xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> Het staat nog niet ver met het dossier van de stad Waregem om met Desselgem Dorp van de Ronde 2010 te worden. In de pare jaren komt die titel te beurt aan een West-Vlaamse gemeente. Desselgem werd wel al genoemd in onderlinge gesprekken met de organisatoren of zelfs naar aanleiding van de uitzending van Dwars door Vlaanderen, maar zonder geloofwaardig dossier wordt het zonder twijfel een maat voor niets. Als we zien wat bijvoorbeeld Ledegem met hun winnaars Leman (3 X winnaar in 1970, 1972 én 1973) en Rebry (1934) en vooral hun indrukwekkend dossier aan dorpsaanhang kan voorleggen, dan is de buit bijlange nog niet binnen

Als Desselgem en Waregem er niet in slagen om de titel en aandacht als Dorp van de Ronde 2010 binnen te halen, dan zullen ze het enkel aan zichzelf te danken hebben. Met dé flandriën bij uitstek Brik Schotte (zelf ondertekende hij steeds als Brik, zijn geboortenaam) als winnaar van de Ronde van Vlaanderen in 1942 en 1948, hebben we ongetwijfeld de sterkste troef. Nu moet alleen nog het bewijs worden geleverd dat op zondag 4 april 2010 concreet een groot volks evenement kan worden georganiseerd, het Dorp van de Ronde waardig. In het verleden heeft Waregem zich alvast geloofwaardig gemaakt dat dergelijk spektakel zeker kan, maar zonder concrete activiteiten en een brede volkse ondersteuning zal ons dossier het moeten afleggen van Ledegem of andere kapers op de kust (Tielt met Kanegem en dezelfde Brik Schotte ?).
Waregem blijft een belangrijke speler is in het wielergebeuren. De naam en faam die de stad heeft dankzij de Tour de France vorig jaar, Dwars door Vlaanderen en de Grote Prijs Briek Schotte is de organisatoren bekend. Bovendien weten ze dat wielrennen bij heel veel Waregemnaars echt leeft. Dit jaar moest Waregem een Rondedoortocht ontberen. Dit maakte enkele wakkere Waregemnaars wakker dat de stad ook nog ontbreekt op de lijst van Dorp van de Ronde, alhoewel het met Brik Schotte daarin thuishoort. Zelfs de organisatoren delen dat oordeel, maar tot nu toe werd de kandidatuur niet gesteld. Nochtans was de Ronde in Waregem wel aanleiding voor speciale evenementen (t Neerhof, inhuldiging borstbeeld met Schotte-herdenking, Schotte wimpels).
2010, bij de tiende verjaardag van Waregem als stad, is zeker de gelegenheid om naast andere festiviteiten ook de titel van Dorp van de Ronde naar de stad te halen. Met Desselgem kan meteen eraan herinnert dat Waregem met de stadstitel niet zijn actieve dorpse gemeenschapsleven heeft verloren laten gaan. Naar aanleiding van dit jubileum garanderen de organisatoren nu reeds dat de Ronde van Vlaanderen na een pauze van 2 jaar beslist weer door Waregem zal rijden. Meer nog, ze beloofden dat de renners pal door het centrum van de stad zullen rijden op 4 april 2010. De viering van 10 jaar stad Waregem zullen ook zij met de nodige aandacht behandelen. Het is aan stadsbestuur, adviesraden, verenigingsleven, sportliefhebbers, dorpsraad, enz om met een sterk dossier ook de titel van Dorp van de Ronde binnen te halen.
Als we op internet zoeken naar dorpvanderonde2010 komen we terecht bij Ledegem. Kapstok is daar zijn Gaston Rebry, winnaar in 1934. Ook Eric Leman, in Ledegem geboren in 1946 en driemaal winnaar in 1970, 1972 én 1973) ondersteunt de kandidatuur. Men kan daar ook rekenen op Nico Mattan van deelgemeente Sint-Eloois-Winkel. Ledegem is zo te zien nu al klaar om de Ronde 2010 te ontvangen en daarvoor staan al 51 verenigingen en een dynamisch gemeentebestuur borg om er een nooit eerder gezien dorps, cultureel en sportief feest van te maken.
Maar Waregem en Desselgem hebben dat zeker ook in hun mars. De organisatie moet echter nog van de grond komen. Geen enkel dorp kan echter Brik Schotte, het onbetwistbare symbool van de Flandriën, als zijn figuur naar voor brengen. Kanegem had wel eerder zijn Schotte-beeld, dat misschien nog altijd beter oogt dan de plaatselijke exemplaren, en blijft pronken als geboorteplaats van Brik. Hij was echter maar een paar jaar toen zijn familie zich definitief kwam vestigen op een koeiplekske aan de grens tussen Desselgem en Waregem. Desselgem was dan de gemeente waar hij opgroeide, naar school ging, zijn eerste koersen had en zijn supporters die hem ondersteunden om zijn wielerdroom waar te maken.

Het heeft inderdaad niet veel gescheeld of Brik Schotte zou nooit de wielerlegende geweest zijn die overal in de wereld bekend staat als de wielerflandriën. Op 18 jarige leeftijd waren het zijn Desselgemse supporters die door een collecte de arme familie Schotte ervan konden overtuigen om hun oudste zoon, die niet gemist kon worden op de boerderij, toch toe te laten om met koersen zijn brood te verdienen. De collecte voor de Schottes leverde zoveel geld op dat er voortaan iemand kon worden ingehuurd om Briek op de boerderij te vervangen, terwijl daarnaast de onkosten die Briks wielercarrière meebracht, betaald konden worden.
Brik Schotte won de Ronde van Vlaanderen tweemaal als renner in 1942 en 1948. In 1942 veroverde hij met brio "De ronde van Vlaanderen" met 30 m. vooruit. Brik Schotte nam van 1940 tot 1959 deel aan de Ronde van Vlaanderen en haalde er naast twee overwinningen ook tweede plaatsen in 1944 en 1950 en derde in 1940, 1946, 1949 en 1952. Als sportbestuurder bij Flandria won hij nog eens viermaal met Noël Foré (1963), Walter Godefroot (1968), Eric Leman (1970) en de Nederlander Evert Dolman (1971). Zelfs zijn overlijden was met de Ronde verweven op de dag van de Ronde in 2004. Met zijn legendarische Flandria-ploeg (Roger en Eric De Vlaeminck, Freddy Maertens, Michel Pollentier, Sean Kelly, Walter Goodefroot, Jempi Monseré) won hij als ploegleider de wereldbeker intermerken in 1970 en 1973.
Enkele jaren voordien had hij zijn koersherinneringen al geschonken aan de gemeente Waregem, waar permanent een deel kan worden bewonderd in de Brik Schottezaal van het stadhuis. Het toenmalig gemeentebestuur heeft zich verbonden om zijn geschonken wielerherinneringen regelmatig tentoon te stellen voor het grote publiek. Hij bleef steeds de eenvoudige dorpse figuur en wilde zijn supporters eeuwig danken. Als Desselgem Dorp van de Ronde 2010 wordt, gaat dit ongetwijfeld terug gepaard met dergelijke volkse tentoonstelling. Ondertussen kan daar nog archiefmateriaal aan worden toegevoegd uit de erfenis van André Vervaeke

Dorp van de Ronde
2000: Ingelmunster - Eric Leman
2001: Kwaremont, Kluisbergen - Karel Van Wijnendaele
2002: Aarsele, Tielt - Roger Decock
2003: Eeklo - Noël Foré
2004: Lichtervelde - Henri Van Lerberghe
2005: Brakel - de hellingen van de Ronde
2006: Ichtegem - Jules Van Hevel
2007: Gavere - Arthur Decabooter
2008: Bellegem - Germain Derijcke
2009: Wetteren - Achiel Buysse
'Briek Schotte' door wielerdichter Willie Verhegghe
Een man van ijzer met een hart van goud,
een brok Vlaams geweld dat in de Ronde
moeilijk te temmen is: dat is Briek.
de tubes rond borst en nek gedraaid,
de drinkbus geblutst, het hoofd gedeukt.
Als een stier - een stormram van vlees -
nooit buigen voor de overmacht
van wind en kou en regen. Of voor de kracht
van tegenstrevers die hem als duivels
op de hielen en de wielen zitten.
Nu rust hij in de pluchen zetels
van hoge leeftijd en heroïsche herinnering.
In gedachten zijn handen om het stuur,
de oude scherpe kop mooi rechtop.
En elke dag fietsen. Als kermis voor de benen.
Songtekst IJzeren Briek van Steffen Ron
IJZEREN BRIEK ! (ODE AAN BRIEK SCHOTTE , 1919 -2004)
Ergens in West-Vlaanderen ligt het dorpje Kanegem Door zijn uitgestrekte vlakten en hellingen bekend Daar werd hij ooit geboren, onze Vlaamse boerenzoon En net als Julius Caesar: hij kwam - zag - overwon
BRIEK, BRIEK, IJZEREN BRIEK GEBETEN DOOR DE KOERSESTIEL BRIEK, BRIEK, IJZEREN BRIEK COUREUR IN HART EN ZIEL
BRIEK, BRIEK, IJZEREN BRIEK FLANDRIEN EN FILOSOOF BRIEK, BRIEK, IJZEREN BRIEK VOL KARAKTER EN GELOOF
Op de fiets was hij een grote en geliefde kampioen Als Vlaamse Leeuw een model van hoe je t nu moet doen Een toonbeeld van wilskracht beantwoord met succes Werd 2 maal s werelds beste, spelde iedereen de les.
De Grote Prijs Briek Schotte tussen t vlas van Desselgem Blijft een herinnering aan een hele grote vent Ook Ereburger hier van Waregem, de stad Waar hij zoveel mooie dagen in zijn museum heeft gehad.
Gestorven toen zijn Ronde van Vlaanderen vertrok Vereeuwigd door een borstbeeld dat de mensenmassa lokt Wij vergeten hem nooit meer, onze sympathieke Briek Hij blijft een monument, ge-eerd en uniek !
Auteursrechten SABAM www.innersound.be Steffen Ron 056 / 610568
|