xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> Waregem Kinderstad slaagde gisteren op zijn jaarlijkse happening op de hippodroom in zijn opzet om het Guinness Book of Records te halen, dit keer meet de grootste wandelende fanfare. De deurwaarder registreerde welgeteld 903 muzikanten, majorettes en begeleiders die als fanfare rond de drafpiste op de hippodroom wandelden. Daarmee krijgt het grote lentefeest een nieuwe vermelding in het bekende recordboek na het wereldrecord Jumpen van vorig jaar. Duizenden bezoekers waren getuige van de indrukwekkende recordpoging, de tweedaagse ballonhappening van WTV-Focus met zestig opstijgende heteluchtballons, Supervlieg-activiteiten en de Erfgoedtentoonstelling rond het verwante thema van Majorettes.
Het lentegebeuren haalde de nationale media met ondermeer het VTM-nieuws en ook vandaag komt er nog bijkomend verslag op de regionale WTV. Het hoogtepunt dit jaar was de geslaagde recordpoging om een wandelende superfanfare te vormen met muzikanten en majorettes. Daarvoor kreeg de stad de steun van Vlamo, het overkoepelend orgaan van de Vlaamse muziekorganisaties, en Focus-WTV. De bedoeling was een record te vestigen met de langste en grootste spelende fanfare, samengesteld uit verschillende Vlaamse orkesten en korpsen. Verzamelen werd geblazen om 14u30 aan het jeugdcentrum. Samen speelden ze de mars "Majorette Special".
De gerechtsdeurwaarder zag vooral toe dat de muziek gelijk liep en dat de out-fits fanfarewaardig waren. Ook het juist marcheren werd nauwlettend in de gaten gehouden. De recordpoging werd de laatste weken intens voorbereid, vooral dan voor de talrijk opstappende gelegenheidsmajorettes. Heel wat verenigingen, niet alleen uit Waregem, ondersteunden het record en zijn dus mee recordhouder. Blazers, trommelaars, majorettes, ... iedereen die tot een muziekvereniging behoort werd op 26 april 2009, in perfect uniform, in Waregem verwacht! Een van de muzikantengroepen was de Open VLD, die ook enkele parlementsleden had opgetrommeld. De politieke partij maakte van de gelegenheid gebruik om uit te komen met een petitie voor meer fanfareplezier. Bedoeling was zoveel mogelijk handtekeningen te verzamelen voor soepelere Sabam-tarieven voor fanfares, harmonieën en muziekverenigingen. Open VLD wil ook dat uitvoerders voortaan alleen auteursrechten betalen op werken en composities jonger dan 70 jaar, na het overlijden van de artiest die ze maakte. Een ander voorstel is het starten van een website komen met gegevens die onmiddellijk en continu te raadplegen zijn.
Zaterdag was er al een eerste avond voor de 11de ballonhappening. Vroeger gebeurde het wel dat de ballons wegens de weersomstandigheden niet konden opstijgen, maar een tweedaagse organisatie geeft meteen twee kansen tot het opstijgen. Het weer liet zaterdag al toe dat de luchtballonnen konden opstijgen. Bij de deelnemers was er ook een primeur. De ballon in de vorm van Darth Vader, een personage uit Star Wars, werd voor het eerst aan het Vlaamse publiek voorgesteld. Een paar duizend mensen waren getuige van het luchtspektakel. Het was een geslaagde start van een heel feestweekend op de Waregemse hippodroom.
Gisteren zondag hadden we ook een geslaagde erfgoeddag, voor de gelegenheid op de hippodroom naast de andere muzikale en fanfarethemas. De Waregemse archiefdienst heeft weer bijzondere inspanningen geleverd en het succes overtrof zo mogelijk nog de erfgoeddag van vorig jaar, toen met een project rond de opvallende Waregemse bouwsels na de jaren 1930. De Gentse majorettes Vooruit met de kuit mochten de Erfgoeddag openen. Het is een korps met liefhebbers-majorettes van alle leeftijden.
De stedelijke archiefdienst bracht dan weer de geschiedenis van dit stukje volkscultuur in de tentoonstelling Rokjes, botjes en stokjes. De tentoonstelling combineert filmbeelden en fotos van vroeger tot nu. Bedoeling is dat ze straks rondtoert in West-Vlaanderen.
|