De vzw's DieNaMo en Tandem, door OCMW gepatroneerd voor sociale economie, hebben recent enkele bijkomende erkenningen ontvangen, die de verdere uitbouw mogelijk maken. Er komt loonsubsidiëring voor bijkomende opdrachten. U kunt kennismaken met de sociale werkplaats Vzw Tandem en de lokale diensten van vzw DieNaMo, samen met Veloods, tijdens het opendeurweekend van zaterdag 16 en zondag 17 mei 2009 in de werkplaatsen Oude Vijvestraat 29 te Waregem.
Erkenning voor vzw DieNaMoxml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Vanaf 1 mei 2009 is VZW DieNaMo erkent als dienstenbedrijf. Dit laat toe om een boodschappendienst te starten en ook de strijk voor personeel van bedrijven is in volle voorbereiding . Het dienstenbedrijf Makkie opende een filiaal in Waregem. Strijkijzer en DieNaMo slaan de handen samen aan het 'strijkijzer' om voor Makkie strijkwerk te doen.
Erkenning vzw Tandem
De vzw Tandem ontving ook positief nieuws over de uitbreiding van zijn erkenning als
sociale werkplaats. Tandem kan groeien met 1,5 natuurlijke groei + 1 erkenning Fietspunt + 0.5 bijkomende omkadering. De natuurlijke groei wordt ingezet in het Strijkatelier en het onderhoud.
De erkenning Fietspunt is een eerste belangrijke stap in de uitbouw van een Fietspunt aan het Station in Waregem. Vanuit het stadsbestuur zijn er in het recent verleden heel wat inspanningen gebeurd naar verbetering van de stationsomgeving. Met het Fietspunt wil vzw Tandem hierbij aansluiten. Fietspunten zijn initiatieven uit de sociale economie die het gebruik van de fiets, in combinatie met het openbaar vervoer, willen promoten. Daarom vind je ze momenteel in de eerste plaats aan treinstations. Ze zorgen er voor toezicht op en netheid van de fietsenstallingen. Daarnaast kunnen ze ook fietsen verhuren en zorgen voor kleine herstellingen, die nodig zijn om veilig en reglementair thuis te komen. Het stadsbestuur dringt er verder op aan bij de NMBS om ook het station als Fietspunt te laten erkennen.
Het totaal van de al erkende tewerkstelling in de 2 genoemde vzws bedraagt nu 22 Full-Time-Equivalent. Die jobs zijn verdeeld over doelgroepwerknemers + 4.6 omkadering + art 60 + buiten contingent + arbeidszorgmedewerkers + mensen in opleiding/stage/alternatieve tewerkstelling + 25 vrijwilligers. Op dit moment zijn er 46 mensen in de sociale economie in Waregem tewerkgesteld, verdeeld over de twee vzw's Tandem en DieNaMo.
We vernemen ook goed nieuws tussen de negatieve economische berichtgeving door. De werkloosheid is in Waregem vorige maand gedaald, maar ligt nog altijd 24% hoger dan een jaar voordien. Onze werkplaatsen bewijzen dat activering werkt. Het leefloon blijft in Waregem historisch laag. Een leefloner kost de gemeenschap gemiddeld 13.000 euro. Een werknemer in een sociale werkplaats gemiddeld 10.000 euro. Maar de activering brengt ook omzet teweeg en een maatschappelijk rendement. Maatschappelijke winst is uiteindelijk de doelstelling.
|