat al 100 jaar en is een getuige van een boeiende geschiedenis. Elk doek vertelt zijn verhaal.
Tot begin vorige eeuw prepareerden veel professionele kunstenaars hun schilderdoeken zelf. Naarmate steeds meer amateurs het penseel hanteerden, steeg de vraag naar ambachtelijk schilderdoek. Vlakbij de Leie en middenin de Vlasstreek stichtte Victor Claessens in 1906 een bedrijf waar hoogwaardig schilderdoek werd geproduceerd. Daarvoor verfijnde hij de beproefde, van generatie op generatie overgeleverde methodes. Bijna een eeuw later is nv Claessens nog altijd actief in de oorspronkelijke gebouwen in Waregem. De nakomelingen van Victor Claessens kiezen bewust voor een kleinschalige aanpak en houden de ambachtelijke behandeling van schilderdoek in ere. Intussen gebeurt een groot deel van het werk machinaal, maar de kern van het productieproces is al die tijd onveranderd gebleven. Dit respect voor ambacht en ervaring heeft van nv Claessens tot ver buiten Europa een begrip in schilderskringen gemaakt.
Een geweven doek ondergaat 5 behandelingen om het te muteren van doek tot schilderdoek. Tijdens het bezoek aan de ateliers zal de bedrijfsleider de heer Philippe Huyvaert ons laten zien hoe de NV Claessens te werk gaat om een boom geweven vlas tot viermaal toe in te strijken, tussen elke behandeling te laten drogen en tussendoor met een schuurrol zachtjes af te schuren. Specifieke behandelingen leveren specifieke varianten op. Het gamma van nv Claessens bestaat uit meer dan 25 courante soorten schilderdoeken.
Hij zal ons vertellen over de geschiedenis van de NV Claessens vertellen. Hoe een van zijn voorvaderen 1906 midden in de vlasstreek vlakbij de Leie het bedrijf stichtte waar hoogwaardig schilderdoek geproduceerd werd. De verfijnde en beproefde methode werd van generatie op generatie overgeleverd . Het respect voor ambacht en ervaring heeft van de nv Claessens tot ver buiten Europa een begrip in schilderskringen gemaakt.
Om praktische redenen wordt gevraagd voor dit bedrijfsbezoek aan de nv Claessens vooraf in te schrijven bij voorzitter Oscar Verstraete, davidsfonds.waregem@skynet.be of tel 056/60 33 49. De bijdrage kost 5 euro (3 euro voor Davidsfonds leden). Afspraak wordt dan gemaakt dinsdagnamiddag om 14.30 u. aan het bedrijf in de Molenstraat 47 te Waregem, naast de oude gebouwen van Sofinal.
Ook in Desselgem kon een speciaal textiel-verhaal worden verteld. Binnen het thema 'Van onder het stof' denkt men aan onderwerpen als mode, wandtapijten, textiel in de Kerk, merklappen, gewijde gewaden, vrouwen en hun ondergoed
Rijpere Desselgemnaren herinneren zich binnen dit thema ondermeer het bedrijf van Willaert aan de Meierie, waarvan het huidige Willaert-kledij en Alva Willaert nog overblijfsels zijn. Het bedrijf maakte priesterkledij en na het concilie kwam de specialisatie in historische kledij voor stoeten en processies, karnaval, televisieshows, enz. Willaert leverde ondermeer alle kledij voor stoeten als de Gouden Boom stoet en processies als de Heilig Bloed Processie.
Maar het thema van de lezing dinsdagavond in Desselgem kan niet buiten de recente opgravingen, ja toch ook in de omgeving van de Meierie. Het is een co-organisatie van de Davidsfonds-afdelingen van Beveren-Leie en Desselgem. De lezing gaat door om 20 u. in zaal Damberd rechtover de al maanden ongebruikte kerk in Desselgem en de spreker is uiteraard de Beverse heemkundige Etienne Ducatteeuw.
Etienne zal het ondermeer hebben over het historische belang van de Meierie voor Desselgem en Beveren-Leie, die toen verbonden waren binnen de Sint-Pietersheerlijkheid. De heemkundige kan aan de hand van de resultaten van de opgravingswerken teruggaan naar Romeinse bewoning op de site. Andere onderwerpen die zeker aan bod komen zijn de relatie tussen de Meierie, het Mottekasteel en het Laeckbosch.
Voor de lezing over de opgravingen aan de Meierie vorig jaar is het niet nodig om vooraf in te schrijven. De toegang bedraagt 4 euro (3 euro voor DF-leden).
Desselgem Walt Vermoere, 056-71 65 52 leen.vanlancker@skynet.be
Waregem Oscar Verstraete, davidsfonds.waregem@skynet.be of tel 056/60 33 49
|