xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> Het wordt een traditie dat de Waregemse Bierfanaten op Paaszaterdag de Waregemse Bierhappening organiseren. Dit jaar gaat het evenement opnieuw door in zaal Red Path op de hippodroom en dit op zaterdag 11 april van van 13.00 tot 23.30 uur. Naar aanleiding van de eerste happening op 7 april 2007 lieten de WBF door brouwerij De Graal een eigen nieuw bier rouwen, ne Gèsloetie en dit is al een succes geworden. Naar aanleiding van deze editie wordt de Galop gelanceerd als festivalbier.

De 3de Waregemse Bierhappening is opnieuw de gelegenheid dat twaalf apostelen (brouwerijen) zestig bieren laten degusteren. Het initiatief van de Waregemse Bierfanaten gebeurt opnieuw in nauwe samenwerking met Dranken Yves Vanden Bussche en UNIZO. Er vallen opnieuw tal van unieke biertjes te ontdekken, vertellen voorzitster Leen Walcarius en voorproever Geroen Vansteenbrugge. En Yves lanceert de Galop als festivalbier, een volmoutige stout gebrouwen bij Alvinne. We verwachten dat op Paaszaterdag honderden Waregemnaars met Felix Timmermans getuigen: Bier, gesmolten brons, eten en drinken. Het maakt u vol van diepe klanken, als een bronzen klok. Ge voelt u pasen, tot in uw kleine teen.
De Waregemse Bierfanaten slaagden er opnieuw in twaalf brouwerijen in het gelid te krijgen voor de proeverij van 11 april a.s. in de Red Path. Geen makkelijke klus, geeft Geroen Vansteenbrugge toe. De brouwerij zijn over-bevraagd want het aantal bierfestivals swingt de pan uit. Wij zijn bovendien ambitieus en proberen steeds kwalitatief hoogstaande bieren en onbekende brouwsels te promoten. Wie proefde er al van het Jessenhofke? Wie kent het sublieme Blanche des Honelles? Wie confronteerde reeds de Femme fatale met de Bonhomme? We presenteren ruim zestig bieren, verdeeld over de dertien standen, want ook de WBF zelf heeft enkele pareltjes in petto op de centrale stand. De aanwezige brouwers zijn De Landtsheer (Malheur), Lupiline, Jessenhofke, Den Tseut (voor het eerst op een festival te proeven), Abbaye des Rocs (stand UNIZO), Van Steenberge, De Leite, t Gaverhopke, de Struise Brouwers, Bavik, Het Anker en Brasserie Jandrain-Jandrenouille (de revelatie van het Zythos-festival).
Het systeem blijft hetzelfde als bij de vorige edities, legt penningmeester Marc Decock uit. De bezoeker huurt een proefglaasje en koopt een aantal jetons, tegen 1,30 per stuk. Daarmee kan je aan elke stand één of diverse biertjes proeven, een kaasje of een broodje kopen. Overal kan je met één jeton een proever krijgen, met uitzondering van de Malheur brut, het champagnebier van De Landtsheer, waar je twee jetons moet neertellen omdat het hier over een duur bier gaat.
De Waregemse Bierfanaten beschouwen het als hun plicht de Belgische biercultuur te bevorderen en de consument kennis te laten maken met minder bekende, dikwijls ambachtelijk gebrouwen bieren. We helpen de bezoekers dit jaar door een aantal suggesties te doen, naargelang van de smaak-voorkeur van de bezoeker, stelt voorzitster Leen Walcarius. We suggereren op een lijstje telkens een aantal proevers voor wie houdt van sterk gehopte bieren, straffe kerels, gekruide bieren, excentrieke brouwsels
We willen de bezoeker op die manier vrijblijvend helpen omdat hij soms door het bierbos de bomen niet meer ziet en het achteraf dan spijtig vindt dat hij deze of gene lekkernij niet proefde. Kiezen uit ruim zestig bieren, het is geen sinecure.
Voorproever Geroen ontsnapt niet aan de vraag: Aan welke biertjes moet de fijnproever zich zeker wagen? Met de behendigheid van een door de wol geverfde 'bierpoliticus' suggereert hij: de cinq sense (Brasserie Jandrain), de Blanche des Honelles (Abbaye des Rocs), het Jessenhofke, de Gulden Draak vintage en de Zingende Blondine (t Gaverhopke). Maar, voegt hij eraan toe les goûts et les couleurs, ça ne se discute pas. Ook een Keralensis of Pannepot (Struise Brouwers), Over the Edges (Van Steenberge), 't Koantjesbier en Den Bîr (Den Tseut), het paasbier Easter (Het Anker) en de Galop (Alvinne) zijn zonder meer aanraders. En vergeet vooral niet, proeven van kwaliteitsbieren doe je met verstand.

64 uitstekende bieren verdeeld over 13 standen
1 Van Steenberge
2 huisbrouwerij Den Tseut (Primeur)
3 Lupiline
4 De Landtsheer (Malheur)
5 De Leite
6 Gaverhopke
7 Bavik
8 Het Anker
9 Unizo met topbieren van Abbaye des Rocs
10 Struise : Wij baten zelf deze stand uit want Urbain zit dan in Amerika
11 Brasserie Jandrain-Jandrenouille
12 Jessenhofke
13 drankencentrale Vanden Bussche: Yves Vandenbussche is uiteraard ook aanwezig met het gloednieuwe festivalbier GALOP, de 2 vorige Gèsloetie en het Schommelpeird werden ook opnieuw gebrouwd en aangevuld met een beperkte biershop.
Info: www.wbf.be
toegangsprijs 2,50 met wat geluk vind je in heel wat zaken nog vrijkaarten
de prijs per jeton is ook nog dezelfde : 1,30
|