xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> We herinneren ons nog goed de motivering van bouwpromotor Huyzentruyt bij de aankondiging van zijn project om rond het kerkplein in Beveren-Leie bewoning te combineren met een bloeiend handelscentrum. Aan de overkant was daar ondermeer al fotograaf Denoulet. De ruimten voor handelszaken raakten ook goed ingevuld, maar nu blijft daar maar weinig meer van over. Na stopzetting van natuurslagerij José volgende zaterdag is Bloemen Guirlande er nog enige winkel.
In tien jaar tijd zijn er zeven zaken verdwenen. Zaterdagavond zetten José Decaluwé en Betty Vermeulen van Natuurslagerij José er een punt achter. 'Na zeventien jaar en met pijn in het hart', zegt Betty Vermeulen. Ze klinkt enigszins bitter. 'De stad had de handel op het Kerkplein best af en toe wat meer een duwtje in de rug mogen geven. Een overnemer is er voorlopig niet.
Het nieuws komt amper tien maanden na het verdwijnen van de krantenwinkel van drukkerij Baert in augustus vorig jaar. Het is bijna niet te geloven dat er een kleine tien jaar geleden aan het Kerkplein nog veel meer winkels waren. Behalve fotograaf Denoulet was dat hondentoilettage Woefie, een fruitwinkel, een koude bakker en huis Vanneste (ritsen, garen, kousen). Allen zijn ze weg. Het blijft een beetje vreemd in het hart van de gemeente. Vorig jaar werd het Kerkplein nog heraangelegd, maar dat mocht niet baten.
Mogelijk verplaatsten alle activiteiten zich geleidelijk aan toch wat meer naar de bijzonder drukke rijksweg Gent-Kortrijk, zegt Nathalie Dejonghe van de drukkerij Baert die zelf ook aan die rijksweg gevestigd is. Marleen Deman van Bloemen Guirlande aan het Kerkplein 1 ziet de evolutie alleszins met lede ogen aan. Zij is daar zelf gestart in november 1996 en heeft sedertdien alle winkels een na een zien verdwijnen. Dat is geen goede zaak. Hoe meer winkels in dezelfde buurt zijn, hoe beter voor de verkoop van elk van die winkels afzonderlijk is.
Zeker voor een winkel als de mijne. Bloemen en planten worden hoe langer hoe meer als een luxeproduct ervaren en dan was het toch wel meegenomen dat er een krantenwinkel in de buurt was. Een klein deel van die klanten kwam ook al eens bij mij langs en kocht al eens een plant of een bloem. Of hij had tenminste mijn winkel opgemerkt. Wat blijft, is natuurlijk alles wat met gelegenheden te maken heeft: doopplechtigheden, feesten allerlei.
Het wordt alleszins een beetje eenzamer op het Kerkplein. Dat kan je wel zeggen, aldus Marleen Deman. 'Vroeger ging ik al eens tussendoor een praatje maken met een collega en dat is dus gedaan. Maar goed, het zal me niet beletten om door te gaan.
Het ziet er voorlopig niet naar uit dat er snel weer een winkel bijkomt op het Kerkplein. Betty Vermeulen van Natuurslagerij José ziet niet snel een overnemer opdoemen voor de zaak van haar en haar man. Het is een knelpuntberoep geworden. Bovendien zie je er nog weinig met een slagerij starten. Toch blijft de slagerij over te nemen. Beveren-Leie verdient met zijn ruim 5300 inwoners alvast meer. Ook op een nieuwe zaak in het voormalige gebouw van de krantenhandel Baert zal het nog wel even wachten zijn.
Voor de stad is het niet eenvoudig om initiatieven te nemen.Rik Soens heeft met lede ogen de evolutie op het Kerkplein gade geslagen. Toch maakt hij zich sterk dat de stad erop moet toezien dat het Kerkplein niet doodbloedt.
Bijdrage en foto NB : Marleen Deman (Bloemen Guirlande) hier in de Kerkdreef met op de achtergrond haar winkel en het Kerkplein. (met dank Freddy Vermoere)
|