Het ommegangstornooi Beachvolley is komend weekeind al aan zijn vierde uitgave toe. Het bestuur van Damesvolley Beveren-Leie zag niet tegen de praktische moeilijkheden op om het zomers sporttornooi ook naar het binnenland.te brengen en werkte aanstekelijk voor andere intiatieven ook hier in Waregem. Het tornooi beachvolley vindt plaats van vrijdag 26 tot zondag 28 juni op de terreinen achteraan ontmoetingscentrum de Kernelle en naast sporthal Averulle.
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> 
Er wordt daar een zandterrein aangelegd van 25 m op 50 m met 4 effectieve speelvelden van 25 à 30 cm zanddikte. In totaal is daarvoor ca 400 ton zand nodig. Maar deze inspanning is voor de club geen bezwaar in zijn poging om in de regio meer uitstraling te geven aan het volleybal. In samenwerking met het Stadsbestuur van Waregem willen de volleydamesclub van Beveren-Leie veel mensen boeien met een andere zijde van het volleybal. Het is een aantrekkelijke gelegenheid om het brede publiek ook warm maken voor het volleybal.
De jongste jaren is het volleyballandschap volledig veranderd. De regels zijn versoepeld, deze sport heeft misschien wat aan techniek ingeboet, maar heeft zo de poort opengezet voor meer geïnteresseerden. Vandaar de eerste verklaring voor het succes van beachvolley. Beachvolley begon in de jaren 1920 in Santa Monica, Californië. Inmiddels wordt er dus bijna een eeuw op het strand gevolleybald. Pas einde jaren tachtig is beachvolleybal uitgegroeid tot een internationale topsport en sinds de Spelen van Atlanta in 1996 mag beachvolleybal zich ook een Olympische sport noemen.
Een inspirerend muziekje, stralende zon en wat schaarser geklede spe(e)l(st)ers deden hun werk en trokken grote ogen bij de talrijke toeschouwers. Het circuit kent wereldwijd meer dan 2.000 professionele spelers en vijf overkoepelende instanties. En dat terwijl de popularitiet van de sport blijft groeien. Maar beachvolleybal is meer dan dat, het is een bikkelharde sport.
De weersomstandigheden en het zand vereisen een uitstekende conditie van elke deelnemer.
Bewegen, lopen en springen zijn zware opgaven in het mulle zand. Bovendien biedt beachvolley als geen andere sport emotie en spektakel. Spektakel door de gekleurde ballen, de onverwachte rallys, de veeleisende reddingen.
Geschiedenis Volleysport in Beveren-Leie
De Dames Volleybalclub Beveren-Leie organiseerde in 2006 het eerste binnenlands provinciaal Amabeachtornooi naar aanleiding van het 25-jarig bestaan van de club, al ontstond de volleybaltraditie in Beveren-Leie nog eerder. Voorlopers van het huidig dames volleybal waren de SPORTIVA Dames. Dit was een groep van dertiger dames die wat beweging zocht via recreatief amusement. We vernoemen graag : Ginette Vandenborre, Vivianne Gekiere,Ria Denoulet, Laurette Van Biervliet, wijlen Nora Debaere, korte tijd later Anne Coeman en Marleen Serlet e.a.. Die twee laatste zorgden dat er wat jongeren bijkwamen.
We spreken dan over de periode einde jaren 70. Er werd wat volleybal gespeeld inde oude kerk en later in de Gemeentelijke Jongensschool. Er kwamen wat jongere meisjes bij die ook wat beweging zochten. Een vrouwelijke sportactiviteit in competitie was die moment echter nog niet bestaande in Beveren. Jong en oud samen sporten dat ligt wat moeilijker.De oudere, soms kakelende, dames en de jongere meisjes die hunkerden om volleybal in competitie te spelen.
Onder leiding van Johan Demeyer werd er een tweetal jaar aan initiatie volleybal gedaan met die jongere groep ( Ann Lavens en haar zus Hilde Lavens, Viviane Albers, Ann Debaere, Lies Himpe, Els Vanhoutteghem en Christine Naessens). Uiteindelijk werd er in mei 1981 een licentie aangevraagd bij de Vlaamse Interprovinciale Volleybalbond. Die werd afgeleverd op 05 juni 1981 zodat er september kon gestart worden met de competitie in 3° provinciale. De eerste thuismatch was op 10 oktober tegen Bellegem. Het terrein werd de Gemeentelijks Jongensschool en onmiddellijk werd er ook gekozen voor een lokaal namelijk het doksaal van de oude kerk , daarna kwam de Gilde voor een korte periode aan de beurt en wordt er dan definitief gekozen voor De Vlashaard, het huidige lokaal nog altijd.
Een bestuur mocht er ook niet ontbreken. Voorzitter werd Dr. Marcel Soens. Sponsor en penningmeester, Joost Debrouwere met het destijdse Gemeentekrediet. Het secretariaat werd waargenomen door Johan Demeyer en zijn echtgenote Anne Coeman. Eerste trainer was Jacques Coorevits (toen zelf nog spelende in Ooivo vierde nationale) en hulpcoach Jean-Claude Coeman. Het seizoen 81 82 werd afgesloten met één gewonnen match en eindigend op de voorlaatste plaats.
Voor het volgende seizoen 8283 werden de ambities scherper gesteld. De Gemeentelijke Sportzaal (?? Ofte de oude Beverse Noodkerk) werd omgeschakeld naar een volleybaltempel nadat de toen befaamde basketbalclub verhuisde naar Waregem. Een nieuwe trainer, Marc Van Biervliet, werd aangetrokken samen met twee ervaren speelsters, die bij Deerlijk speelden. Lucrèce Van Biervliet en Griet Adyns brachten wat meer rust en lijn in de ploeg en zo eindigde de ploeg op de 9°plaats ( op 12 ) met vijf gewonnen matchen.
En zo gingen de jaren verder. Nooit werd de titel behaald, maar in 87 88 werd er in tweede provinciale gespeeld. In 1991 kon de club gebruik maken van de huidige prachtige nieuwe infrastructuur Den Averul. Als bij verrassing (door het afhaken van ploegen uit hogere reeksen) mocht volleybalclub het seizoen 92 93 aanvangen in eerste provinciale. Dit werd pas twee weken voor de competitiestart vernomen, terwijl de transfermarkt reeds lang gesloten was. De conclusie was dat Beveren-Leie het volgend jaar terug in tweede mocht spelen. Het was een goede en harde leerschool.
Tijdens het seizoen 92 93 kwam de volle uitbouw van de jeugdwerking tot stand. Na verschillende jaren voordien vergeefse pogingen gedaan te hebben om jeugd aan te trekken slaagde Christine Naessen erin om de jeugd op te leiden. Een prachtig geheel van jeugd staat thans klaar om verder door te gaan en alzo de oudere speelsters te gaan vervangen. Het dieptepunt was evenwel nog het seizoen 93 94 met de degradatie naar derde provinciale.
De combinatie van te ouderen en te jonge jeugd speelde hen parten.
In 1993 is er ook gestart onder impuls van de voorzitter met gemengd recreatieven. Op donderdagavond wordt er gespeeld van 08.30 u tot ca 10.00 u. Daarna wordt er nog lang nagepraat over de sport. Na al die jaren zijn er nog heel wat beginners bij. Tegenslagen waren 05 juli 1998 met het smartelijk ongeval van het dynamisch bestuurslid Ronny Martin. Hij was de motor, samen met de voorzitter, van hun eerste grootse evenement; Een Spaans weekend tijdens de kermis van Beveren in 1997 en ook van ons Amerikaans weekend in 1998.
Na winst in de eindronde kon Volleybal Beveren-Leie in 2000-2001 terug aantreden in tweede provinciale. Momenteel speelt de eerste ploeg nog altijd in tweede provinciale en er is ook een Dames-C ploeg in vierde provinciale. Het bestuur bestaat uit Jan Lavens (secretaris), Marc Van Biervliet (voorzitter), Marc Nottebaert (penningmeester) Geert Duchi, Mieke Vandeputte, Hilde Peirs (afgev. VZW Averul), Lore Vanbiervliet. Vaste jaarlijkse activiteiten benevens het beachvolleybaltornooi zijn de kaarting in oktober, animatie bij de IJspiste in Waregem, nieuwjaarsreceptie, blocnotecverkoop.
http://www.damesvolleybeverenleie.be/

Boven: Duchi Hanne, Van Mil Ella, 8 Meerschaert Anneleen, 3 Vliebergh Joke, 5 Termote Lies, 12 Thys Hanne, 16 Clays Sharon, Mattheeuws Steven (T-C)
Onder: 10 Lavens Fien, 4 Lareu Siel, 11 Vancauwenberghe Hanne, 7 Debels Marieke, 14 Vroman Valerie, 2 Delcour Ilse
Ontbreekt: Vanneste Ruth, Maes Karen
|