xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /> Waregem wordt stilaan een centrum voor poëzie. We denken dan aan de manifestaties en internetbijdragen, waarmee Tine Moniek uit Beveren-Leie uitpakt. Eind vorig jaar kon elkeen in Waregem kennismaken met de WinterWoorden van cie de Urn en de Gedichtenslag, waarvan zowel de halve als de uiteindelijke finale zich afspeelden in de nieuwe poëziestad Waregem. Zo nieuw is de aandacht voor poëzie in Waregem trouwens niet als we nu ook het succesrijke poëzieblog van Luc Verbeke bekijken en de Poëzie van zijn makker André Demedts, in 1986 de eerste Waregemse ereburger. Benevens zijn poëzie is zijn Vlaamse poëzie tussen 1918 en 1941 nog altijd een geprezen standaardwerk.
Voor de 8ste Gedichtendag op donderdag 25 januari 2007 traditioneel de laatste donderdag van januari wil Waregem dan ook een niet onopgemerkte rol spelen. Het thema dit jaar is Poëzie & stilte : met aandacht voor concentratie en verdieping in drukke en lawaaierige tijden, waarin snelheid en zappen de norm zijn. We moeten allereerst nogmaals verwijzen naar de inspanningen van Tine Moniek op de website Parlando! (http://www.poezieinvlaanderen.be). Het leek haar gepast om dit jaar het sobere gedicht Melopee van Paul Van Ostaijen op te poetsen. Ze schreef verschillende kunstenaars aan met de vraag om met het gedicht als uitgangspunt een nieuw werk te creëren. Het resultaat wordt op een website geplaatst (http://gedichtendag.poezieinvlaanderen.be) die op 25/01/07 onthuld wordt.
De openbare bibliotheek draagt dit jaar opnieuw haar steentje bij door :
- De verspreiding van een gratis poëzieposter/jaarkalender met het gedicht De sprekende spriet van Wevelgemnaar Philip Hoorne . Dit is een initiatief van het regionaal samenwerkingsverband Overleg Cultuur Zuid-West-Vlaanderen.
- - Het gratis meegeven (zolang de voorraad strekt) van een mooi set van 5 poëziepostkaarten : bij fotos van Lieve Blancquaert staat een aansprekend gedicht dat aansluit bij de grote momenten in het leven. De gedichten zijn van Toon Tellegen, Ted van Lieshout, Stijn Vranken, Willem Wilmink en Joost Zwagerman. Dit intiatief gaat uit van het Vlaams Centrum voor Openbare Bibliotheken.
- Aansluitend daarbij krijgt de jeugd een rolletje mee met daarop een aangepast gedicht voor onderweg naar huis.
- Decor :
- Overal in de bib is poëzie te lezen : aan de zijkanten van de bibliotheekrekken worden passende gedichten opgehangen
- In een boekenstand worden recente, bekroonde en in het oog springende bundels gepresenteerd (met bv. aandacht voor dichters die kanshebber zijn voor de nieuwe Herman De Conink Prijs).
- Extern :
- In de maand januari wordt een etalage van de ex-Ligolux-winkel in het Pand decoratief ingericht rond de Gedichtendag. - Op vraag van 2 graadcoördinatoren van het O.L.V.-Hemelvaartinstituut werden poëziepakketten uit onze collectie samengesteld en uitgeleend.
Poëzie zal eveneens het straatbeeld sieren in de deelgemeenten van Waregem. In samenwerking met de stedelijke cultuurdienst worden grote poëziepanelen opgesteld in de bibliotheekfilialen, ontmoetingscentra en jeugdhuizen. Deze poëziepanelen waren onlangs nog te zien tijdens het Winter Woorden poëzieparcours aan de ijspiste. De schrijfsels waren het resultaat van een open oproep. Uit de kleine honderd inzendingen werden er tien gedichten geselecteerd. De poëziepanelen tonen werk van Els De Bauw, Joylien Commelynck, Ineke De Coninck, Trui Dewaele, Maaike Balcaen, Louis-Emile Lammertyn, Kobe Dewilde, Sabine Luypaert, Maarten Geirnaert, Nele Tiebout, Paulien Destoop, Pearl Debeurme, Bram Lambrecht, Rayenco Leue, Wouter Ydema & Volcmar Suijs.
|