Het is niet eenvoudig om uit te zoeken hoeveel en welke kandidaten woonachtig zijn in Waregem. Bij de Europese verkiezingen vinden we zelfs geen enkele Waregemse kandidaat. Met Luc Millecamps, nu woonachtig in Zulte maar geboren in Waregem op 10 september 1951 en voetballegende bij SV Waregem, vinden we wel een geboren Waregemnaar terug. Vandaar dat we Luc Millecamps ook bij ons zien op de aanplakborden. Hij staat op een onverkiesbare 9de plaats op de Europese CD&V-lijst.
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Het zal als een verrassing overkomen als één van de Waregemse kandidaten volgende zondag verkozen wordt als volksvertegenwoordiger in het Vlaams parlement. De Waregemse kandidaten moeten het immers enkel hebben van de voorkeurstemmen en de resterende plaatsjes zijn heel gering. Geen van de Waregemse kandidaten kan er immers prat op gaan dat hij of zij kan genieten van de kopstemmen en dus een voorbestemde verkiesbare plaats heeft kunnen bemachtigen.
Heidi Vandenbroeke komt met de vijfde plaats op de VLD-lijst het dichtst in de buurt, maar algemeen wordt aangenomen dat bij VLD zelfs de vierde plaats bij normaal aantal lijststemmen geen rechtstreeks ticket biedt naar het Vlaams parlement. Vanaf de vierde plaats zullen de zetels dus vermoedelijk worden toegekend volgens het aantal voorkeurstemmen, zodat de vijfde plaats hier niets opleverd. Het aantal voorkeurstemmen zal dus de doorslag geven aan wie een eventuele vierde of eventuele vijfde West-Vlaamse liberale zetel wordt toegekend en de kandidaten op de 5de plaats tot en met de 22ste plaats maken dus evenveel kans. Burgemeester Kurt Vanryckeghem koos daarom voor een bevoorrechte bijna-lijstduwersplaats, omdat die iets meer opvalt dan een anonieme plaats midden de lijst.
De hoop op een Waregemse volksvertegenwoordiger in het Vlaams Parlement moet ook komen van CD&V, die hier bij de gemeenteraadsverkiezingen toch ruim 60 % van de stemmen haalde. Burgemeester Kurt Vanryckeghem heeft zich persoonlijk geëngageerd om die taak op zich te nemen, al komt hij er zeker niet met zijn 6100 voorkeurstemmen in Waregem en zal hij ook elders in de provincie duizenden stemmen moeten halen om alsnog beter gequoteerde medestanders de loef te kunnen afsteken. Hij staat op een voorlaatste 21e plaats bij de effectieve kandidaten, vlak voor lijstduwer Yves Leterme. De CD&V haalde in 2004 wel acht parlementszetels, toen nog als Vlaams Kartel met NVA, maar een stuk boven de 20.000 voorkeurstemmen lijkt voor Kurt en krachtig toch wel het minimum om een rechtstreekse zetel binnen te halen.
Dan geven we op termijn Waregems hoop Davine Dujardin als vierde opvolger evenveel kans. Zij haalde bij de vorige federale verkiezingen als jongste kandidaat op de lijst al 16.436 voorkeurstemmen en het is de vraag of het willen wedden op twee paarden voor Waregem het resultaat niet zal schaden. Voor wie zijn keuze valt op CD&V kunnen we toch aangeven dat men geldig blijft stemmen als men hier het bolletje naast beide Waregemse kandidaten rood kleurt.
Bij VLD kreeg Heidi Vandenbroeke wel een veelbelovende vijfde plaats op de lijst, Waregem waardig als vijfde West-Vlaamse stad. De vijfde plaats is voor Heidi Vandenbroeke het resultaat van haar mooi debuut met 7201 stemmen bij de vorige Vlaamse verkiezingen in 2004. Ze stond toen op de zevende plaats en de VLD mocht toen vier verkozenen uit West-Vlaanderen afvaardigen naar het Vlaams Parlement. Meteen is duidelijk dat Heidi een strijdplaats kreeg toebedeeld, waarbij ze het zal moeten opnemen tegen de BV-kandidaten doelman Dany Verlinden op de vierde plaats en Rik Remmery Vannieuwenhuyse op de zevende plaats. Het is duidelijk dat het stemmenaantal nier de doorslag zal geven en als koploopster voor Zuid-West-Vlaanderen moet dat een stuk boven de 10.000 kunnen groeien. Ze heeft ervaring als OCMW-raadslid en sinds 2006 als gemeenteraadslid en familie-ervaring van haar vader wijlen Chris Vandenbroeke, die jarenlang Vlaams Parlementslid en gemeenschapssenator was. Misschien kan Heidi voor de Waregemse verrassing zorgen
Andere potentiële kandidaten voor een zitje in het Vlaams parlement hebben we in Waregem niet. De 23-jarige SPa-hoop Tom Demunter kreeg een bedroevende 16de plaats op de provinciale lijst van de socialisten. Een goed resultaat kan hem meer krediet geven voor volgende campagnes. Bij Groen! en SLP vinden we telkens zowaar twee Waregemnaars op de lijst. Het zijn voor Groen! Peter Vanhoutte en Marijke De Vos op de anonieme 13de en 14de plaats en voor de Sociaal Liberale Partij (vroeger Spirit) de jonge Karima Akel Frej op de 6de plaats en Inge Vandevelde uit Sint-Eloois-Vijve als 15de opvolgster. Op de provinciale NVA-lijst vinden OCMW-raadslid Marianne Verbeke terug op de 9de plaats. Zij stond bij de gemeenteraadsverkiezingen nog op de CD&V-kartellijst. Ook bij Vlaams Belang biedt de 18de plaats van Dieter Alyn geen Waregemse perspectieven. Waregem telt geen enkele vertegenwoordiger bij de andere lijsten, zelfs bij LDD waar zelfs de drijvende kracht Rosinka Vandewalle van de plaatselijke afdeling (in 2007 goed voor goed voor 7.159 stemmen) werd over het hoofd gezien.
|