De Koninklijke Muziekvereniging De Leiezonen Desselgem kan zich nu ook wereldkampioen fanfare 3de divisie noemen na haar overwinning aan de Wereld Muziek Wedstrijd in Kerkrade. Het was voor de Fanfare uit Desselgem haar eerste deelname. Ze speelden op zaterdag 18 juli een formidabel concert en werden dan ook door de jury beloond met een hele mooie score. Hun score van 91,27 % werd vorig weekeind niet meer verbeterd.
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Het werd nog spannend want de fanfare St. Antonius - Genhout Beek (Nederland) werd op de laatste wedstrijddag vorig weekeind nog bedacht met een score van 90,67 %. Dat was echter niet genoeg om alsnog de Leiezonen uit Desselgem van de troon te stoten. De Koninklijke Muziekvereniging De Leiezonen uit Desselgem blijven dus hun reputatie van West-Vlaamse topfanfare alle eer aandoen. De West-Vlaamse muziekkorpsen en vooral onze regio blijven trouwens toonaangevend met in de topcategorie 'Concertafdeling' een zilveren medaille voor Vooruit Harelbeke en brons voor de Leievrienden uit Beveren-Leie (93,57 punten).
Fanfare Leiezonen Desselgem bestaat uit ongeveer 65 amateurmuzikanten, en is sinds meer dan 30 jaar een toonaangevend orkest in de wereld van de HAFABRA.
1. Koninklijke Muziekvereniging De Leiezonen - Desselgem, Belgium 91.27
2. Fanfare St. Antonius - Genhout - Beek, Nederland 90,67 3. Koninklijke Fanfare 'De Vriendenkring' - Kessenich, Belgium 85.35
4. Muziekcorps St. Barbara - Sittard, The xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />Netherlands 83.00
5. Fanfare St. Martinus - Geulle, The Netherlands 81.10
6. Fanfare "Harpe Davids" - Treebeek, Brunssum, The Netherlands 79.02
Leiezonen Desselgem
Voor Leiezonen Desselgem komt deze titel bij de hele reeks eretitels zoals Nationaal Fedekam kampioen en het lange verblijf in de hoogste muziekklasse. De vereniging is gesticht op 11 Oest 1894 en dus 112 jaar jong. Van de eerste halve eeuw geschiedenis van de Leiezonen is nu alleen relevant dat het vooral ging om het amusement en de sociale functie binnen de lokale gemeenschap.
Pas vanaf 1964, onder impuls van een jong bestuur met voorzitter André Anckaert werd er gewerkt in de richting van kwaliteitsverbetering. Gery Bruneel, toen professor aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Brussel, werd aangetrokken als dirigent, een Desselgemse afdeling van de Waregemse muziekschool werd opgericht, en het orkest werd omgevormd van harmonie tot fanfare. Dit was de basis voor een voortdurende opgang.
Martin Vliebergh, trombonist bij de Marine en leraar aan de Waregemse Academie, volgde in 1974 Bruneel op en zette door op de ingeslagen weg, gesteund door een dynamisch bestuur. De fanfare klom in de kortst mogelijke tijd op de ladder van de provinciale toernooien en promoveerde in 1986 naar de Superieure Afdeling. Ze bevestigde daar steeds tot en met de laatste editie van het toernooi (2001). Tussendoor werden een aantal eretitels veroverd. Na 28 jaar toegewijde inzet gaf Martin Vliebergh in 2002 het roer over aan Diederik De Roeck, onder meer trompettist bij de Beethoven Academie.
Sinds 1994 bij het 100-jarig bestaan nam een verjongde bestuurploeg met voorzitter Stephan Desmet geleidelijk en in samenspraak met de ouderen het roer in handen. Het was de laatste decennia niet steeds evident de kwaliteit én de strikte fanfarebezetting te behouden: de vereniging opteerde immers om met mensen van eigen bodem te blijven werken. Er rees twijfel over de haalbaarheid.
In 2002 kwam er echter een kentering: het kernbestuur werd democratisch verkozen, men ontwikkelde een nieuwe strategie en koos radicaal voor het fanfareorkest, probeerde zich professioneel te organiseren, organiseerde minder conventionele projecten en concertvormen en focuste vooral op de rekrutering van jongeren. De eerste resultaten lieten niet lang op zich wachten: 14 nieuwe jonge muzikantjes van eigen bodem in drie jaar tijd. Dirigent De Roeck stuwde het orkest naar nieuwe hoogtepunten: een nipte 2de plaats op het Nationaal Vlamo-kampioenschap in 2005, en uiteindelijk de Nationale Kampioenstitel in eredivisie in december 2008.
|