Hersteloord Karmel 1959
We vernemen de overname van het hersteloord op het Karmeldomein door ziekenhuis OLV van Lourdes. Patienten blijven welkom in het hersteloord in het open groene kader aan de grens met Wortegem. Op die manier kan het ziekenhuis zijn herstellende patiënten hier blijven naar doorverwijzen. De laatste maanden was het Waregemse ziekenhuis nog de enige partij waarmee werd onderhandeld.xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Het mag als een prima zaak beschouwd worden voor de regio dat het hersteloord kan blijven bestaan. Dit soort instellingen is niet dik gezaaid in Vlaanderen en voor een alternatief moeten inwoners uit deze regio al naar de kuststreek rijden. Het ziekenhuis verwijst trouwens zelf ook heel vaak herstellende patiënten door en wil dat graag blijven doen. Het zou onze patiënten zeker voor problemen stellen als ze niet meer in de buurt terecht zouden kunnen om verder te herstellen, zegt Richard Neirynck, directeur van het O.L.V. van Lourdesziekenhuis. Komt er bij dat er ook steeds meer een tendens bestaat om patiënten sneller uit het ziekenhuis te laten vertrekken en er dus veel nood is aan zo'n hersteloord.
Het ziekenhuis aarzelde aanvankelijk nog omdat eerst meer duidelijkheid moest komen over de beperkingen die verbonden zijn aan een parkzone waarin het hersteloord zich bevindt. Dat is van belang bij verbouwingen. Nu wil het ziekenhuis er alles aan doen om het hersteloord open te houden na 31 december 2008, datum die als sluitingsdatum voor de Karmeldomein werd vooropgesteld. Op die datum voldoet het hersteloord in zijn huidige indeling niet meer aan de vereisten, die het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (Riziv) vooropstelt.
Directeur Neirynck: We hopen dat te kunnen vermijden. Hoedanook zijn er forse investeringen nodig. De werken zouden we eventueel in fasen laten verlopen. De personeelsleden van het hersteloord - op dit ogenblik zijn er nog tientallen aan de slag - hoeft zich ondertussen geen al te grote zorgen te maken. Het ziekenhuis lijkt bereid om er zoveel mogelijk aan het werk te houden en nam ook al enkele personeelsleden over. De zeven zusters Karmelietessen verblijven er nog het hele jaar en zullen pas in het voorjaar van 2009 verhuizen naar hun nieuwe stek, het vernieuwde diocesaan centrum in het domein Groenhove in Torhout.
Op de foto zuster-overste Thérèse Verbanck met medezuster Marleen Goudsmedt voor het Hersteloord Karmel (met dank Patrick Holderbeke NB)
|