Binnenkort krijgt het domein Casier zijn mooi giet- en smeedijzeren hekken terug als afsluiting van het domein langs de Stationsstraat en de Keukeldam. De aannemer is gestart met de installatie van het gerestaureerde hek en voorlopig zijn langs de Stationsstraat al de pilaren en één poortgedeelte aangebracht. Tegen eind april moet de klus geklaard zijn. Het giet- en smeedijzeren hekken langs de Stationsstraat meet 88 meter en dateert uit het midden van de 19de eeuw. Felix De Ruyck liet in 1850 de toenmalige bewoning in de Stationsstraat afbreken om zijn eigendommen van een mooie metalen afsluiting te voorzien. Het toegangshekken aan de Keukeldam dateert van rond 1872. xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> Het gespecialiseerde bedrijf Monument nv Vandekerckhove uit Ingelmunster heeft ruim een half jaar nodig gehad om het beschermde hek van het domein Casier te restaureren. In opdracht van de stad en op aangeven van de Cel Onroerend Erfgoed moest het massieve ijzeren kunstwerk zo goed als mogelijk in de originele toestand worden bewerkt. Dat is ook gebeurd. De komende weken zijn de werknemers van Monument bezig met het vastzetten en verankeren van het hekken.
De beslissing in de gemeenteraad voor het restaureren van het hekwerk dateert al van juni 2005 en werd toen met eenparigheid van stemmen genomen. Ook de muur en de neogotische kapel langs de Keukeldam werden in dit restauratiedossier opgenomen. De toegang langs de dekenij achter de kerk kwam niet in aanmerking voor betoelaging, maar wordt toch samen met de restauratie van de hekwerken aangepakt. Een degelijke omheining rond het park kan alvast meer veiligheid garanderen tijdens concerten en andere activiteiten in het park. Bij de beslissing in de gemeenteraad werd toen meegedeeld dat er op termijn ook gedacht wordt om de stallingen te renoveren. Hier zou plaats zijn voor een kleine concertzaal.
Het ontwerp werd opgemaakt door het bureau J. & A Demeyere uit Kortrijk. In het bestek wordt geopteerd voor een zwart hekwerk met vergulde speerpunten. De totale kostprijs werd toen nog geraamd op 297.396 . Het dossier kwam wel in aanmerking voor het bekomen van een Vlaamse restauratiepremie van 80 % van de werken, maar kredieten daarvoor waren in 2005 nog niet meer beschikbaar. Het uitschrijven van de werken kunnen moest wachten op de goedkeuring van Vlaams minister Dirk Van Mechelen. Uiteindelijk werden de werken toegewezen aan de firma Monument (nv Vandekerckhove) uit Ingelmunster voor een bedrag van 346.591 .
Schepen van Cultuur Pietro Iacopucci: Zowel van het Vlaams Gewest als van de provincie krijgen wij in totaal 251.595 euro aan premies. Die zijn goed voor tachtig procent van de kosten. De rest komt voor rekening van de stad. De afsluiting omvat niet alleen de kant Stationsstraat maar ook de Keukeldamstraat en de toegang van op de markt. Daarnaast heeft Monument ook het kapelletje van het domein kant Keukeldamstraat gerestaureerd
Monument kwam na Waregem Koerse 2008 het hek demonteren en nam het mee naar zijn ateliers in Ingelmunster. Daar werd het gezandstraald en hersteld of bijgewerkt. Nadien kreeg het een witte laag verf. Het giet- en smeedijzeren hekken langs de Stationsstraat meet 88 meter en dateert uit het midden van de 19de eeuw. Felix De Ruyck liet in 1850 de toenmalige bewoning in de Stationsstraat afbreken om zijn eigendommen van een mooie metalen afsluiting te voorzien. De poort werd net als het kasteel in neo-classicistische stijl uitgewerkt. De metalen pilaren waaraan de poort is bevestigd zijn uitgewerkt als klassieke zuilen, die bovenaan versierd zijn met een sierlijk pinakel. Ook de rest van het hekken werd uitgewerkt met fijne motieven die ontleend zijn aan de bloemen- en plantenwereld.
Het toegangshekken aan de Keukeldam dateert van rond 1872. In dat jaar verkocht het armenbestuur van Waregem de oude pastorie, die daar toen nog stond, aan Felix De Ruyck. Deze liet prompt de oude gebouwen afbreken en stelde er een omheining voor in de plaats. De ommuring aan de Keukeldam en de muur met het O.L.V.-Hemelvaartinstituut werden gebouwd met stenen die Felix De Ruyck in zijn steenbakkerij aan de Kabeljauwstraat liet maken. Het metalen hekken aan de Keukeldam is eenvoudiger van ontwerp, aangezien het hier om een zij-ingang gaat. Er zijn daar enkel versieringen uitgewerkt bovenaan de spijlen.
Geschiedenis
Het kasteel Casier en het stedelijk domein met hek daarrond werd als beschermd monument erkend. Het kasteel, opgetrokken tussen 1847 en 1852, vertoont de typische karaktertrekken van het classicisme, een bouwkunst die teruggaat naar het klassieke schoonheidsideaal en de oudheid. Het was Felix De Ruyck die het gebouw liet oprichten. Het is hoofdzakelijk aan de uit Gent afkomstige man, dat Waregem zijn koerse te danken heeft.
In 1897, na de dood van de weduwe Deruyk, kochten baron Victor Casier en Marie-Victorine Storme het domein. Zij gebruikten het huis als zomerresidentie en brachten de rest van het jaar in Gent door. In 1904 werden de stallingen, net naast het kasteel, vergroot. Ook in de volgende jaren lieten de eigenaars veranderingen aanbrengen.
In de Eerste Wereldoorlog kreeg het pand echter enkele zware klappen. Tijdens beschietingen in 1918 ging een groot deel van het familiearchief in de vlammen op. Net na de oorlog herstelden de bewoners het gebouw. De stad Waregem kocht in 1977 het kasteel van de familie Casier, maar de weduwe van de baron, Germaine de Schietere de Lophem, bleef er wonen tot aan haar dood in 1980. Daarna kwam er een tearoom. Na het hekken wordt ook het koetshuis gerestaureerd. Het in het park aanwezige pompmolentje kreeg al een herstelbeurt.
|