We kunnen u hier nog een beeld geven van 4 werken van Broodthaers (° Brussel 1924 Keulen 1976), die te zien zijn in de tentoonstelling A Buster Keaton in Be-Part, Platform voor actuele kunst. De bijzondere tentoonstelling À Buster Keaton brengt het grafische werk van Marcel Broodthaers, een van de belangrijkste Belgische naoorlogse kunstenaars, in relatie met dat van Stefaan Dheedene (°1975, Kortrijk, woont in Gent) en Richard Venlet (°1964, Hamilton Australië, woont in Brussel). Beide hedendaagse kunstenaars delen een groot respect voor de figuur en de kunstenaar Marcel Broodthaers. Ze werden uitgenodigd om op basis daarvan Broodthaers grafische werk te benaderen vanuit hun persoonlijke beeldtaal.
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Midden de jaren zestig betreedt de eigenzinnige Belg Marcel Broodthaers via de literatuur het domein van de beeldende kunst. Hij blijft zich echter manifesteren als een taalkunstenaar. In taal en in beeldende kunst hanteert hij eenzelfde systeem van verwijzingen en associaties. Daarbij maakt hij gebruik van de meest diverse en onverwachte materialen. Dit resulteert in assemblages, teksten, fotos, film en installaties.
Broodthaers levert vooral kritiek op de traditionele context waarin het kunstwerk getoond wordt en op de valse waarden die aan zon kunstwerk worden gegeven.
Deze tentoonstelling brengt het volledige grafische werk van Marcel Broodthaers, inclusief alle boeken, uit de collectie van het Groeningemuseum Brugge. Deze verzameling is het meest volledige ensemble Broodthaers-edities in openbaar bezit.
De afbeeldingen in bijlage dragen reeds de naam van het werk. Minder goed te lezen op de foto is het werk La soupe de daguerre.
Voor alle werken geldt :
Groeningemuseum Brugge, copyright Lukas Art in Flanders vzw.
|