xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> Deze week ontvangt het aardappelverwerkend bedrijf Lutosa zowat 350 schoolkinderen in het kader van aardappel tegen de armoede. Guy en Luc Van den Broeke van Lutosa zijn al de 4de generatie actief als expert op het vlak van aardappelen. Vorig jaar werkten ze mee met het Internationaal Jaar van de Aardappel. Daarmee wil de Verenigde Naties de aandacht vestigen op het belang van de aardappel in de strijd tegen ondervoeding en armoede in de ontwikkelingslanden.
In België werd toen een comité opgericht waar VLAM & Lutosa deel van uitmaakten: een website werd gecreëerd (www.aardappel2008.be) en fondsen werden verzameld om concrete projecten te ondersteunen in ontwikkelingslanden. Op de Lutosasite in Leuze-en-Hainaut (in het westen van de provincie Henegouwen) werden er toen grote opendeurdagen en een pedagogische week voor de basisscholen georganiseerd. In totaal werden 9.500 bezoekers gesensibiliseerd, die direct of indirect bijgedragen hebben aan het verzamelen van een som van 15.000 ten voordele van Internationaal Jaar van de Armoede 2008.
Het bedrag werd overgemaakt aan de Belgische NGO Trias die werd uitgekozen door de Belgische promotieteam binnen Belgapom. Het project heeft als doel de verenigingen van de landbouwers uit de streek van Chimborazo in Ecuador te ondersteunen, zodat de kleine pootgoedproducenten enerzijds en de consumptie-aardappelproducenten anderzijds, toegang kunnen hebben tot de pootgoedmarkt. Dit project beoogt acties over de hele aardappelketen om de verkoop van kwaliteitsaardappelen voor planten of voor consumptie te verzekeren; dat is de voorwaarde voor de verbetering van de levenskwaliteit van de telers. Het wordt door Trias (Brussel) geleid.
De aardappel speelt een belangrijke rol in de geschiedenis van België. Zij vormt niet alleen de basis van ons wereldvermaarde nationale schotel, de lekkere Belgische friet; daarenboven, maakt zij deel uit van het dagelijks menu van alle generaties, van de allerjongsten tot de oudsten. Ondanks zijn kleinschaligheid, bevindt België zich mondiaal in de top 20 van de aardappelproducenten (met een productie van maar liefst 3 miljoen ton in 2007) dit dankzij een hoog rendement per hectare. Daarenboven is België wereldwijd de derde grootste exporteur van afgewerkte aardappelproducten.
Omdat het thema meer dan ooit actueel is, heeft Lutosa beslist om verder actief te blijven in 2009. Aldus nodigt Lutosa van 4 t.e.m. 8 mei 2009 van 9 u. tot 11 u. en van 13 u. tot 15 u. op haar site van VANELO (Moerbosstraat 50 te 8793 Sint-Eloois-Vijve) de leerlingen van het 5e & 6e leerjaar van het basisonderwijs van Sint-Eloois-Vijve en van de naburige gemeenten uit. Na een video over de aardappel en een korte presentatie over het bedrijf Lutosa, volgt een bezoek aan de productie en uitleg over de controle van onze versgekoelde voorgebakken frieten. Daarna wordt een degustatie van onze bekende Belgische frietjes voorzien.
Vorig jaar schreven zich 800 scholen in met in totaal 62.000 leerlingen voor bezoeken aan landbouw en aardappelverwerkende bedrijven Door middel van zeer gevarieerde en leerrijke acties werd uiteindelijk ook de consument in het project betrokken. Eén van de voorbeelden is de brochure de aardappel, een verborgen schat, die op aangename wijze duizend en één weetjes bevat, gaande van de teelt van de aardappel tot heerlijke en originele aardappelrecepten.
Bedrijfsgeschiedenis
De familie Van den Broeke is al 4 generaties lang expert op het vlak van aardappelen. Reeds in de jaren 1920 werd door de grootouders Van den Broeke een aardappelhandel opgezet. Vanaf de jaren 1950 specialiseert de familie zich in de uitvoer van aardappelen vanuit de zetel in Olsene, sedert 1977 deelgemeente van Zulte. Omstreeks 1960 wordt die uitvoeractiviteit aangevuld met de teelt van aardappelen.
In 1977 gooit Van den Broeke het roer om met de overname van een aardappelverwerkend bedrijf te Leuze-en-Hainaut (België). Dat bedrijf is op dat ogenblik uitgerust met 3 droogwalsen voor de productie van vlokken en een kleine lijn voor de productie van diepvriesfrieten. Op 22 maart 1978 wordt die industriële activiteit officieel gemaakt door de oprichting van NV Van den Broeke - Lutosa. In 1981 breidt de vennootschap haar gamma uit door het bedrijf uit te rusten met een productielijn voor diepgevroren aardappelspecialiteiten. Hetzelfde jaar nog wordt het merk Lutosa op de Belgische en Europese markt gelanceerd.
In 1988 nemen Guy en Luc Van den Broeke, de huidige bestuurders van NV Van den Broeke - Lutosa, de NV Primeur in Sint-Eloois-Vijve over. Tot dan was het bedrijf nog actief in de productie van diepvriesgroenten. De buurtbewoners hebben daar niet zo aangename geurherinneringen aan en ook voor hen is de overname uiteindelijk een zegen geweest. De broers Van den Broeke vormden het bedrijf om tot een productie-eenheid van voorgebakken diepvriesfriet en aardappelvlokken.
In 1998, met zicht op de groeiende vraag van de markt, breidt het gamma ook uit met versgekoelde voorgebakken frieten. Hierdoor wordt op de site van NV Primeur in St.-Eloois-Vijve (België) een nieuw bedrijf opgericht, NV Vanelo.
In 2004 installeert Lutosa in samenwerking met Electrabel op de site in Sint-Eloois-Vijve een warmtekrachtkoppelingseenheid aangedreven door biogas. Hiermee vernieuwt Lutosa haar engagement van duurzaam ondernemen, door met behulp van biogas dat uit afvalvergisting in het zuiveringsstation wordt gegenereerd, groene energie, warmte en stoom te produceren.
Op 28 september 2007, verkochten Guy en Luc Van den Broeke het totale aandelenpakket Lutosa aan de Belgische vennootschap Pinguin en keren terug naar de groep van de aandeelhouders aan de zijden van de families Dejonghe (Pinguin) en Deprez (Univeg). Pinguin, met hoofdzetel in Westrozebeke dichtbij Roeselare in West-Vlaanderen. De groep is gespecialiseerd in de productie en verkoop van diepvriesgroenten en bereidingen op basis van groenten. NV Van den Broeke-Lutosa werd NV PinguinLutosa Foods, member of Pinguin-Lutosa Food Group.
Onlangs werd nog een milieueffectrapport opgemaakt met het oog op de hernieuwing en de uitbreiding van productie bij Primeur/Vanelo N.V. Beide bedrijven worden aanzien als één milieutechnische eenheid. Bij N.V. Primeur worden voorgebakken diepgevroren frieten (ca 50.000 ton/jaar) en aardappelvlokken (ca. 5500 ton/jaar) geproduceerd. Bij Vanelo N.V. worden er versgekoelde frieten geproduceerd (ca. 45.000 ton/jaar). Het bedrijf Vanelo N.V. wenst zijn productie uit te breiden met een tweede productielijn van ca. 45.000 ton/jaar. Hiermee gepaard zou ook de productie van aardappelvlokken verhogen tot ca. 7.000 ton/jaar bij Primeur. De totale productiecapaciteit van Vanelo en Primeur samen zou zo uitbreiden van ca. 100.500 ton/jaar naar 147.000 ton eindproducten per jaar.
|