xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />  Vorige dinsdag werd in de vergaderzaal van vzw Tandem (Oude Vijvestraat 29 te Waregem) de werking van de jongste telg vzw DieNaMo voorgesteld. Met de nieuwe vzw DieNaMo beschikt het OCMW over een organisatie die allerlei klusjes opknapt. Bovendien helpt de vzw langdurig werklozen aan de slag. DieNaMO staat paraat voor een breed spectrum aan mogelijke opdrachten van het groenonderhoud over de schoonmaak van verkeersborden tot controle van de brandkranen en het onderhoud van de sporthal. DieNaMo kreeg een erkenning van de Vlaamse overheid om te werken op het grondgebied van Zuid-West-Vlaanderen (plus Wielsbeke) en de buurgemeenten uit Oost-Vlaanderen..
DieNaMo vzw is een nieuw bedrijf in de sociale economie. Als bedrijf wil het twee doelstellingen realiseren:
1) opleidingskansen en tewerkstelling
2) diensten aanbieden aan lokale besturen, organisaties, bedrijven en particulieren.
De vzw werkt voor lokale overheden en organisaties:
- groenonderhoud
- opruimen van sluikafval
- reinigen bushokjes
- schoonmaak verkeersborden
- opruiming van woningen/gebouwen
- grote en kleine schilderwerken
- bedeling huis aan huis met fietskoeriers
- strijk voor personeel lokale overheden en bedrijven
- onderhoud sportaccomodatie
- controle brandkranen
Voor particulieren is de vzw beschikbaar voor aanvullende werkzaamheden op doorverwijs van thuisdiensten.

Naast het aanbieden van diensten, wil DieNaMo ook duurzame tewerkstellingskansen bieden aan langdurig werklozen (min. 1 jaar werkloos). Ook voor de lokale overheden wil DieNaMo
tewerkstellings en opleidingsmogelijkheden aanbieden. Zo kunnen personen in een art. 60 statuut bij DieNaMo tewerkgesteld worden. DieNaMo is gegroeid uit de vzw Tandem. Deze
organisatie heeft als sociale werkplaats een jarenlange ervaring met tewerkstelling van personen uit de kansengroepen. Competentie-ontwikkeling en duurzame tewerkstelling via een kwalitatief hoogstaande dienstverlening zorgen voor extra troeven bij doorstroming.
DieNaMo wil op termijn, in functie van haar opdracht, duurzame tewerkstelling realiseren. Naast de toegekende loonsubsidies dienen eigen inkomsten gerealiseerd te worden. Voor kortlopende ad-hoc opdrachten voor lokale besturen en organisaties wordt een uurtarief
gerekend van 20 (BTW ex.). Voor langdurige opdrachten wordt per project een prijsvoorstel gedaan. Voor particulieren geldt een gewoon tarief ( 15) of een sociaal tarief ( 7). DieNaMo heeft ook een erkenning aangevraagd als geregistreerd aannemer.
De oprichting van vzw DieNaMo dateert van 20 mei 2008 en als doelstelling kreeg dit sociaal tewerkstellingsinitiatief mee om activiteiten aan te bieden op het vlak van lokale diensteneconomie (zie boven). vzw Dienamo is ondertussen erkend en ging van start op 19 januari 2009. De lopende taken van Dienamo zijn onder andere al het groenonderhoud in de wijk Torenhof, onderhoud van verkeersborden en een boodschappendienst per fietskoerier.

vlnr OCMW-voorzitter Lionel Beheydt, Marc Fourneau en coördinator Gino Goessaert
Tot nog toe kon de vzw nog maar twee medewerkers verwelkomen, maar in juni komen er daar al bij. Marc Fourneau (OCMW): De nieuwe vzw staat apart van de vzw Tandem, de sociale leerwerkplaats die de afdelingen Strijkijzer, Veloods, Arbeidszorg en opdrachten lokaal bestuur omvat. Wij gaan wel elkanders infrastructuur en materiaal gebruiken. Dat kost minder. Maar daarnaast bieden wij een resem van diensten aan, ook de nieuwe service: de strijk voor personeel van bedrijven. Belangrijk om weten is dat wij ons werkgebied niet alleen afbakenen in Zuid-West-Vlaanderen maar ook Wielsbeke en de Oost-Vlaamse buurgemeenten Zulte, Kruishoutem en Wortegem-Petegem kunnen bedienen. In Wielsbeke staan wij nu al in voor de reiniging van het dertigtal bushokjes op het grondgebied.
OCMW-voorzitter Lionel Beheydt benadrukt dat DieNaMo geen concurrent is van lokale zaken en kmo's. Wij werken niet tegen de lokale middenstand. Het is onze bedoeling mensen uit de werkloosheid te halen om ze nadien eventueel het reguliere circuit in te loodsen. De financiering van de vzw gebeurt door inkomsten uit opdrachten, een toelage van het OCMW, het Plaatselijk Werkgelegenheidsagentschap en een loontoelage van het Vlaamse Gewest.
Coördinator van het project is Gino Goessaert: Wij hebben ook een koerierdienst die bijvoorbeeld de stadspublicatie De Sprong verdeelt in Waregem. Voor de personeelsstrijk gaan wij zeker het ziekenhuis Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes aanspreken maar ook het stadhuis, het OCMW en het Pand. Samen met vzw Tandem zal DieNamo de komende jaren evolueren van een kleine werkplaats naar een uit de kluiten gewassen kmo. De locatie bevindt zich nu nog aan de Oude Vijvestraat 29. Maar er is verandering op komst.
Op de huidige locatie in de Oude Vijverstraat heeft men geen uitbreidingsmogelijkheden meer. Daarom kocht het OCMW grond aan in de nieuwe bedrijvenzone Transvaal nabij de Vijfseweg. Daar wordt gebouwd op meer dan 2.000 vierkante meter.
www.vzwdienamo.be (voorlopig nog zonder informatie)
Alle info: 056-61.66.04 info@dienamo.be
|