Het Kasteel Casier, in het hartje van het Waregemse stadspark, heeft zijn oude glorie terug. De zalen werden grondig gerenoveerd en op de bovenverdieping werd een appartement ingericht voor de nieuwe uitbaters, Sophie De Frene en Thomas Kalush. De gelagzaal komt later aan de beurt. . Dit kasteel - sinds juni 2003 een beschermd monument - is herrezen uit zijn natuurlijk verouderingsproces. Het heeft zijn glorie terug gevonden, het is opnieuw een aantrekkelijke plek geworden van verpozing in de groene en rustige omgeving van het Park Casier.
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Het opmerkelijk renovatieproject kreeg in maart vorig jaar het principieel akkoord van de gemeenteraad. Iedereen was ervan overtuigd dat het kasteel van Baron Casier, de trots van Waregem, een grondige opknapbeurt nodig had. De unieke gelegenheid diende zich aan bij het einde van de vorige concessie-uitbating. Alvorens zich nieuwe uitbaters in het gebouw zouden vestigen was dit het uitgelezen moment om het interieur aan te pakken. De ontwerpers Peter Vral en Bram Verschuere werden aangesteld. Een intense samenwerking tussen de ontwerpers, de diensten van Monumenten & Landschappen en de stedelijke dienst gebouwen kwam tot stand.
In mei vorig jaar kon de gemeenteraad reeds het ontwerp van de loten 1 t.e.m. 4 goedkeuren. Dit ontwerp ging uit van een 3 tal basisconcepten. Zo diende er een gescheiden circuit georganiseerd te worden opdat de bereide gerechten vanuit de keuken niet dezelfde weg konden afleggen als de ophaling van het leeg servies. Dit vergde een herorganiseren van keuken en gelagzaal. Een tweede belangrijk concept was de inkomdeur, waarbij al vlug werd beslist om de centrale inkomdeur en hall terug op te waarderen. De mensen kwamen gewoontegetrouw langs van achteren, maar het kasteel had meer in zich. Daardoor is ook de link met de Stationsstraat is hersteld. Men kan weer binnenkomen in een kasteel via een mooi verlicht baldakijn en een royaal gerestaureerde inkomhall.
Het derde concept omvat het terug in eer herstellen van de trappenzaal. De mooie oude draaitrap zat letterlijk verstopt achter valse wandjes, deuren en stukjes plafondwerk. De trap werd volledig ontbloot van kelder tot zolder, hersteld en gerestaureerd. Dit kwam ongetwijfeld het karakter van het kasteel als beschermd monument ten goede en kon dus op de goedkeuring rekenen van de dienst Monumenten & Landschappen, die de stad voor de renovatie van deze trappenzaal met een onderhoudspremie beloonde.
Zoals wel meer voorkomt bij de restauratie van beschermde monumenten liep de voltooiingdatum van de werken wat uit. In september 2005 kreeg de gemeenteraad nog twee extra loten goed te keuren. Deze hielden de technieken in van het appartement en de algemene afwerking van badkamer, keuken en living van het appartement, alsook het personeelslokaal op het verdiep. De gelagzaal beneden werd omwille van latere subsidiemogelijkheden nog uitgesteld. De stad kan jaarlijks een subsidie aanvragen aan de dienst monumenten en landschappen en het stadsbestuur is van plan dat voor de gelagzaal bij een volgende gelegenheid ook te doen. De elektriciteitsleidingen in deze zaal zijn reeds wel vernieuwd.
De gemeenteraad keurde tenslotte in zitting van november vorig jaar een geraamde meerkost goed voor het lot van de renovatiewerken aan het interieur . De totale kostprijs voor de restauratiewerken bedraagt afgerond 400.000 euro incl. btw. Schepen Rik Soens van Financiën en Patrimonium, die de openingstoespraak verzorgde, is ervan overtuigd dat een dergelijk investering niet alleen noodzakelijk en zinvol is voor de opwaardering en het glorieherstel van het stadskasteel, maar tevens van onschatbare waarde is voor de uitstraling van Waregem in de ruime regio.
Decorteam Meuleman uit Kortrijk, die ook het kasteel van Heule op zijn actief heeft, stond in voor parket, schilder- en behangwerken. Wullaert Klimatisatie uit Desselgem vernieuwde sanitair, verwarming en electriciteit en de firma Bossuyt Grootkeukens heeft een professionele industriële keuken geïnstalleerd. Alle technieken werden vernieuwd. Dit betekent een nieuwe stookinstallatie op gas, nieuwe afvoerleidingen, watertoevoer, volledig nieuw electriciteitsnetwerk en verlichtingsarmaturen. De kleine gelagzaal en de lounge-ruimte naast de inkom kregen een nieuwe parketbevloering.
In de gelagzaal wordt geen bezwaar gezien in een barmeubel in inox, wat scherp contrasteert met het klassieke interieur en de antieke lambrisering. Maar het functionele wint het hier even van de architectuur. Het stadbestuur wil trouwens dat iedereen zich hier thuisvoelt en dat het kasteel opnieuw als een echte tearoom en niet als restaurant wordt uitgebaat. De nieuwe bewoners Sophie De Frene en Thomas Kalush hebben heel wat ervaring op dit vlak. Thomas werkte jaren als patissier in een hotel in Gstaad. In elk geval krijgen ze straks op de verdieping een van de mooiste appartementen van Waregem ter schikking.
|