xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> Zowel binnen als buiten de regio staat het VTI bekend om zijn degelijke opleiding binnen het nijverheidsonderwijs. Het is dan ook evident dat continu geïnvesteerd wordt in modern labomateriaal en allerhande machines. Eén van de laatste aanwinsten vind je in de afdeling hout. De nieuwe combinatie van een automatische splijtzaag én afkortzaag van het merk Raimann, is een staaltje van pure én superveilige spitstechnologie. Bovendien is VTI Waregem de enige school in België die dergelijke machine binnen de muren heeft. Het is evident dat ze door leraren en leerlingen gretig gebruikt zal worden voor het superveilig afkorten en splijten van zogenaamd boolhout.
Naast zorg- en leerbegeleiding, zijn veiligheid en updating van de machineparken topprioriteit. Alhoewel de jongeren in hun opleiding met de verschillende facetten van hun latere job in aanraking komen, is de frequentiegraad van ongevallen in de werkplaatsen heel laag. Binnen de afdeling Hout & Bouw was de vraag naar een adequater en veiliger verwerking van het "boolhout" reeds geruime tijd aan de orde. Afkorten en splijten van dit soort planken gebeurde tot voor kort met een manuele kortzaag en een paneelzaag; met andere woorden op artisanale wijze. Sinds begin januari zijn leraren en leerlingen koning te rijk. Dankzij de recentste aanwinst binnen de afdeling, wordt boolhout nu verwerkt op een superveilige en industriële manier.
De automatische splijtzaag - gekoppeld aan een afkortzaag (FlexiRip en FlexiCut) van de firma Raimann - is pure spitstechnologie. Stabiliteit, nauwkeurigheid, gebruiksvriendelijkheid en duidelijk bedieningsscherm (touchscreen met uitgebreide zaagfuncties) zijn belangrijke troeven bij het uitsmetten van massieve stukken. Met een veiligheidslichtscherm, zowel vóór als achter de zaagsnede, is het risico op ernstige ongevallen quasi uitgesloten. Deze machine die planken met een lengte van 4200 mm en een dikte van 80 mm op de gewenste breedte verzaagt, biedt talloze mogelijkheden.
Tim Focguet van 4IWb bewees dan weer dat VTI kwaliteit levert. Hij was finalist op de Vlaamse Wiskunde Olympiade. Voor de school is het al voor de 6de keer dat ze de finale haalt van deze toch wel prestigieuze wedstrijd. Voor directeur Philip Demuynck levert Tim en het volledig team wiskundeleerkrachten hiermee nogmaals het bewijs dat VTI effectief kwaliteit levert. Van harte gefeliciteerd
.
De Hoedster
Het is ook altijd een beleidsoptie van de school geweest om te zorgen voor goed onderhouden gebouwen. Wat kunst aan de muren daarvan werkt voor zowel leerlingen, personeel als directie extra motiverend. Men deinst er in Waregem dan ook niet voor terug om nu en dan ook artistiek te investeren.

De nieuwste aanwinst in de kunstcollectie van het VTI is De Hoedster van Vladimir Ivaneanu. Deze jonge kunstenaar werd geboren in Gent in 1977 en woont en werkt er nog altijd. Hij volgde grafiek in Sint-Lukas en studeerde er af als Meester in de Beeldende Kunsten optie Grafiek. Nota bene met grootste onderscheiding voor zijn eindwerk ! Na zijn studies in Gent vervolmaakte hij zich ook in het buitenland. Hij ging onder andere naar Italië voor een bijkomende opleiding etsen. Zijn passie ligt echter in de kunst van de Japanse houtsnede. Ivaneanu dompelde zich in Edinburgh in deze discipline onder én hij vertoefde hiervoor ook drie maanden in Japan zelf.
In 2008 maakte Ivaneanu De Hoedster, een monumentale houtsnede van 155 op 235 cm.
De school kocht dit werk niet enkel omwille van haar esthetische en artistieke waarde. Ook de symboliek speelde mee, want vanuit dit werk kan je het pedagogisch project van het Waregemse VTI netjes aflezen. Ivaneanu beeldt een vrouw uit die zich op tedere manier ontfermt over een grote vogel. De vogel is vermoeid
uitgeput als na een grote inspanning. Met wat verbeelding zou je kunnen zeggen dat dit werk de roeping van een leraar en een opvoeder uitbeeldt. Op de dag van vandaag moet het strikte lesgeven voortdurend gecombineerd worden met zorgzaam zijn; ook en vooral voor die leerlingen die achterop geraakt zijn en omwille van welke reden dan ook - net als de vogel van Ivaneanu - (school)moe zijn geworden.
Het kunstwerk van Vladimir Ivaneanu illustreert dit gegeven op een erg sprekende manier. Kon het dan ook anders dan dat De Hoedster in de inkom van het VTI een ereplaats moest krijgen ??
Ter informatie
- De Hoedster is elke werkdag en op zaterdagvoormiddag te bekijken in de inkom van het VTI Toekomststraat 75, 8790 Waregem (www.vtiwaregem.be)
- Meer info over Vladminir Ivaneanu: www.vivavi.eu
|