xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> Van 6 april tot 5 mei 2009 loopt de publieke consultatie en publieke inspraakmogelijkheid over het Milieu Effecten Rapport (MER) voor het Provinciaal Ruimtelijk UitvoeringsPlan (PRUP) voor het Regenboogstadion Waregem. De titel alleen al is een hele boterham en ook de inhoud van de 62-blz tellende gespecialiseerde studie met bijkomende bijlagen is bedoeld voor de specialist ter zake. We twijfelen niet aan de goede bedoelingen, maar het is allerminst eenvoudig om als gewone burger daar een gefundeerd bezwaarschrift tegen in te brengen. Dat kan vooralsnog tot en met 5 mei 2009 via de post of per mail aan het Departement Leefmilieu, MER-Vlaanderen te Brussel of op het stadhuis te Waregem.

De provincie West-Vlaanderen wenst een provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan (PRUP) op te maken voor de site van het Regenboogstadion in Waregem en haar omgeving. De omgeving van het stadion zal verder uitgebouwd worden tot een multifunctioneel stedelijk kerngebied met goed toegankelijke voorzieningen. De mogelijke effecten van dit PRUP op het leefmilieu worden bestudeerd in een planmilieueffectrapport (plan-MER).
Als eerste stap in dit plan-M.E.R. proces is een nota voor publieke consultatie opgesteld. Deze nota ligt ter inzage van 6 april 2009 tot en met 5 mei 2009 op het stadhuis van Waregem. De nota kan ook hier en op de website van de Provincie West-Vlaanderen gedownload worden. In deze nota voor publieke consultatie vindt u o.a. een beschrijving van het plan en een voorstel van de methode waarop de milieueffecten van dit plan beschreven/bestudeerd zullen worden in het uiteindelijke plan-MER.
Vanuit uw kennis van de omgeving kunt u aangeven welke milieueffecten volgens u extra onderzocht moeten worden en op welke manier die onderzocht kunnen worden. Bovendien kunt u voorstellen formuleren voor mogelijke locatie -of inrichtingsalternatieven. U wordt daarom van harte uitgenodigd om deel te nemen aan de inspraakprocedure. U kunt tot en met 5 mei 2009 uw opmerkingen bezorgen aan uw stadsbestuur of aan de dienst Mer op het onderstaande adres of e-mailadres. Een blanco inspraakdocument vindt u ook op de website, waarvan we het adres hier onderaan deze bijdrage meegeven. Uw inbreng wordt verwerkt in de richtlijnen die de dienst MER opstelt voor de uitvoering van het plan-MER.
Aanleiding
De provincie West-Vlaanderen wenst een Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan (PRUP) op te maken voor de site van het Regenboogstadion in Waregem en haar omgeving. Dit PRUP staat in relatie tot het aan de gang zijnde afbakeningsproces van het kleinstedelijk gebied Waregem. In de hypothese van gewenste ruimtelijke structuur van het kleinstedelijk gebied wordt heel de omgeving van het stadion (winkelcentrum Het Pand, evenementenhal, vijvers, jeugdcentrum) verder uitgebouwd tot een multifunctioneel stedelijk kerngebied met goed toegankelijke voorzieningen.
De concentratie van voorzieningen en de menging met andere functies vormen een belangrijke troef voor de stad die verder worden benut. De omgeving kan nieuwe (verkeersgenererende) voorzieningen opnemen waarbij gebruik gemaakt wordt van de schaalvoordelen van een dergelijke concentratie: voorzieningen bevinden zich op loopafstand van elkaar, het gebruik van gemeenschappelijke parkeervoorzieningen is mogelijk,
Bovendien wordt ingespeeld op de goede bereikbaarheid, zowel voor het autoverkeer via de ring R35 als via het openbaar vervoer (nabijheid van de stationsomgeving). Nieuwe stedelijke functies zoals de herlokalisatie van de bibliotheek en de uitbreiding van het voetbalstadion worden eveneens in dit stedelijk kerngebied ingepast. Het publiek domein dient met voldoende zorg ingericht te worden zodat het dient als bindmiddel van de verschillende functies in dit stedelijk kerngebied.
Het huidige voetbalstadion van SV Zulte-Waregem voldoet noch qua capaciteit (momenteel ca. 8500 plaatsen) noch qua uitrusting aan de hedendaagse eisen voor een eersteklasseclub met nationale en internationale ambities. De voetbalclub wenst daarom een fundamentele upgrade uit te voeren aan het stadion. Daarbij wordt de capaciteit opgetrokken tot ca. 12000 plaatsen, en wordt aanpalend aan het stadion ruimte voorzien voor functies die gekoppeld zijn aan het functioneren van het stadion (club- en spelersvoorzieningen, businesslounge,
), en voor functies die ermee gerelateerd zijn of het geheel versterken (fitnessruimte, bowling, congresruimte, hotelruimte). Tevens worden bijkomende appartementen en sport- en vrijetijdgerelateerde commerciële activiteiten.
Om de gewenste functies te kunnen verwezenlijken, is het noodzakelijk om een (nieuw) ruimtelijk uitvoeringsplan op te maken, ter vervanging van de bestaande bijzondere plannen van aanleg (hoofdstuk 3 van studienota). Aangezien ook de afbakening van de kleinstedelijke gebieden een provinciale bevoegdheid is, zal het gaan om een provinciaal RUP. Om prioriteitsredenen werd ervoor geopteerd om het PRUP Regenboogstadion niet als deelplan te integreren in het later op te maken afbakenings-RUP voor het kleinstedelijk gebied, maar, voorafgaand aan het afbakenings-RUP, als een apart RUP op te maken.
Conform de plan-MER-wetgeving moet dit PRUP onderworpen worden aan een plan-MERbeoordeling. Aangezien het PRUP zelf nog maar in de voorontwerpfase zit, zal de MER-beoordeling gebeuren via het zgn. integratiespoor, waarbij de opmaak van het PRUP en die van het plan-MER parallel en interactief verlopen. De resultaten van de beoordeling
van de milieueffecten van het PRUP zullen mede bepalend zijn voor de invulling van het plangebied en de stedenbouwkundige voorschriften.

Plangebied
Het plangebied bestaat uit twee delen, van elkaar gescheiden door de R35. Ten noorden van (binnen) de ring bevindt zich het huidig voetbalstadion van SV Zulte-Waregem, met een parkeerzone langs de R35 (in totaal 290 plaatsen) en een kleine camping. De westgrens wordt gevormd door de Meersstraat, de oostgrens door de westelijke oever van een grote vijver. Langsheen de vijver loopt een wandelpad. Ten noorden van het stadion ligt een zwembad annex sporthal.
Het deelgebied ten zuiden van (buiten) de ring omvat de evenementenhal Waregem Expo (4500 m²) en een vrij groot parkeerterrein voor 420 wagens. Het plangebied grenst hier aan de westzijde aan de tuinen van de woningen langs de H. Lebbestraat, en aan de oost- en zuidzijde aan de oefenvelden van SV Zulte-Waregem.
De voetbalclub SV Zulte-Waregem ontstond in 2001 door de fusie van SV Waregem en Zultse VV. De club speelt in het Regenboogstadion, het stadion van het vroegere SV Waregem, dat gebouwd werd in de jaren 50. Het is een open stadion met twee overdekte tribunes langs de lange zijden van het speelveld, en oude, niet meer gebruikte staantribunes achter de doelen. Rond het speelveld ligt een atletiekpiste. Door het omzetten van staan- naar zitplaatsen en het buiten gebruik stellen van stadiongedeelten die niet meer aan de veiligheidsnormen voldoen, is de capaciteit in de loop der jaren gereduceerd tot ca. 8500 plaatsen (ooit bood het plaats aan meer dan 20000 plaatsen).
Beleidsalternatieven
Hierbij staat de afweging centraal of het noodzakelijk is om het Regenboogstadion uit te breiden en te moderniseren. De accommodatie dateert grotendeels uit de jaren 50 en is niet meer aangepast is aan de noden van een hedendaags voetbalstadion (tribunes, businesslounge en boxen, club- en spelersvoorzieningen); er is dus zeker behoefte aan renovatie. Door de aanwezigheid van de atletiekpiste zitten de supporters ver van het speelveld. Ook de open hoeken en de niet meer gebruikte tribunes achter de doelen dragen niet bij tot de gezelligheid van het stadion.
Wat de capaciteit betreft: het Regenboogstadion heeft ooit meer dan 20.000 toeschouwers kunnen bevatten. Door de verstrengde veiligheidsregels, waarbij vooral de vervanging van staanplaatsen door zitplaatsen van invloed was, is de capaciteit stelselmatig gedaald tot de huidige ca. 8500 plaatsen. Dit is te weinig voor een leefbare Belgische eersteklasseclub. SV Zulte-Waregem telde tijdens het seizoen 2007-2008 gemiddeld 6391 toeschouwers voor de competitiewedstrijden. De capaciteit is dus gemiddeld voor meer dan 75% bezet, en dit is eigenlijk een onderschatting, omdat ca. 1300 plaatsen gereserveerd zijn voor de bezoekende ploeg, en een paar honderd plaatsen van gevoelig mindere kwaliteit zijn (beperkt zit- en zichtcomfort).
Bij een vijftal topwedstrijden en derbys per jaar, waarbij ook de bezoekende ploeg veel supporters meebrengt, is het stadion (nagenoeg) uitverkocht (de matchen tegen Club Brugge, Anderlecht, Standard, AA Gent en dit jaar normaliter ook tegen Kortrijk). Er is dus te weinig marge voor een toename van het aantal toeschouwers.
De andere onderdelen van het planningsprogramma (hotel, woningen, kantoor- en congresruimte, kleinhandel, bowling, fitness) komen tegemoet aan de behoeften op deze vlakken van het kleinstedelijk gebied Waregem. Een capaciteit van 100 kamers voor het hotel wordt als minimum vooropgesteld om een rendabel hotel te kunnen hebben. Het stadion en de rest van het planningsprogramma hangen ook samen op financieel vlak: het renovatie en uitbreiding van het stadion zal mede gefinancierd worden met de opbrengsten van de andere programmaonderdelen. Vandaar wordt in het MER geen verder onderzoek gedaan naar beleidsalternatieven.
Publieke Raadpleging
Als u meer informatie wilt over de milieueffectrapportage, kunt u gratis 1700 bellen of surfen naar www.mervlaanderen.be. Departement Leefmilieu, Natuur en Energie, Dienst Milieueffectrapportage.
Bezwaren kunnen gestuurd worden naar :
Plan-Milieueffectrapport PRUP Regenboogstadion Waregem
Koning Albert II-laan 20 bus 8 (kamer 3P64)
1000 BRUSSEL
of per e- mail : mer@vlaanderen.be (met vermelding publieke inspraak PRUP Regenboogstadion Waregem)
http://www.mervlaanderen.be/
of gerichter : http://74.125.77.132/search?q=cache:i9rQ77IUpk8J:www.mervlaanderen.be/+Publieke+inspraak+Regenboogstadion+Waregem&cd=1&hl=nl&ct=clnk&gl=be
|