Waregem kiest duidelijk voor zonnepanelen. Met Enfinity, met zetel in Waregem en sponsor van Essevee, en andere ondernemers speelt de stad trouwens een toonaangevende rol in deze alternatieve energiesector. De gemeenteraad besliste woensdagavond nog om de daken van de tribunes op het Regenboogstadion ter beschikking te stellen voor plaatsing zonnepanelen en afname van groene elektriciteit. Op 3 maart 2009 werd al een recht van opstal verleend voor het plaatsen van fotovoltaïsche panelen op het dak van Het Pand aan de cvba Belfuture in opdracht van de firma Enfinity.
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Er werd voorgesteld om zonnepanelen (panelen met fotovoltaïsche cellen) op het dak van de twee tribunes op het Regenboogstadion te laten plaatsen. Net zoals voor de plaatsing van zonnepanelen op het pandgebouw stelde het bestuurscollege voor te kiezen voor de formule waarbij het stadsbestuur niet zelf investeert in de installatie, maar door een bedrijf laat investeren in het installeren van zonnepanelen. Het stadsbestuur stelt het dak van de twee tribunes op het Regenboogstadion ter beschikking, verleent een recht van opstal gedurende 20 jaar, laat er volledig op kosten van de investerende firma zonnepanelen op plaatsen en onderhouden en koopt alle opgewekte, groene energie aan tegen een voordelige prijs bij de investerende firma.
Op die manier draagt het stadsbestuur zijn steentje bij om groene energie op te wekken en te gebruiken, zonder financiële risico's en zonder veel administratieve beslommeringen (stabiliteitsstudie, inplantingsplan, vergunningen, aanvraag groenestroomcertificaten worden door investerende firma gedaan). De opgewekte stroom kan gebruikt worden in de sportgebouwen, waaronder het zwembad De Treffer.
De totale beschikbare ruimte voor het plaatsen van zonnepanelen bedraagt 3.150 m² (Oppervlakte Tribune 1 = 1 250 m², Tribune 2 = 1 900 m²). De grootte van de installatie zonnepanelen wordt geraamd op 200 kWp. Dit zal de productie toelaten van 170 000 kWh groene stroom. De kostprijs voor aankoop groene stroom wordt jaarlijks 5 000 euro (inclusief btw).
Procedure
De bepalingen van het eerste boek van de wet van 24 december 1993 zijn niet van toepassing op de steden en gemeenten voor de opdrachten voor aanneming van werken, leveringen en diensten die betrekking hebben op de productie van elektriciteit (artikel 42 van de wet van 24 december 1993). Om het principe van de mededinging na te leven, zullen een drietal leveranciers aangeschreven worden in de geest van een onderhandelingsprocedure.
De uitvoering van deze opdracht wordt dit najaar gepland. Elk jaar wordt het nodige krediet van 5.000 euro voor de aankoop van elektriciteit in de gewone begroting van de vzw Sportbeheer ingeschreven.
|