xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> Voorspellen wat de kiezers er zullen van maken op 8 oktober is geen exacte wetenschap. Toch zijn een aantal elementen met redelijke zekerheid te voorspellen. We willen u hier toch enigszins wetenschappelijk meenemen naar een verantwoorde prognose. Bruikbare aanwijzingen daarvoor vinden we in de uitslagen van vorige gemeenteraadsverkiezingen in Waregem en de politieke evolutie sedertdien in Waregem.
In 2000 behaalde de CD&V meer dan de helft van de stemmen en kreeg dus een absolute meerderheid van 18 zetels op 33. Dat was toen een verlies van één zetel, die toen mede was toe te schrijven aan het samen opkomen van de toenmalige oppositiepartijen. Tweede partij was Openstad met 34,5 % van de stemmen of 12 zetels. Als we de fractie van Openstad terug verdelen over de partijen uit het paarse kartel dan waren er bij de rechtstreeks verkozenen 5 SP, 4 VLD en 3 VU (hier met verhouding 2 NVA en 1 Spirit). Dat de huidige verhouding in de gemeenteraad (SP 3, VLD 7, NVA 1 en Spirit 1) er enigszins anders uitziet is dus enkel een gevolg van het verdwijnen van SP- en NVA-raadsleden door VLD-opvolgers.
Als we de uitslag van 2000 trouwens herberekenen met splitsing van Openstad in SP.a en VLD (berekende verdeling 20/15 verhouding SP/VLD) en de toen uitgebrachte VU-stemmen allemaal heel royaal in rekening brengen bij deze twee partijen dan komen we op een zetelverdeling van CD&V 19, SP.a 7, VLD 4, Vlaams Blok (Belang) 2 en Agalev (Groen) 1. Daarbij zijn SP.a en VLD dus nog opgewaardeerd, omdat we hier de drie raadsleden van VU onder hen hebben verdeeld, en bijvoorbeeld NVA-raadslid Marianne Devriendt-Verbeke nu op de CD&V-lijst staat. Het gebruikte systeem Imperali voor de zetelverdeling bevoordeligt daarbij de grootste partij. Als we de berekening maken met enkele denkbeeldige verkiezingsuitslagen voor Waregem, dan blijkt dat de CD&V zelfs met zowat 43 % van de stemmen toch nog de absolute meerderheid en 17 zetels kan halen. Er zijn geenszins aanwijzingen dat de CD&V in Waregem naar dergelijk verlies afstevent, zodat we voor de uitslag in Waregem heel goed de analyses kunnen volgen van VRTnieuws.net en HLN, die hier in dit stadsblog zijn overgenomen.
Laten we ook een beeld geven van de cijfers, die we zondag mogen verwachten. Er zijn 28.122 kiezers ingeschreven. Daarvan komt er wellicht 4,5 niet af (cijfer van 2000), zodat we zowat 26850 stembrieven krijgen. Daarvan moet gerekend worden op 4 % ongeldige (in 2000 nog 4,2 %) of bij de afrekening komen nog zowat 25.800 geldige stemmen in aanmerking.
Bij al onze proefprognoses stellen we vast dat een partij minstens 1200 stemmen moet halen, maar mogelijk ook 1300 voor een eerste zitje in de gemeenteraad. Dat is alvast een belangrijk streefcijfer voor partijen als Neutraal, Vlaamse Kern, Groen! en Vlaams Belang. Groen! haalde vorige keer 5,4 % van de stemmen (betekent ongeveer 1.400) en Vlaams B. 8,2 % (2.100). Groen! heeft dus een kleine marge van een honderdtal stemmen op overschot. Voor Vlaams B. stelt zich de onberekenbare factor dat de Waregemse figuren van het toenmalige Blok nu verdeeld zitten over Neutraal (de twee verkozen raadsleden van 2000) en Vlaamse Kern en pas begin dit jaar in Waregem een nieuw bestuur van Vlaams Belang is gevormd met een uit Aalter gedropte lijsttrekker. Voor het gemak nemen we voor een zetelprognose de drie verwante partijen samen. We wagen ons aan een klein verlies voor Groen! met nipt behoud van zijn zetel. Het stemmenaantal van de drie genoemde partijen samen zien we in verhouding met VB 2000 aanzienlijk stijgen tot ruim 10 %, maar met als resultaat 1 tot 3 zetels voor de drie genoemde partijen samen.
Met de erfenis van Openstad zouden we moeten rekening houden met het feit dat de stemmenkampioen Erik Derycke (5395 voorkeurstemmen) er dit keer niet bij is voor de SP.a. Maar ook de liberale koploper inzake stemmenaantal, nl. Raf Deblaere (881), is er voor het eerst sedert de fusie niet meer bij en met Lieve Van Hove (730) ook de tweede liberale verkozene van 2000. Voor de verhouding SP.a/VLD vinden we een goede aanwijzing in het stemmenaantal van de verkozenen en daarbij staken Freddy François (1052) en Guy Adams (1028) er duidelijk bovenuit. Bij de VLD moesten Guy Van den Eynde (669) en Xavier Wyckhuyse (661) daar duidelijk voor wijken. Een verhouding SP.a-Spirit/VLDplus van 20/15 lijkt ons aangewezen inzake de stemmenverhouding in Waregem tussen beide ideologieën. Dat bleek trouwens al bij de verkiezingen in 1994 (SP en Eendracht) en werd ook nog bevestigd bij de federale en regionale verkiezingen. Laten we voor onze prognose mikken op 5 tot 7 zitjes voor SP.a - Spirit en op 4 tot 6 voor de VLD.
Tenslotte komen we aan de CD&V, die we bij deze analyse hun absolute meerderheid in zetels zien behouden. Zelfs bij zwaar verlies naar 43 % van de stemmen behouden ze met de Waregemse stemmenverdeling nog 17 zetels van de 33. We houden het dan ook op een overwinning van de CD&V met 17 tot 21 zetels in de gemeenteraad. Over de keuze van de nieuwe burgemeester willen we u voorlopig onze gemotiveerde prognose besparen. Ook hiervoor kunnen aanwijzingen gevonden in de burgemeesterskeuze in 2000, wanneer Yolande Dhondt (Unizo) met 3070 voorkeurstemmen eigenlijk niet veel op overschot had op ACW-kandidaat Guido Carron (2923). We vertellen alvast geen geheim met de vermelding dat onze toekomstige burgemeester ofwel Kurt ofwel Rik zal heten.
Het laat zich voorspellen dat er een aantal kandidaten volgende week met een wrang gevoel zullen zitten. Dan denken we in de eerste plaats aan de kanditaat-burgemeester, die minder stemmen heeft gehaald dan zijn collega en deze dan moet ondersteunen door zijn voordrachtakte te ondertekenen. Als eerste schepen kan hij dan misschien een aantal keren als waarnemend burgemeester functioneren, maar daarmee zal hij wel niet te troosten zijn. Uit deze pseudo-wetenschappelijke bijdrage moet blijken waarom we geen rekening houden met een derde kandidaat-burgemeester.
Het wordt ook een opdoffer voor de kandidaten op de lijst(en) die door de kiezers geen zetel wordt (worden) toegekend of die niet het verhoopte aantal zetels behalen. Voor de CD&V zou het een tegenvaller zijn als deze niet opnieuw de absolute meerderheid zou behalen. De SP.a en VLD hopen heimelijk om mee aan de macht te komen. Een regenboogcoalitie met alle andere partijen samen tegen de CD&V zit er in Waregem om bekende redenen niet in. Voorspelbaar is ook de ontevredenenheid van de groep verruimingskandidaten bij VLD-plus. De les bij het opeenvolgende Eendracht-avontuur, zeker in 1994, was dat deze zogenaamde onafhankelijken bij een beperkt aantal behaalde zetels uit de boot vallen tegenover de kandidaten van de gevestigde partijen en dus dienen ter hunner ondersteuning.
Tenslotte willen we nog onze waardering uitdrukken voor alle kandidaten, die hun nek uitsteken om zich kandidaat te stellen om onze belangen te verdedigen in de gemeenteraad. Laat elke kiezer nu ook zijn democratische plicht opbrengen en in eer en geweten kiezen voor de partij en de personen door wie hij of zij wil vertegenwoordigd worden in het Waregemse beleid. Moge ieder na 8 oktober democraat blijven, zich neerleggen bij het verdict van de kiezer en verder verdraagzaam zijn maatschappelijk engagement opnemen in het belang van elke Waregemnaar.
|