xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Nog voor eind dit jaar hoopt ondernemer Johan Delrue in Waregem het eerste aardgasstation voor consumenten te openen. Op de site van de vroegere Citroëngarage in Waregem moet tegen eind 2009 het eerste publieke station open zijn. Het Waregems aardgasstation is bedoeld voor de gewone consument. Ecofillco heeft al vergunningen bekomen voor stations in Waregem en Ingooigem. Er liggen ook plannen klaar op aardgasstations te openen in Gent en Oostende.

Rijden op aardgas is in België geen evidentie: met slechts drie publiek toegankelijke tankstations is de drempel vrij groot om voor een aardgaswagen te kiezen. Alleen in Brugge, Berchem en Mechelen kan je momenteel al terecht in de publieke tankstations van Electrabel. Het Anzegemse bedrijf Ecofillco probeert die kloof te verkleinen door thuisvulinstallaties aan te bieden. Ze noemen zichzelf dan ook de missionarissen voor rijden op aardgas. Ecofillco biedt daarom vulstations aan die bedrijven en particulieren thuis kunnen plaatsen.
Ecofillco is één van de grootste voortrekkers van rijden op aardgas in België en tracht zoveel mogelijk bedrijven, overheden en particulieren te overtuigen om over te schakelen op CNG-wagens. Het werkt hiervoor samen met Opel, Iveco, Mercedes en Fiat. Dikwijls gaat Ecofillco samen met vertegenwoordigers uit de autosector op bezoek bij bedrijven om wagens op aardgas of Compressed Natural Gas aan de man te brengen. CNG-wagens kennen immers tot een kwart minder CO2-uitstoot en stoten maar liefst 95 procent minder fijn stof uit. Rijden op aardgas is ook tot de helft goedkoper dan een traditionele wagen.

Het tanken zal er dankzij een aangepast systeem zo'n twee minuten duren. Nu heb je daar nog drie tot vier uur voor nodig. Voor het overige komt er weinig nieuwe infrastructuur bij kijken. Je hebt een compressor nodig en je laat je gewoon aansluiten op de bestaande aardgasleiding. Dat alleen al werkt kostenbesparend. Daarnaast is die brandstof ook goedkoop in vergelijking met benzine en diesel., aldus Johan Delrue uit Anzegem in Het Nieuwsblad regio.
De zaakvoerder van Sanicomfort en Delrue Rent Services uit Anzegem bedient nu al tien procent van zijn verhuurwagenpark van 260 voertuigen met een aardgaspomp. Die installeerde hij bijna een jaar geleden op de site van zijn bedrijf. Naast die tien procent voertuigen die op aardgas rijden, zijn er nog eens twintig procent die een verlaagde CO2-uitstoot hebben. Binnen twee jaar hoopt hij dat zestig procent van mijn wagens ecologisch verantwoord rondrijdt.
Met een eerste generatie pompen kon het tanken wel enkele uren duren. De tankduur varieert van de kracht en laadsnelheid van de toestellen. De Ecofillco 5 heeft bijvoorbeeld een vultijd van 3u en 15 min voor 20 kg gas, de Ecofillco 100 doet er voor diezelfde hoeveelheid slechts 2 minuten over. De prijs voor de vulinstallaties is niet min: de goedkoopste kost zon 5.800 euro. Wie weinig met de wagen rijdt, haalt er dus geen voordeel uit. Voor een particulier met één wagen is een eigen vulstation niet interessant genoeg, maar vanaf twee wagens die voldoende kilometers bollen wordt het interessant.
Ecofillco richt zich dan ook in de eerste plaats op bedrijven en overheden. Zij hebben een ruimer wagenpark en kunnen de kost van het vulstation over verschillende wagens spreiden. Bovendien kunnen KMOs een subsidie krijgen van 40 procent op het toestel zodat de aanschafprijs gevoelig daalt. Delrue: Een schrijnwerker die twee bestelwagens op aardgas rondrijden heeft, spaart op een jaar tijd ongeveer 2.500 euro aan brandstof uit. Daarmee is zijn vulstation op anderhalf jaar volledig afbetaald. De volgende jaren doet hij zich louter profijt. En zo zouden veel bedrijven heel wat bedrijven kunnen besparen op hun brandstofkosten.
Om meer bestuurders te motiveren om voor een wagen op aardgas te kiezen, breidt Nederland in een versneld tempo het aantal aardgasvulstations uit. Eind 2009 moeten er 50 vulstations zijn, tegen 2012 zelfs 250. Door gezamenlijk ondernemerschap Nederland zijn achterstand ten opzichte van rijden op aardgas snel in, aldus Ton Smit, voorzitter Aardgas Mobiel. In ons land blijft het aantal publieke aardgasvulstations voorlopig op drie steken, niet verwonderlijk dus dat aardgaswagens niet meteen populair zijn. In Nederland was dat ook lang het geval tot de autoproducenten, energieleveranciers en leasingmaatschappijen de handen in elkaar sloegen voor Aardgas Mobiel, een vereniging die rijden op aardgas in Nederland wil stimuleren. Via een uitgebreide communicatiecampagne, een mooie stand op de RAI autobeurs in Amsterdam en een knappe website, heeft het alvast het publiek warm gemaakt voor rijden op aardgas. Tegelijkertijd werkt Aardgas Mobiel aan een landelijk dekkend netwerk van aardgasvulstations zodat er geen drempel meer is om te kiezen voor een wagen op aardgas.
Het Waregems aardgasstation is bedoeld voor de gewone consument. De aanwezigheid van publieke aardgasstations zal ongetwijfeld een stimulans zijn om gebruik te maken van de duidelijke voordelen van het gebruik van aardgas (CH4). Hoewel het nu door de economische crisis moeilijk vergelijken is met cijfers van vorig jaar, noteerde de Federale Overheidsdienst Mobiliteit & Vervoer van begin januari tot eind juli 927.359 nieuw ingeschreven voertuigen, waarvan 6.495 aardgas en LPG gebruiken. Ik ben ervan overtuigd dat je hoe langer hoe meer wagens op aardgas in het straatbeeld zal zien. De overheid steunt alvast met veertig procent subsidies. Wie jaarlijks 30.000 kilometer rijdt, bespaart gemakkelijk 4.000 euro en blijft hetzelfde comfort in zijn wagen behouden. Dat stemt toch tot nadenken, besluit Delrue.
Aardgas of CH4 is een veilige brandstof, anders dan LPG, en zeer milieuvriendelijk. Voor dezelfde afstand is de uitstoot 25 % minder aan CO2 en er is nagenoeg geen roet, zwavel, benzeen, fijn stof en NOX uitstoot. De kostprijs is minder dan de helft van diesel of benzine voor dezelfde afstand. De nieuwe brandstof heeft de beste ecoscore en is daardoor het meest fiscaal vriendelijk. De vergelijking van de afstand, die het voertuig kan afleggen voor een tankbeurt van 50 euro is veelbetekend.
|