xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> Sedert enkele verkiezingen is Marianne Verbeke uit Sint-Eloois-Vijve de vaste waarde voor NVA. Ze was tot 2007 ook voorzitter van de NVA-afdeling Waregem-Wielsbeke en momenteel nog secretaris van de afdeling. Voor de Vlaamse verkiezingen vinden we haar terug op de NVA-lijst als negende effectieve kandidaat. Marianne Verbeke was 6 jaar gemeenteraadslid (2001-2006) en is sedert 2007 OCMW-raadslid in Waregem. Marianne was tot 2007 voorzitter van N-VA Waregem-Wielsbeke en is nu secretaris van de afdeling. Ze is ook voorzitster van Markant St. Eloois-Vijve en lid van verschillende adviesraden en commissies die het sociaal beleid in Waregem mee aansturen (Ouderenzorg, Sociale Zorg, Mindervaliden).
Het Vlaams-nationale gevoel was altijd al sterk vertegenwoordigd in Waregem. In de gemeenteraad was Mariane Verbeke in 2000 opvolgster van bekende plaatselijke voor Vlaamse zaak strijdende voorgangers en VU-politici als Amand Vandenhende, Paul Wielfaert, Eric Deroose, Jan Fonteyne en Chris Vandenbroeke. Met deze laatste had Waregem zelfs een Vlaams volksvertegenwoordiger en gemeenschapssenator voor NVA.
Marianne Verbeke is gehuwd met Chris Devriendt, voorzitter van Unizo Sint-Eloois-Vijve. Samen hebben ze vier kinderen en 5 kleinkinderen. Zelf is ze bediende en was 4 jaar medewerker op het kabinet van toenmalige minister Geert Bourgeois. Afkomstig van Heule groeide ze op te Kortrijk. Thuis kreeg ze al van jongsaf een politiek bad. Grootvader nog schepen geweest, eigen moeder twee maal op VU-lijst te Kortrijk. Kortom ik ben er mee opgegroeid.
In 2000 kwamen Chris Vandenbroeke en Geert Bourgeois langs om me te overtuigen mee te doen aan de verkiezingen. Ik was toen uitsluitend sociaal geëngageerd in verschillende verenigingen en de stap was klein naar de lokale politiek. Maar owee ik werd ondergedompeld in een wereld die niet als poeslief kan bestempeld worden. Partijbijeenkomsten, ledenwerving, oppositie voeren met dossiers, al die raden en commissies, alles was nieuw en ik werd voor de leeuwen gegooid als kersverse voorzitster van de VU Waregem. Opgeven staat niet in mijn woordenboek, maar ik had het niet gemakkelijk.
Bij de verkiezingen van 2000 boekte de VU hier in Waregem een groot succes, waarbij alle vier de kandidaten op de kartellijst Open Stad ook werden verkozen. Het waren naast Marianne Verbeke ook Chris Vandenbroeke, Jan Fonteyne en Heidi Vandenbroeke, die wegens familiebanden uiteindelijk OCMW-raadslid werd. Dat was een tijd om even te gloriëren, zoals wijlen Chris VDB toen zei.
De ontbinding van de VU in 2003 was een zwarte bladzijde, waar Marianne liefst niet meer op terugkomt. De volgende gemeenteraadsverkiezingen in 2006 werd een kartel aangegaan met CD&V en ook hier weer een moeilijke tijd van onderhandelen op hoger niveau en ook lokaal niet evident voor de trotse Vlaams-Nationalisten die we waren/zijn. Ik stond dus in 2006 als enige N-VA kandidaat op de CD&V lijst op de 17de plaats, wat geen geschenk na mijn 6 jaar als gemeenteraadslid. Toch kon ik nog net een zitje bemachtigen in het OCMW. Ik voelde me er al vlug als een vis in het water. Het is boeiende materie en problematiek waar ik tot dan toe weinig mee geconfronteerd werd. Het is een sociaal engagement en het vraagt een zekere empathie om met deze dossiers om te gaan omdat het tenslotte veelal over kwetsbare mensen gaat. Het heeft me de kans om het leven vanuit een andere invalshoek kritisch te bekijken.
Waarom nu stemmen in 2009 voor N-VA? - Dat is meer dan ooit nodig voor een sterker Vlaanderen, om economisch niet ten onder te gaan zonder daarom radicaal en egoïstisch onze eigen weg te gaan. Dialoog en solidariteit staan bij ons hoog in het vaandel maar consequent een visie hebben voor de toekomst van u, van uw kinderen en kleinkinderen is hoogstnoodzakelijk vandaag. Als ge daarvan overtuigd bent dat is ook een stem voor de Waregemse Marianne Verbeke op de negende plaats van de N-VA lijst (lijstnr 5) een logische keuze.
(deze bijdrage oorspronkelijk verschenen op 1 juni 2009)
|