xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> Uit recente persartikels leiden de lezers misschien af dat Waregem plots veranderde in een slaapstad. Niets is minder waar, want tot spijt van wie het benijdt, bruist Waregem nog altijd van dynamiek. Uiteraard is ook de situatie in de jonge stad aan de Gaverbeek onderhevig aan de globale economische toestand, die zeker niet rooskleurig is, maar die ook niet moet gedramatiseerd worden. Met deze bewoordingen reageren Hans Maddelein (voorzitter UNIZO), Berenice Vandermeulen en Ann Delesie (Markant) en Henri Van Cauwenberghe (voorzitter Handelaars Waregem Winkelstad) op de in de pers overgenomen gekleurde VLD-persmededeling van eerder deze week.
Stormestraat krijgt klappen kopt het Nieuwsblad. Eén winkel failliet verklaard, twee andere sluiten de deuren is de ondertitel. De economische crisis slaat hard toe in de Stormestraat, een van dé winkelstraten van Waregem. De kledingzaak Stockholm Fashion is failliet verklaard en voorts houdt de kledingwinkel van de keten Didi uitverkoop en verdwijnt ook Casa met zijn decoratieartikelen.
VLD-verkiezingskandidaat Heidi Vandenbroeke is in het artikel niet mals voor het Waregems stadsbestuur. Drie zaken die er het bijltje bij neerleggen, dat is niet niks. Op die manier dreigt zich in de Stormestraat het scenario te herhalen van de Holstraat, die op vandaag een troosteloze aanblik biedt vol leegstand. Uit een telling in de Holstraat, de Stormestraat en de Stationsstraat blijkt dat er van de 238 commerciële panden liefst 45 niet in gebruik en/of te huur zijn. Concreet betekent dat een leegstand van twintig procent en dat is onaanvaardbaar voor een stad die zich wil blijven profileren als commercieel centrum. Er is dringend een strategisch plan nodig. Steden als Roeselare en Kortrijk investeren in sneltreinvaart in de toekomst terwijl Waregem hopeloos achterop dreigt te raken en op termijn de dupe dreigt te worden van zijn berustende houding.
In het gratis in alle bussen verspreide lokale burgerkrant wil Open VLD net als bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 duidelijk opnieuw organisatie Unizo in verlegenheid brengen. In het artikel Crisis in Waregemse winkelstraten ? argumenteert men nog : een sneeuwbaleffect van leegstand en panden te huur zorgen voor een negatief imago van de eens zo bloeiende winkelstad. Vroeger telde Waregem drie volwaardige winkelstraten Stationsstraat, Stormestraat en Holstraat. Daar blijft nog anderhalve straat van over. Kwetsend is zeker de uitlating : Waregem mag zich niet laten gijzelen door verlammende zuilen die streven naar een Waregemse slaapstad
Repliek van Unizo
De kritiek van bepaalde lokale politici op het gevoerde middenstandsbeleid in Waregem is in de eerste plaats erg goedkoop, aldus de Unizo-woordvoerders. Het klopt dat er een aantal winkelpanden leegstaan in het centrum, zoals nagenoeg overal in Vlaanderen het geval is. Die vaststelling doen is één zaak, oplossingen aanbrengen is echter de hoofdzaak. In voormelde kritiek vinden wij geen enkel positief voorstel terug. Vanuit de middengroepen daarentegen werden zeer recent nog positieve ideeën geformuleerd naar de beleidsploeg toe door de werkgroep Geef Waregem de sporen, onder leiding van Unizo-bestuurslid Kristof Chanterie. Tot onze verbazing waren tijdens de drie werkvergaderingen, waarop iedereen uitgenodigd was, de politici uit nagenoeg alle partijen telkens de grote afwezigen.
De kritiek uit VLD-hoek is des te opmerkelijker daar precies deze partij, ook nationaal, de inplanting stimuleert en toejuicht van de grote winkelcentra buiten de bestaande stadskernen. Deze partij stelt zonder meer de afschaffing voor van de bestaande regelgeving over de grote winkelcentra. Dat dan een lid van deze partij de zogenaamde leegloop van een klassiek winkelcentrum als het Waregemse aankaart, lijkt dan ook bijzonder cynisch.
De middengroepen (UNIZO, Markant en Handelaars Waregem Winkelstad) betreuren dat politici op een dergelijke, goedkope manier het imago van Waregem ondermijnen, terwijl bovenvermelde verenigingen, jaar in, jaar uit (en veelal in stilte) werken aan een positieve en dynamische uitstraling. Het is bovendien zeer on-Waregems om niet samen de schouders te steken onder onze leefgemeenschap, bijzonder in moeilijke momenten. Figuren als Armand Derore, Erik Derycke, Leon Constandt, Freddy François, Chris Vandenbroeke toonden al aan dat het wel degelijk anders kan. Het lijkt ons niet wenselijk om aan dergelijke opportunistische kritiek veel aandacht te besteden. Wij besteden liever onze energie aan het uitwerken van daadwerkelijke oplossingen en beleidsvoorstellen.
Aansluitend bij hun persnota over de zogenaamde crisissituatie in het Waregemse centrum ontvingen we van Unizo ook een lijst investeringen mei09 van de zaken die de jongste maanden startten of grondig renoveerden in Waregem. Sommigen "spreken" over zaken doen in Waregem, anderen "doen het", is daarbij het motto.
In het (volgens sommigen) zwaar geteisterde Waregem zijn dit toch wel een twintigtal zaken die de jongste maanden van start gingen of grondig vernieuwden. En er zijn zeker nog heel wat meer zaken waarvan wij niets afweten. Zo dramatisch als recent voorgesteld door een bepaalde politieke partij is het dus allicht niet. Er zijn nog altijd mensen die het lef hebben om te starten of serieus te investeren, ook in moeilijke tijden en zij verdienen onze steun. En dit is misschien nog maar de helft van de in realiteit gestarte of gerenoveerde zaken. Wij kennen met UNIZO immers niet alle starters of verbouwers.
Euro Body, Stormestraat 69, 0477/74.85.69, Stephanie Bouckhout
Bakkerij Filip, Brouwerijstraat 30, 8790 Waregem, 056/60.00.83
Europabank, Stationsstraat 8, 8790 Waregem, 056/61 69 39
Solarvis, Hendrik Vanlerberghe, Pitantiestr. 93, 8792 Desselgem, 0476/61.82.43
Vzw DieNaMo, Marc Fourneau, Oude Vijvestr. 29, 8790 W, 0496/164.964
Fresh & Cool, Isabelle, Stationsstr. 172, 8790 W, 056/60 99 20
Hulp in huis, Olmstraat 36, 8790 W, 056/60 13 03
Debrouwer Consulting, Bedrijvencentrum, 0474/42 10 52
Immo Riant, Marc Valcke 0476/51 01 02, riantimmo@telenet.be
Re-Ligne, Holstraat 26, 8790 W., 056/60.04.60
Bar Choque op de Markt 27, ipv Gentl
Makkie, Deerlijkseweg 25, 8790 W, 056/61 64 31
Cavoe-Tagoe, Stationsstr. 47, 8790 W, info@cavoe-tagoe.com
Waregemse Rijschool, Zuiderlaan 44, W., Eric Derycke, 056/60.28.66
Stille Leven, Stormestraat 107, 8790 W., 056/77.37.23
Apotheek Johan TJollyn, Vijfseweg 54, 8790 W, 056/61.08.90
Het Genoegen, Stormestr. 11, 8790 W., 056/0486/12 76 02, www.restauranthetgenoegen.be
Traiteur Speleers, Vijfseweg 104, 8790 W, 056/60.74.42
Interieur Philip Glorieux, Noorderlaan 68, 8790 Waregem
Bistro Vijve, Spoorweglaan 19, 8793 Sint-Eloois-Vijve
Fietsen Verkaemer, Kortrijkseweg 314, 8791 Beveren-Leie
Riparo, Holstraat 10, 8790 Waregem, 056/60 63 66
Bockor, café naast Pietlair, Holstraat 49, 8790 Waregem
KMOs: Enfinity, site Transvaal, Soresma, Garage Vergotte,
Toonbeeld van dynamisme en creativiteit is ook de jaarlijkse beurs, dit jaar opnieuw Vlaanderens Verbouwbeurs rond 'energievriendelijk bouwen'. Deze beurs is midden mei al nagenoeg volzet. Enkele jonge bedrijven worden weer in de spots gezet en 'krasse eeuweling' Renson staat dit jaar centraal. Tijdens de beurs zijn er vier infomomenten. vzw De Middenstand zorgt met deze beurs opnieuw voor een investering van ca 125.000 euro. Unizo-Waregem wordt om zijn dynamisme trouwens overal in het Vlaamse land gezien als voorbeeldorganisatie, die trouwens al enige in Vlaanderen een actief secretariaat heeft, dat zelfbedruipend is.
|