xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> Op het stadhuis werden Oud-minister Erik Derycke en professor-archeoloog Marc Waelkens als nieuwe ereburgers ontvangen. Tijdens de geheime zitting van de gemeenteraadszitting van dinsdagavond 7 maart 2006 werden beiden met unanimiteit van stemmen de titel van ereburger van de stad Waregem toegekend omwille van hun bijzondere verdiensten respectievelijk op politiek vlak en op wetenschapppelijk gebied. Ex-Minister Derycke is ook de eerste persoon die het ereburgerschap werd toegekend, niettegenstaande hij de stad nog bewoond. Daarvoor had de gemeenteraad de maand voordien de voorwaarden tot het toekennen van het ereburgerschap uitgebreid tot de eigen inwoners (zie bijdragen in oude Wareber-blog 7 en 8 februari 2006 en 7 maart 2006).
Voor het eerst werden dus ook tegelijk twee ereburgers toegevoegd aan de lijst van verdienstelijke ereburgers. De pleitbezorgers bij de academische zitting kwamen beide uit Leuven en niet van de minsten. Burgemeester, oud-minister en oud SP-voorzitter Louis Tobback gaf in zijn gekende stijl een vurig pleidooi voor Erik Derycke. Oud-rector André Oosterlinck van de Leuvense universiteit gaf aan waarom Waregem mag fier zijn op wereldburger professor Marc Waelkens.
Louis Tobback stelde Erik Derycke voor als Waregemnaar in hart en nieren. Zijn politieke loopbaan was een aaneenschakeling van onverwachte wendingen. Hij prees de nieuwe Waregemse ereburger als uitstekend minister van Buitenlandse Zaken in de regeringen Dehaene I en II. Tenslotte ging hij terug naar zijn juridische liefde en werd rechter van het arbitragehof, waar hem nog een grote toekomst wacht. Erik Derycke zelf was heel vereerd met zijn aanstelling tot ereburger. Hij ontving reeds vele eerbetuigingen, maar vindt deze allicht de mooiste.
Ererector Oosterlinck prees Marc Waelkens, die drie opdrachten in één persoon verenigt. Hij verricht hoogstaand wetenschappelijk onderzoek, geen enkele student wil zijn lessen missen en hij doet aan maatschappelijke en wetenschappelijke dienstverlening. Werkweken van tachtig uur vormen bij hem geen uitzondering. Hij staat niet alleen aan de top als archeoloog, maar hij is tevens een topmanager. Dat is zeer uitzonderlijk. Waregem mag dan ook terecht trots zijn op deze ereburger, die een uitstekend ambassadeur is voor Waregem en voor de Leuvense universiteit.
Waelkens dankte onder meer zijn oud-leraars Guy Algoet, Walter Verschuere en Marcel Delmotte. Zij overtuigden zijn ouders en hemzelf dat hij, ondanks zijn wiskundeknobbel, geen ingenieur moest worden, maar dat hij de weg van zijn hart kon volgen. Geen job als burgerlijk ingenieur kon hem ooit zoveel arbeidsvreugde hebben bezorgd als het archeologisch onderzoek in Sagalassos. Ook hij toonde zich erg vereerd dat de Waregemnaars hem opnemen in de galerij van de ereburgers.
Het is de bedoeling, als we even de tijd vinden, afzonderlijke bijdragen te maken over beide nieuwe ereburgers. Bijkomende informatie hiervoor is welkom...
|