xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> Met de ondertekening van het charter is in Waregem gisteren het Buurtkinformatienetwerk voor zelfstandigen officieel van start gegaan. Eerder berichtten we hier op 12 september 2006 al over de plannen van Unizo om dit Buren Informatie Netwerk voor zelfstandige ondernemers (BIN-Z) op te starten in het Waregemse centrum. Het is een variant van het gekende Buren Informatie Netwerk, dat een gestructureerd samenwerkingsverband is tussen burgers en lokale politie binnen een bepaalde omgeving. Hier zijn de leden zelfstandige ondernemers. Doel is het verhogen van het algemene veiligheidsgevoel, het bevorderen van de sociale controle en het verspreiden van de preventiegedachte.
Het charter werd ondertekend door korpschef Coudenys van politiezone Mira, toekomstig burgemeester Kurt Vanryckeghem als schepen van lokale economie, Unizo-voorzitter Hans Maddelein en coördinator Stefaan Casteur. Het is volgens de korpschef niet omdat het nu minder veilig is in Waregem dat het buurtinformatienetwerk voor zelfstandige ondernemers (Bin-Z) wordt opgericht. Wel kan het helpen om die veiligheid te blijven verzekeren. De oproep van Unizo kende een groot succes en met 70 deelnemende handelaars is ook het beoogde aantal ruimschoots overschreden.
De drie hoofdspelers bij een BIN-Z zijn de zelfstandige ondernemers, de lokale politie en de lokale bestuurlijke overheden. Het is de bedoeling dat de zelfstandige ondernemers verdachte situaties in hun omgeving opmerken en doorseinen naar het centraal nummer van een coördinator. Deze informatie wordt dan gefilterd door de lokale politie en zo nodig komt er dan een door de lokale ingesproken boodschap terug naar alle deelnemers van het Netwerk. De algemene werking van een BIN wordt geregeld door de ministeriële omzendbrief van 02 juli 2001, die ook hier van toepassing blijft.
Het Bin-Z is bedoeld voor zelfstandige ondernemers die binnen de kleine ring rond het stadscentrum (gewestweg R35) een vestiging of handelszaak hebben. Alle winkelcentra schreven zich in en leverden een pak kandidaat-medewerkers op: zeventig in totaal. De coördinatie is in handen van Stefaan Casteur en bedrijfsleider Bruno Vandeplaetse. Doel is het verhogen van het algemene veiligheidsgevoel, het bevorderen van de sociale controle en het verspreiden van de preventiegedachte.
Het gaat erom dat het netwerk van handelaars in samenwerking met de politie van zone Mira de veiligheid in onze centrumstraten en rond alle handelszaken blijft verzekeren. Daarom wordt gerekend op de leden van het Bin-Z die bij de minste verdachte bewegingen informatie kunnen verstrekken. Zo kan er preventief worden opgetreden. Omgekeerd kan de politie anticiperen door preventieve tips door te geven.
Belangrijk om te weten, is dat het nummer 101 uiteraard gehandhaafd blijft voor (nood)oproepen. Maar men kan nu met de boodschappen ook terecht op 056-62.67.00. Korpschef Coudenys benadrukt dat het nummer 101 blijft voorbehouden voor dringende interventies. De leden van het Bin-Z betalen een eerder symbolische bijdrage van 1 euro per maand of 12 euro per jaar. De stad zal stickers laten maken waarop de telefoonnummers gedrukt staan. Die kunnen de winkeliers op hun telefoon kleven. En er zijn straatborden besteld die aangeven dat er in Waregem een Bin actief is. Het systeem zelf blijft telkens geactiveerd van 8 tot 20 uur. In de Zuid- West-Vlaamse regio bestaan in Kortrijk, Kuurne en Menen zulke netwerken al enkele jaren.
Het Buren Informatie Netwerk werkt d.m.v. een permanent systeem, uitgewerkt in een communicatieplan van :
- gestructureerde wederzijdse informatie-uitwisseling tussen de lokale politie en de burgers
- het verspreiden van preventieve tips
- met de nadruk op het verspreiden van nuttige operationele informatie
- afgestemd op de specifieke noden en behoeften van de betrokken burgers.
|