xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> Dinsdag 12 december 2006 komt het 34e jaarboek uit van de Waregemse Geschied- en Heemkundige Kring. Die avond om 20 u. organiseert de vereniging in samenwerking met het Davidsfonds van Waregem ook zijn traditionele voordracht bij het verschijnen van zijn jaarboek. De voordracht gaat door in cultuurcentrum De Schakel en dit keer komt voorzitter Guy Algoet opnieuw aan bod. De actualiteit is niet ver met zijn studie over het Instituut voor Verpleegkunde Huize Aleydis te Waregem. Dit jaar hebben de zusters Huize Aleydis verlaten. Iedereen is welkom en de toegang is gratis. Het 34e jaarboek kan bij deze gelegenheid worden afgehaald.
Het 34e jaarboek 2006 opent n.a.v. het Demedtsjaar met een uitgebreide studie van Jo De Mets over André Demedts en zijn voorouders, nl de familie De Mets/Demedts in de Leiestreek. Hieruit blijkt dat Waregem hierin nog een belangrijker rol speelde dan tot op heden bekend was. Wie ook veel weet over André Demedts is Marc Crabeels, maar zijn bijdrage in De Gaverstreke handelt over Gaston Deweer, de eerste directeur van het H.Hartcollege te Waregem.
Etienne Ducatteuw en Bernard Delange gaan verder op hun speurtocht naar de herbergen in Desselgem door de eeuwen heen. Frans Speleers heeft het dit keer over de Anzegemse stoeldraaiers en twee baarden uit Tiegem. André Braet licht Waregem door op wapenbezit en munitie anno 1789. H. Meirhaeghe brengt een verhaal van de maerte en de tooveresse. Luc Cappon brengt informatie over de bijzondere Vijfse figuur Maryflor (Flor Vanlerberghe) en J.I. Bouckaert grasduint in een 19de eeuws manuscript van de familie over de behandeling van dierenziekten.
A. Deceuninck brengt rechtbanknieuws, dit keer over 200 jaar vredegerecht in Oostrozebeke van Markegem-Wakken tot Waregem. R. Castelain belicht Ingooigem op het einde van de 16de eeuw. E. Bekaert maakte een studie over armoede, ziekte en dood in Dentergem midden de 19de eeuw. Marcel Delmotte tenslotte brengt een uitgebreide studie over Remi Baert (1903-1965) uit Sint-Eloois-Vijve, van veldwachterszoon tot ambassadeur in Bonn.
De Geschied- en Heemkundige Kring De Gaverstreke maakt met dit 34e jaarboek opnieuw zijn sterke reputatie waar als vereniging voor lokale geschiedenis, folklore, taal en heemkunde van groot-Waregem, groot-Anzegem en omgeving. Het nieuwe Jaarboek is te bekomen door storting van 20 Euro op nr. 068-0503010-92 van de Geschied- en Heemkundige Kring Waregem. Het is in voorverkoop aan 20 Euro ook te bekomen bij de bestuursleden en auteurs: Voorzitter Guy Algoet (tel. 056/22.72.79 mail guy.algoet@telenet.be), secretaris Marcel Delmotte (056/60.32.55 mail marcel.delmotte@skynet.be ), André Braet-L. Van Nuffel (tel. 056/44.35.32 mail braetandre@pandora.be ), Etienne Ducatteeuw (tel. 056/71.35.63). Ook bij ondergetekende.
Inhoud :
André Demedts en zijn voorouders - De familie De Mets/Demedts in de Leiestreek J. DE METS
Gaston Deweer - Kroniek van de eerste dertig jaar -Eerste directeur van het H. Hartcollege te Waregem M. CRABEELS
De herbergen in Desselgem door de eeuwen heen - Een tijdskroniek (2) B. DELANGE - E. DUCATTEEUW
De Anzegemse stoeldraaiers F. SPELEERS
De twee baarden uit Tiegem F. SPELEERS
Waregem. doorgelicht op wapenbezit en munitie anno 1789 A. BRAET Van de maerte en de tooveresse (Nokere) H. MEIRHAEGHE
Maryflor (FlorVanlerberghe) uit Sint-Eloois-Vijve L. CAPPON
Negentiende-eeuws manuscript over de behandeling van dierenziekten uit het archief van de familie Bouckaert van Waregem J.I. BOUCKAERT
200 jaar vredegerecht in Oostrozebeke (Van Markegem-Wakken in de jaren IV-X tot Waregem 2001) A. DECEUNINCK
Ingooigem op het einde van de 16de eeuw R. CASTELAIN
Armoede, ziekte en dood in Dentergem (1840-1850) E. BEKAERT
RemiBaert (1903-1965) uit Sint-Eloois-Vijve, van veldwachterszoon tot ambassadeur in Bonn M. DELMOTTE
|