xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> Wie helpt Eric? is een feitelijk vereniging die steun geeft aan kinderen uit Ngarama om school te kunnen lopen. De vereniging groeide uit de jarenlange verbroedering van Waregem met de Rwandese stad. Het motto van de vereniging is dat school en vorming, een toekomst is voor ontwikkeling. Door ondersteuning van het schoollopend kind, hier Eric genoemd, wil men de mensen in de Waregemse broederstad een toekomst bieden. Momenteel hebben zich al 35 Waregemse families geëngageerd. Jozef Caudron bracht ons verslag uit over zijn bezoek aan de families in Ngarama.
op de foto Christe Meersman en Jozef Caudron
Stad Waregem is verbroederd met Ngarama sedert 1987. Ngarama is nu een sector in het district Gatsibo in het noordoosten van Rwanda. Het is een afgelegen gebied waar veel armoede is. Veel families hebben het moeilijk om rond te komen en kunnen het schoolgeld voor hun kinderen niet betalen, kunnen de nodige medische verzorging niet aan en soms is er nog een voedselprobleem ook. Vandaar de actie Wie helpt Eric? om de verbroedering dichter bij de bevolking te brengen en om de meest noodlijdende kinderen te helpen bij hun studies en verzorging. De bedoeling is dat een Waregemse familie een noodlijdend kind financieel steunt om te kunnen naar school gaan, eventueel om medische verzorging te krijgen of het nodige voedsel te vinden. Het schept een speciale band tussen families in Ngarama en families in Waregem.
Jozef, ooit opgehouden in Rwanda samen met de ere-schepen Paul Kindt, ging dit jaar opnieuw naar Ngarama. Hij wou namelijk nagaan of al de inspanningen die de stad levert op het vlak van ontwikkelingshulp in Ngarama wel renderen. Hij reisde samen met een kleine delegatie. Nadien bleef hij alleen achter en heeft hij 32 van de 35 gezinnen, die steun krijgen via zijn initiatief Wie helpt Eric?, kunnen bezoeken. Dat is in één jaar tijd een heuse feitelijke vereniging geworden met veel succes en een knap resultaat. 35 van de armste kinderen kunnen nu toch school lopen en krijgen zo een kans op een betere toekomst.
Vader, moeder en twee van hun kinderen vóór hun woning
Het is nu 15 jaar geleden dat Rwanda in het nieuws kwam op een bijzondere gruwelijke manier. In april 1994 begon de genocide na de aanslag op president Habyarimana. Deze gruwel koste het leven aan 800.000 mensen, zowel tutsis als gematigde hutus. Velen werden ook verminkt voor het leven. Dit jaar werden verschillende plechtigheden op touw gezet om deze gebeurtenissen te herinneren. Rwanda herstelt zich van die periode en de vooruitgang is zichtbaar maar meestal alleen in de grote steden. Op het platteland is er weinig vooruitgang te merken. De mensen wonen nog altijd in zeer kleine huisjes, gebouwd meestal met klei, bedekt met bananenbladeren of plaatijzer, zonder elektriciteit, zonder lopend water, zonder keuken, kortom juist genoeg om beschutting te geven tegen wind en regen.
Ngarama is wellicht een van de armste streken van Rwanda. 90 tot 95% van de bevolking leeft van de landbouw, die een overlevingslandbouw is. Men kan juist genoeg oogsten wat nodig is om te overleven. Industrie is er niet. Kleine zelfstandigen zijn er zeldzaam. Wanneer een arbeider het geluk heeft werk te vinden, dan verdient hij 25 à 30euros per maand. Vandaar ook dat vele families niet de mogelijkheid hebben om hun kinderen naar school te sturen.
In 2008, hebben 28 Waregemse families het peter/meterschap op zich genomen van een kind in nood. Deze families storten maandelijks 15, 10 of 5 euro voor hun beschermeling. Het verzameld bedrag wordt om de drie maanden opgestuurd, kwestie van de bankkosten te minimaliseren. Bovendien is uw gift fiscaal aftrekbaar vanaf 30 euro per jaar.
Ter plaatse is er een comité van 4 personen (Athanase, Pascal, Ruht en James) die de selectie doet van de kinderen en zorgt voor de verdeling van het geld of soms rechstreeks het schoolgeld of medische kosten betaalt. De kinderen sturen een briefje, eventueel een foto, één à twee maal per jaar naar hun familie/steungever.
Hier in Waregem is een comité van drie personen die de zaken op de voet volgt (Christa Meersman, Karel Platteau en Jozef Caudron). Het is nu het tweede jaar dat deze actie loopt. Er zijn nu 35 gezinnen die deelnemen aan deze actie. En die komen 1 keer per jaar samen en spreken niet over schoolresultaten maar over het feit dat 35 arme kinderen onderwijs kunnen genieten, medische verzorging krijgen, en helaas
het nodige voedsel. Het comité doet alles gratis en voert een open en directe boekhouding. Wat je geeft, gaat direct en volledig naar het arme gezin om onderwijs te garanderen. Want voor onderwijs moeten de armen mee helpen betalen. Velen kunnen dat helaas niet en blijven analfabeet en in armoede voortploeteren.
Een familie gesteund door Waregem
Bijvoorbeeld bij een familie in Beveren-Leie is er een hechte band ontstaan met een Rwandees gezin, omdat dochter Leonie zo blij is dat haar ouders een leeftijdgenoot van haar, Vestine UWUMUKIZA, in dat arme land effectief helpen. Bovendien schrijven Leonie en Vestine elkaar en stuurde Leonie een geschenkje september vorig jaar, een halsbandje. Jozef fotografeerde het arme gezin en ja, het halsbandje werd gedragen...maar dan wel door moeder, die weduwe is.
Een moeder met haar kind. Ze komen een geschenk overhandigen voor hun steunfamilie in Waregem.
Nog enkele kinderen staan op een wachtlijst om steun. Hebt u interesse? U kunt contact nemen met een van de leden van het comité:
Meersman Christa, Hekkenierstraat 22, 8791 Beveren-Leie, 056/70 15 86 - christa.meersman@skynet.be
Karel Platteau, Hekkenierstraat 8, 8791 Beveren-Leie, 056/32 79 11 - karelplatteau@hotmail.com
Jozef Caudron, Berkenlaan 38, 8790 Waregem, 056/71 49 74 - jozefmcaudron@hotmail.com
|